Hoe wordt bamboekleding gemaakt?

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Behalve dat het de belangrijkste voedselbron is voor de pandaberen, wordt bamboe ook door de mens veelvoudig gebruikt. In Azië zijn ze al jaren bekend met de stof bamboe, maar in Europa blijkt het minder bekend te zijn.

Bamboe is een grassoort en groeit ontzettend snel. Het wordt daarom ook vaak gezien als duurzame optie. Het vereist nauwelijks kunstmest, herbiciden of water. Los van dat, blijft de bamboeplant nog steeds leven als het wordt geplukt. Ideaal dus! Maar hoe verloopt het proces van plant tot kleding?

Hoe bamboe wordt gemaakt, heeft invloed op de duurzaamheid ervan. Bamboe kan worden geproduceerd met behulp van rayon- of viscosetechnologie. Het kost echter wel een groot hoeveelheid aan energie.

Bamboe op basis van lyocell is milieuvriendelijker, omdat er gebruik wordt gemaakt van gerecyclede chemicaliën en water.

De grote vraag luidt nog steeds: is bamboe echt duurzaam of is het slechts marketing?

Ik heb onderzoek gedaan naar bamboe, omdat ik zelf ook heel erg geïnteresseerd ben in deze stof. Ik las ontzettend veel voordelen en ben het zelf gaan proberen. Ik heb zelf vooral ondergoed, sokken en T-shirts gekocht. Dit is inmiddels 4 jaar geleden en ik ben nog steeds super tevreden!

Wat is de stof bamboe precies?

Uit een bamboeplant wordt het belangrijkste bestanddeel onttrokken: bamboevezel. Deze vezel wordt gebruikt voor overhemden, handdoeken, lakens, sokken, T-shirts en nog veel meer.

Bamboe voelt vaak zacht aan, zit comfortabel en is absorberend. Een bekend merk dat bamboekleding verkoopt is Bamigo. Zij verkopen onder andere bamboe sokken, T-shirts en onderbroeken.

Bamboe T-shirt in het wit

Van bamboeplant naar bamboeproducten

De pulp van de bamboeplant wordt gebruikt om bamboeproducten te produceren. De cellulose en vezels worden gescheiden, wanneer de stengels worden geplet.

Daarna wordt de cellulose omgezet in draad en gebruikt om stoffen te weven. Bamboekleding wordt gemaakt van rayon of viscose.  

Rayon wordt vaak gemaakt van bamboepulp dat chemisch is behandeld. Terwijl viscose wordt gemaakt van cellulosevezel dat gerecycled is. Er zijn sowieso best veel chemicaliën nodig om bamboepulp in draad te veranderen.

Je komt dus uit op twee manieren: mechanisch en viscose.

Mechanisch

In het mechanische proces worden bamboestengels geplet. Vervolgens worden ze gestoomd en gekookt, waardoor het zachte pulp wordt. Daarna worden de vezels uitgekamd en tot garen gesponnen.

Viscose

Het meest bekende proces is de viscose. Bij het viscose proces worden de bamboebladeren gekookt en opgelost. Vervolgens worden de vezels gesponnen tot bamboegaren.  Kleding gemaakt van bamboeviscose is een veel duurzamer alternatief.

In de onderstaande video krijg je te zien hoe bamboestof wordt gemaakt van bamboeplanten.

Eigenschappen van bamboetextiel

Bamboe is niet voor niets ontzettend populair. Dit komt voornamelijk door de volgende eigenschappen van de stof:

  • Milieuvriendelijk
  • Verkoelend
  • UV beschermend
  • Antibacterieel
  • Duurzaam
  • Absorberend
  • Comfortabel

Wil je nog meer weten over de eigenschappen van bamboe? Check dan ook ons artikel over de voor- en nadelen van bamboe. In dat artikel vertellen je nog veel meer over de stof bamboe.

Veelgestelde vragen over bamboekleding

Is bamboekleding geschikt voor mensen met een gevoelige huid?

Ja, bamboekleding is hypoallergeen en heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen, waardoor het geschikt is voor mensen met een gevoelige huid.

Is bamboekleding milieuvriendelijk?

Ja, bamboe is een duurzame stof vanwege het snelle groeipatroon en de minimale behoefte aan water en pesticiden.

Moet ik bamboekleding op een speciale manier wassen?

Het wordt aanbevolen om bamboekleding op een delicate cyclus te wassen met mild wasmiddel en op lage temperaturen. Volg altijd de instructies op het wasetiket.

Kan bamboekleding vocht reguleren?

Ja, bamboekleding staat bekend om zijn vochtafvoerende eigenschappen. Het absorbeert vocht en laat het snel verdampen.


Julia Matic - Gezondheidsexpert

Over de auteur

Julia Matic. Houdt zich voornamelijk bezig met gezondheid, voeding, het lichaam en de natuur. Julia heeft een passie voor onderzoeken en nieuwe dingen leren. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring met het begeleiden en adviseren van mensen met gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *