Hoe breng je parfum aan?

Laatst bijgewerkt in september 2023

Je hebt een heerlijk geurtje gekregen of gekocht, maar hoe haal je het maximale uit je parfum? Ben of was je ook de type die parfum maar gewoon ergens sprayde? Ik was vroeger helaas ook zo, maar dat is inmiddels veranderd.

Parfum is vaak de laatste stap, voordat je het huis uit gaat. Je sprayt vaak nog een paar keer op je kleding en je bent klaar om te gaan. Heel herkenbaar en makkelijk. Maar er zit eigenlijk veel meer achter het aanbrengen van parfum.

Tijdens mijn studente tijd had ik een periode dat ik zelf parfum wilde maken en verkopen. Ik ging alles onderzoeken wat ook maar met parfum te maken had. Zo kwam ik erachter dat het wel degelijk wat uitmaakt hoe je parfum aanbrengt. Er zit namelijk veel meer wetenschap achter dan je zou denken!

In dit artikel leg ik je precies uit hoe je het beste parfum kunt aanbrengen, zodat je het maximale uit het geurtje haalt. Ik deel graag mijn eigen tips en ervaringen, maar ook die van wetenschappers en geurexperts.

Ben je op zoek naar de beste mannenparfums volgens vrouwen? Ook hier hebben wij een artikel over geschreven.

Tips in het kort over parfum aanbrengen

Heb je geen zin om heel het artikel te lezen? Got you! Hieronder heb ik meteen de belangrijkste tips opgesomd over hoe je het beste parfum kunt aanbrengen.

 1. Breng parfum aan op pulse points.
 2. Spray geen parfum in je haar.
 3. Eerst parfum aanbrengen, dan pas je kleren aan doen.
 4. Wrijf parfum niet hardnekkig.
 5. Breng parfum ook op je kleding aan.
 6. Breng parfum aan na het douchen.
 7. Spray parfum in de lucht en loop er doorheen.
 8. Bewaar parfum op een goede plek.

Check ook ons artikel over de beste mannenparfums.

parfum in een mooi flesje

Spray parfum op pulse points

Wat zijn pulse points hoor ik je al denken. Pulse points zijn de plekken waar de aderen dichtbij de oppervlakte van je huid liggen. Je kan vaak je hartslag voelen door een vinger op deze plekken te leggen.

Pulse points stralen warmte uit. Dit helpt bij het verspreiden van de geur, doordat de parfum op deze plekken beter kan verdampen. De parfum komt hierdoor veel beter tot zijn recht.

Je kunt pulse points op de onderstaande plekken van je lichaam vinden:

 • Hals
 • Nek
 • Achter de oren
 • Elleboogplooi
 • Binnenkant pols

Spray geen parfum in je haar

Dit klinkt misschien een beetje gek voor velen, maar ik heb dit toch vaak van mensen gehoord. Bij het aanbrengen van parfum in je nek zullen geheid wat parfum op je haar belanden. Dat is natuurlijk niet erg, maar je moet parfum niet als haarlak gebruiken.

De directeur van Bvlgari zei ook al om geen parfum op je haar aan te brengen. Parfum bevat namelijk vaak alcohol. Alcohol laat het haar uitdrogen en beschadigd het haar.

Indien je toch parfum in je haar wilt sprayen, dan kun je beter voor een geurtje zonder alcohol kiezen.

Spray eerst parfum en doe dan pas je kleding aan

Door eerst parfum aan te brengen en dan pas je kleding aan te doen, kan je gemakkelijker je pulse points bereiken. Verder verklein je de kans op vlekken.

Ik heb namelijk veel ervaring gehad met vlekken in mijn shirts. Aan het begin denk je; het droogt wel op en dan ben ik ervan af. Maar helaas werkt het niet zo met parfum. Je kunt dus beter het zekere voor het onzekere nemen en dus eerst parfum aanbrengen en dan pas je kleding aantrekken.

Wrijf parfum niet hardnekkig op je huid

Ik zal eerlijk zijn; ook ik heb heel lang parfum als een gek staan wrijven op mijn huid. Het is namelijk heel verleidelijk om je polsen tegen elkaar aan te wrijven met het idee dat het goed zal intrekken. Fout dus.

Door parfum te wrijven breek je de geurmoleculen af. Je parfum wordt daardoor veel minder krachtig en zal ook minder lang aanhouden.

Je kan het beste parfum van een afstandje sprayen, even tijd geven om te drogen en eventueel heel rustig wrijven.

Spray parfum ook op je kleding

Ik had al aangegeven dat je parfum het beste op je huid kan aanbrengen, maar dat neemt niet weg dat je het ook op je kleding kan sprayen.

Je moet uiteraard voorzichtig zijn met vlekken. Dit is sterk afhankelijk van het soort luchtje. Vaak zijn dit krachtige luchtjes met een donkere tint. Je kan altijd een klein beetje sprayen aan de binnenkant van een kledingstuk, zodat je het van tevoren kan testen.

Op je kleding blijft parfum wat langer zitten dan je huid. Je kan bijvoorbeeld wat parfum op je sjaal sprayen.

Houd er rekening mee dat de geur wat kan veranderen op kleding. De geur verandert het minste op biologische kleding heb ik gemerkt.

Spray parfum na het douchen

Je bent waarschijnlijk gewend om parfum pas te aan te brengen als je net de deur uit gaat. Parfum trekt echter beter in je huid als de poriën open staan. Dit gebeurt vaak na een warme douche.

Door het warme water gaan de poriën open staan, wat het een ideaal moment maakt om direct na het douchen parfum aan te brengen.

Spray parfum en loop er doorheen

Parfum kan soms heel heftig zijn. We hebben het allemaal wel meegemaakt in de trein of ergens anders. Iemand loopt voorbij en er komt een ontzettend heftige walm over je heen.

Diegene heeft veel te veel parfum gebruikt of parfum niet op de juiste plekken aangebracht. Het is juist de kunst parfum goed te verspreiden. Parfum moet je natuurlijke geur versterken en niet overklassen.

Een goede methode is de zogenaamde ‘spritz and step’. Bij deze methode spray je parfum voor je uit en loop je er doorheen. Op deze manier zorg je voor een lichte laag op je kleding, maar ook dat de parfum goed verspreid is.

Bewaar parfum op een goede plek

Dit heeft niet zozeer met het aanbrengen van parfum te maken, maar wel met het maximale uit je luchtje halen. Het is namelijk ontzettend belangrijk om parfum op de juiste plek te bewaren. Waarschijnlijk bewaar je parfum in de badkamer, nietwaar? Ik deed dat ook jarenlang.

De badkamer is een slechte plek om parfum te bewaren. Dit komt door de stoom, vochtigheid en temperatuurverschillen. Al deze factoren kunnen de samenstelling van parfum veranderen en de houdbaarheidsdatum verkorten. Yep, parfum heeft ook een houdbaarheidsdatum.

Je kunt parfum het beste bewaren op een koele, donkere en droge plaats. Dit kan bijvoorbeeld een kastje in je slaapkamer zijn.

Je kan je luchtje ook in het doosje bewaren toen je het kocht. Deze doosjes zijn vaak speciaal gemaakt om parfum lang en veilig te bewaren.

Mijn conclusie over parfum aanbrengen

Hoe je parfum aanbrengt, heeft wel degelijk invloed op de geur. Er zijn verschillende manieren om het beste uit je luchtje te halen. Ook is de soort geur belangrijk. Er zijn namelijk verschillen tussen Eau de Toilette en Eau de Parfum.

Persoonlijk gebruik ik parfum alleen bij speciale gelegenheden. Ik spray dan wat op mijn kleding door middel van de methode ‘spritz and step’. Dat vind ik het prettigst; ik kan er slecht tegen als mensen een té aanwezig luchtje hebben.

Hopelijk heb je wat aan mijn tips. Houd er rekening mee dat mijn tips op mijn persoonlijke ervaring gebaseerd is. Experimenteer vooral zelf en ontdek wat het beste voor jou werkt!


Roos Portman - Auteur ontspanningsartikelen

Over de auteur

Roos is een vaste schrijfster bij Health Guide. Ze schrijft over allerlei dingen waar ze in het dagelijks leven mee bezig is. Roos heeft een achtergrond in yoga, meditatie en mindfulness. Verder is ze altijd op zoek naar nieuwe ontwikkelingen op het gebied van gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *