Laatst bijgewerkt in augustus 2023
Dementie is een progressieve ziekte die de hersenfunctie aantast en cognitieve vaardigheden vermindert. Het is belangrijk om dementie vroeg te herkennen, zodat je tijdig de juiste hulp kunt zoeken. Maar hoe herken je dementie? In dit artikel bespreken we de symptomen van dementie en hoe je deze kunt herkennen.
Belangrijkste punten
- 🧠 Dementie is een progressieve ziekte die de hersenfunctie aantast en cognitieve vaardigheden vermindert.
- 🕵️♂️ Het is belangrijk om dementie vroeg te herkennen om tijdig de juiste hulp te zoeken.
- 💡 Symptomen van dementie zijn onder andere geheugenverlies, taalproblemen, verwarring en desoriëntatie, veranderingen in gedrag en persoonlijkheid, en problemen met dagelijkse taken.
- 🧪 Dementie kan verschillende vormen aannemen, zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson, Korsakov of Lewy Body-dementie.
- 🏥 Bij vermoeden van dementie is het verstandig om zo snel mogelijk hulp te zoeken voor een diagnose en behandeling.
- 💊 Hoewel er geen remedie is voor dementie, zijn er behandelingen die kunnen helpen om symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen.
Wat is dementie?
Dementie is een ziekte die de hersenen aantast en leidt tot cognitieve achteruitgang. Mensen met dementie kunnen moeite hebben met denken, redeneren en onthouden. Dementie is een progressieve ziekte, wat betekent dat de symptomen na verloop van tijd erger worden.
Wat is de meest voorkomende vorm van dementie?
Dementie is een slopende ziekte die vele vormen kan aannemen. De meest bekende variant is de ziekte van Alzheimer, maar er zijn nog andere vormen die even naar kunnen zijn voor de patiënt en zijn of haar omgeving.
Zo kan dementie ook voorkomen met de ziekte van Parkinson, Korsakov of Lewy Body-dementie. Het is dan ook belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en op zoek te gaan naar de juiste diagnose en behandeling.
De symptomen van dementie
Dementie kan verschillende symptomen veroorzaken. We bespreken hieronder 5 symptomen van dementie.
Geheugenverlies
Een van de meest voorkomende symptomen van dementie is geheugenverlies. Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het onthouden van recente gebeurtenissen en kunnen zich vergeten waar ze iets hebben gelaten.
Taalproblemen
Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het vinden van de juiste woorden of het begrijpen van wat anderen zeggen.
Een gesprek voeren met iemand die lijdt aan dementie kan een uitdaging zijn. Het kan gebeuren dat de persoon plotseling stopt met praten en niet meer weet hoe hij verder moet. Of hij herhaalt simpelweg wat hij al eerder zei.
Het geheugenverlies kan zich ook uiten in het vergeten van namen en zelfs eenvoudige woorden. Het spreken zelf gaat ook steeds moeizamer en minder vloeiend.
Verwarring en desoriëntatie
Mensen met dementie kunnen verward raken over waar ze zijn en wat er om hen heen gebeurt.
Veranderingen in gedrag en persoonlijkheid
Mensen met dementie kunnen zich anders gedragen dan voorheen. Ze kunnen prikkelbaar, depressief of angstig worden, zonder dat er een duidelijke aanleiding lijkt te zijn. Bovendien kan het karakter van de persoon veranderen, waardoor hij soms dingen doet die voorheen nooit bij hem pasten.
Problemen met dagelijkse taken
Mensen met dementie kunnen moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals aankleden en koken.
Wanneer moet je hulp zoeken?
Als je denkt dat jij of iemand die je kent dementie heeft, is het belangrijk om hulp te zoeken. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter de behandeling kan zijn.
Eigenlijk zijn de eerdere besproken symptomen van dementie en teken om hulp te zoeken. Het blijft natuurlijk erg lastig om te bepalen wanneer het tijd is om hulp te zoeken bij dementie.
In het algemeen is het verstandig om hulp te zoeken als je merkt dat de persoon problemen heeft met dagelijkse taken, zoals koken, schoonmaken, praten, persoonlijke verzorging of het nemen van medicijnen.
Ook als je merkt dat de persoon zich steeds meer terugtrekt en minder contact maakt met anderen, kan dit een teken zijn dat er iets aan de hand is. Veranderingen in gedrag of persoonlijkheid kunnen dus ook wijzen op dementie.
Het is belangrijk om niet te aarzelen en zo snel mogelijk hulp te zoeken bij een vermoeden van dementie, omdat vroege diagnose en behandeling de kwaliteit van leven van de patiënt en zijn omgeving nog kunnen verbeteren.
Wil je meer informatie over dementie? Dan kan je altijd een brochure aanvragen via Alzheimer Nederland.
Behandeling van dementie
Hoewel er geen remedie is voor dementie, zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen. Behandelingen zijn onder meer medicatie, therapie en ondersteuning bij dagelijkse activiteiten door bijvoorbeeld een goede dementieklok.
Mijn conclusie over het herkennen van dementie
Dementie is een progressieve ziekte die de hersenfunctie aantast en cognitieve vaardigheden vermindert. Het is belangrijk om dementie vroeg te herkennen, zodat je tijdig de juiste hulp kunt zoeken.
Als je denkt dat jij of iemand die je kent dementie heeft, is het belangrijk om hulp te zoeken. Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen.
Veelgestelde vragen over dementie
Wat is dementie?
Dementie is een progressieve ziekte die de functie van de hersenen aantast en leidt tot verlies van cognitieve vaardigheden.
Hoe wordt dementie gediagnosticeerd?
Dementie kan worden gediagnosticeerd door middel van neuropsychologisch onderzoek en eventueel aanvullend onderzoek met bijvoorbeeld een MRI-scan.
Is er een remedie voor dementie?
Er is momenteel geen remedie voor dementie, maar er zijn behandelingen die kunnen helpen om de symptomen te verlichten en de progressie van de ziekte te vertragen.
Kan dementie worden voorkomen?
Hoewel er geen garantie is dat dementie kan worden voorkomen, zijn er stappen die kunnen worden gezet om het risico te verminderen, zoals een gezonde levensstijl en het stimuleren van de hersenen door middel van cognitieve activiteiten.

Over de auteur
Roos is een vaste schrijfster bij Health Guide. Ze schrijft over allerlei dingen waar ze in het dagelijks leven mee bezig is. Roos heeft een achtergrond in yoga, meditatie en mindfulness. Verder is ze altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gezondheid.