Meer bewegen in het dagelijkse leven? 10 tips!

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Iedereen weet het inmiddels wel: we bewegen te weinig op een dag. Houd je niet van sporten? Dan kom je vaak helemaal niet meer toe aan bewegen. Gelukkig kan je met slechts kleine aanpassingen in je dagelijkse leven tóch meer bewegen. Het is een kwestie van je gewoontes veranderen en na een tijdje weet je niet meer beter.

In dit artikel leg ik je uit wat voor simpele gewoontes je kan veranderen, zodat je meer beweegt!

Oké ik snap het. Wie heeft er nou tijd om te sporten? Iedereen heeft het maar druk. De een moet heel de tijd nachtdiensten draaien, de ander is druk met zijn onderneming en ga zo maar door.

Je bent niet de enige met “te weinig” tijd. Soms heb je nou eenmaal andere prioriteiten. Dat begrijp ik volledig. Extra goed om meer uit je dagelijkse activiteiten te halen.

Heb je geen zin om heel het artikel te lezen? Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van alle tips.

  1. Neem de trap.
  2. Parkeer je auto wat verder weg.
  3. Neem een hond.
  4. Beweeg tijdens het tv kijken.
  5. Verplaatst je prullenbak op kantoor.
  6. Loop een rondje tijdens meetings.
  7. Haal vaker drinken voor collega’s.
  8. Ga met de fiets naar werk.
  9. Maak je huis schoon.
  10. Kies voor actieve uitjes.

Neem de trap

Klinkt aardig voor de hand liggend, niet? Je hebt het vast vaker gehoord en dat is niet voor niets. Je hartslag gaat omhoog, je gebruikt een natuurlijke beweging en met twee treden tegelijk ben je niet alleen sneller boven, maar train je extra je benen.

Waarom nemen mensen nog de roltrap of de lift? Als je naar verdieping 20 met boodschappen moet, dan snap ik het, maar gezonde mensen die naar verdieping 1 moeten?

Ik woon zelf in een appartement op 9 hoog. Aan het begin was het even wennen om elke keer de trap te nemen, maar inmiddels weet ik niet beter. Ik weet helaas nog niet mijn vriend te overtuigen.

Parkeer je auto wat verder weg

Als we ergens naartoe rijden, kijken we altijd voor de dichtstbijzijnde plek. Desnoods blijven we een aantal rondjes rijden op de parkeerplaats. De tijd als je wacht of rondjes rijdt, kan ook worden besteed aan iets verder lopen.

Neem een hond

Oké dit is natuurlijk niet zo snel gedaan en je moet goed nadenken over het nemen van een hond. Het gaat erom dat je verplicht wordt om een rondje te lopen. Honden kunnen namelijk niet heel de dag binnen zitten.

Je kan ook als vrijwilliger honden van anderen uitlaten. Vaak krijg je nog betaald ook!

wandelen met hond voor meer beweging

Rek en strek tijdens het tv-kijken

Iedereen kan onderuit gezakt 5 afleveringen op Netflix wegkijken. Heel simpel en soms is het inderdaad fijn om helemaal niets te doen. Alleen 5 afleveringen achter elkaar kijken is wel een beetje veel van het niets doen.

Je kan tijdens het kijken gemakkelijk wat rek- en strekoefeningen doen. Of doe ze tijdens de reclame. Vaak krijg je toch alleen maar onzin te zien.

Als ik een podcast via YouTube op mijn tv kijk, dan doe ik ondertussen diverse oefeningen. Ik hoef namelijk niet volledig met mijn aandacht bij de podcast te houden en kan op een rustig tempo mijn stretches doen.

Verplaatst je prullenbak op het kantoor

Staat jouw prullenbak direct naast je bureau? Deze kan je meteen even 20 meter verderop neerzetten. Elke keer als je wat wilt weggooien, moet je eerst 20 meter lopen, tenzij je vanaf 20 meter heel goed kan mikken.

Loop een rondje tijdens meetings

Werk je veel vanuit huis en heb je niet per se een beeldscherm nodig? Loop dan een rondje tijdens een call.

Een rondje lopen kan ook heel gemakkelijk als je een fysieke meeting met een persoon hebt. Het verbetert de relatie met je collega en je komt vaak met creatieve ideeën. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een rondje lopen een enorme boost is voor je creativiteit (bron).

Haal zelf wat vaker koffie of thee voor je collega’s

Ieder bedrijf heeft natuurlijk zijn eigen bedrijfscultuur. Bij sommige haalt iedereen zelf koffie, bij andere doen collega’s vaak een rondje.

Je kan je collega’s verassen door wat vaker drinken voor ze te halen. Dat zijn toch weer extra stappen.

Ga met de fiets naar werk

Als je met de auto gaat, dan sta je dikwijls in de file. Met het openbare vervoer ben je weer afhankelijk van vertrektijden en heb je vaak te maken met vertragingen. Iedereen herkent dat.

Als je werk niet zo ver is, kan je gemakkelijk de fiets pakken. Zeker in de zomermaanden is het heerlijk om in een rustig tempootje naar werk te fietsen. Je kan dan genieten van de ochtendzon en je bent aan het bewegen.

Je huis schoonmaken

Er is altijd wel wat te doen in huis. Heb je al een tijdje de keuken niet grondig schoongemaakt of moet je de schuur nog altijd opruimen? Mooi! Want dan kan je weer lekker bewegen. Overigens is een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd.

Kies voor actieve uitjes

Ga erop uit. Dat is leuk en goed voor je. Je kunt bijvoorbeeld gaan zwemmen, met je kinderen voetballen of lekker wandelen in het bos.

Ook een fietstocht zal je goed doen. Je komt op mooie plekken je bent ook nog lekker aan het bewegen.

Mijn conclusie over meer bewegen in het dagelijkse leven

Er zijn ontzettend veel dingen die je kunt doen om meer te bewegen. Je hebt het vaak geen eens door.

Probeer ook bij jezelf na te gaan of je dingen anders kunt doen. We leven helaas in een maatschappij waarin alles steeds comfortabeler wordt en moet. Het nadeel hiervan is dat je niet meer wordt uitgedaagd. En bij veel mensen is dat bewegen.

Kom dus in actie en zorg dat je zoveel mogelijk uit het leven haalt! Heb je zelf ook nog tips? Laat het ons dan weten in een reactie.


Julia Matic - Gezondheidsexpert

Over de auteur

Julia Matic. Houdt zich voornamelijk bezig met gezondheid, voeding, het lichaam en de natuur. Julia heeft een passie voor onderzoeken en nieuwe dingen leren. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring met het begeleiden en adviseren van mensen met gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *