Laatst bijgewerkt in augustus 2023
Je hebt eindelijk een website, maar wat nu? Je hebt nog geen bezoekers op je website en je budget is vrij laag om te gaan adverteren. Herkenbaar? In dat geval moet SEO onderdeel worden van jouw marketingstrategie. Het is namelijk een vereiste methode om bezoekers naar je website te trekken en deze te behouden. SEO is een voornamelijk een investering op de lange termijn. In dit artikel leggen we je alles uit over SEO wat je als beginner moet weten.
Wat is SEO?
Laten we bij het begin beginnen: wat is SEO? SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’. Met SEO ben je je website aan het optimaliseren om zo hoog mogelijk in zoekmachines te staan. Hoe hoger je in zoekmachines staat, hoe zichtbaarder je bent voor potentiële bezoekers en klanten.
Met SEO focus je op het zogenaamde ‘organisch verkeer’. De zoekresultaten binnen zoekmachines bestaan namelijk ook uit advertenties. Deze worden als eerste vertoond, maar daarna volgen de niet-betaalde posities. Oftewel, organische zoekresultaten.
Hieronder zie je een weergave van de zoekresultaten binnen Google. Mettertijd laat Google steeds meer verschillende resultaten zien, zodat de bezoeker zo goed mogelijk wordt geholpen. Je ziet steeds meer resultaten in de vorm van Google Maps, ‘Mensen vragen ook’, gerelateerde zoekopdrachten, Google Business Profile en meer.

In de afbeelding hierboven heb ik gezocht naar ‘laptop kopen’. Je ziet dat voor dit zoekwoord er geen advertenties worden vertoond. De MediaMarkt verschijnt op de eerste positie. Het doel is om met SEO je website of pagina zodanig te optimaliseren dat je de beste positie bemachtigd.
Er is een grote kans dat de meeste bezoekers het eerste resultaat aanklikken. Dat betekent dus meer verkeer naar je website.
Alhoewel mijn voorbeeld alleen organische zoekresultaten laat zien, is dat niet altijd het geval. Afhankelijk van het zoekwoord dat iemand invoert, verschijnen dus ook advertenties, Google Shopping, Google Maps, Rich Results en Google Business Profile.
De uitkomst van Google is ook sterk afhankelijk van de informatie die Google heeft over een gebruiker. Dit kan bijvoorbeeld de locatie zijn.
Waarom is SEO belangrijk?
Je hebt een website gelanceerd met een bepaald doel. Je wilt bijvoorbeeld een product verkopen, informatie delen, dat mensen zich abonneren of een bepaalde dienst afnemen. Wat je doel ook is, je wilt bezoekers.
Ben je een bakker in Utrecht? Dat wil je natuurlijk dat je op plek 1 staat als mensen zoeken naar ‘bakker in Utrecht’. Dit vergroot namelijk de kans dat mensen op je website klikken.
Wie bekijkt de zoekresultaten op pagina 3 en 4 van Google? Precies, bijna niemand. Dat een website op nummer 1 staat en dus op pagina 1 van Google, moet wel een goed teken zijn.
Maar hoe bereik je dit? Het antwoord is SEO!
SEO is een geweldige manier om mensen gratis naar je website te krijgen. Dit is vooral handig als je (nog) een kleine ondernemer bent en niet veel budget hebt om aan advertenties uit te geven.
Met een goede SEO-strategie kan je gemakkelijk concurreren met grote partijen als bol.com en Coolblue.
Hoe kom je hoger in zoekmachines?
De grote vraag is natuurlijk hoe je met SEO zo hoog mogelijk in zoekmachines komt. Alles heeft te maken met het algoritme van zoekmachines. Google is nog steeds de meest gebruikte zoekmachine in Nederland (bron), gevolgd door Bing en DuckDuckGo.
Jarenlang proberen SEO-specialisten na te gaan hoe het algoritme van Google werkt. Door veel te testen en te monitoren kan je een steeds beter beeld krijgen. Google – en andere zoekmachines – draaien echter constant aan de knoppen. Het algoritme verandert dus steeds. Je bent dus ook steeds je SEO-strategie aan het aanpassen.
SEO kan best complex zijn. Er zijn ook gigantisch veel factoren die van invloed zijn op de prestaties in zoekmachines. Over het algemeen kun je de criteria van zoekmachines verdelen in twee categorieën. We bespreken hieronder beide categorieën voor SEO.
On Page SEO
De prestaties van je website wordt onder andere bepaald door On Page factoren. Dit zijn in principe alle dingen op je website waar je invloed op hebt. Denk hierbij aan het volgende:
- Laadsnelheid van je website.
- Structuur binnen je website.
- De kwaliteit van de teksten.
- Het correct gebruik van afbeeldingen.
- De URL-structuur.
Dit zijn allemaal belangrijke factoren op het gebied van SEO waaraan je kunt werken.
Off Page SEO
Naast de On Page factoren, zijn er ook Off Page SEO-factoren. Bij Off Page gaat het om elementen waar je veel minder invloed op hebt. De onderstaande factoren behoren allemaal tot Off Page SEO.
- De hoeveelheid verwijzingen van andere websites naar jouw website (backlinks).
- De kwaliteit van backlinks.
- De aandacht op sociale media.
- Overige marketingactiviteiten buiten je eigen website.
Het belangrijkste factor voor Off Page SEO is het verkrijgen van backlinks. Hoe meer relevante en kwalitatieve websites naar jou verwijzen (linken), hoe hoger je in de zoekresultaten van zoekmachines zult komen.
Een andere factor die een grote rol speelt bij SEO is de branche waarin je actief bent. Het is namelijk in sommige markten veel moeilijker te scoren dan in andere. De advocatuur is bijvoorbeeld een zeer concurrerende markt online. Je zult met een beginnende website van een maand niet snel gaan domineren. Dat kan soms jaren duren.
SEO als langetermijnstrategie
SEO kan je zien als een investering op de lange termijn. Als het eenmaal staat, dan staat het. Ik heb zelf al jaren een eigen blogsite en ik weet hoe moeilijk het kan zijn aan het begin.
Ik begon pas na twee jaar echt een groot aantal bezoekers te ontvangen. Het opzetten van alles duurde het langst. Vanuit daar was het echter alleen maar onderhouden en uitbouwen.
Wat ik geleerd heb met SEO is dat je Google niet voor de gek moet houden. Dit werkt misschien eventjes, maar daarna zak je weg. Investeer in de kwaliteit van je website. Probeer de bezoeker dus echt te helpen en dus toegevoegde waarde te bieden.
Google wil immers de beste resultaten aan zijn bezoekers geven. En de beste resultaten geven precies antwoord op de vragen die bezoekers hebben. Ben je in staat om constant op de zoekintentie van bezoekers in te spelen? Dan zal je mettertijd steeds meer bezoekers ontvangen.
Bij SEO moet alles kloppen. Je ziet dat steeds meer ondernemers zich bewust zijn van de kracht van SEO. Probeer aan elk facet te werken, zodat je website compleet is. Een uitgebreide SEO-strategie is niet alleen goed voor zoekmachines, maar voornamelijk voor bezoekers. Zij vinden namelijk makkelijker de informatie/producten/diensten die zij zoeken.
Mijn conclusie over SEO
SEO is naar mijn mening en ervaring essentieel om bezoekers naar je website te trekken. Het is vooral interessant voor de startende ondernemer. Je hebt namelijk geen kosten aan advertenties.
Het is verder belangrijk dat je elk facet van SEO aanpakt. SEO bestaat namelijk uit verschillende onderdelen en elk onderdeel heeft invloed op de prestaties in zoekmachines.
SEO komt erop neer dat je zo goed mogelijk inspeelt op de zoekintentie van bezoekers. De grote vraag is dan ook: waar zijn bezoekers naar opzoek? Als ondernemer weet je dit vaak zelf, maar je kan uiteraard ook een doelgroeponderzoek uitvoeren.
Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van wat SEO precies inhoudt. SEO gaat veel verder dan dit, maar voor een leek is dit ideaal om mee te beginnen. Ik zal steeds meer artikelen schrijven over onlinemarkting dus houd Health Guide in de gaten!

Over de auteur
Lisanne is een vaste blogger bij Health Guide. Ze weet alles over de online wereld en heeft jarenlang ervaring als SEO-specialist. Tijdens haar studie startte ze met diverse blogwebsites, waardoor ze nóg meer interesse kreeg in onlinemarkting. Tegenwoordig deelt ze graag haar kennis en ervaringen.