Nieuwe schoenen impregneren: geen vuil en waterafstotend

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Als je net nieuwe schoenen hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Een van de belangrijkste stappen in het onderhoud van schoenen is het impregneren.

Door je schoenen te impregneren, maak je ze waterafstotend en bescherm je ze tegen vuil en vlekken.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over het impregneren van nieuwe schoenen. Lees snel meer over wat je allemaal moet weten!

Belanrijkste punten

 • ­čĺŽ Het impregneren van nieuwe schoenen maakt ze waterafstotend en beschermt ze tegen vuil en vlekken.
 • ­čôŁ Het impregneerproces omvat het kiezen van het juiste impregneermiddel, het voorbereiden van de schoenen, gelijkmatig spuiten, laten drogen en regelmatig herhalen.
 • ÔÜá´ŞĆ Belangrijke tips zijn onder andere het direct impregneren van nieuwe schoenen, het testen van het impregneermiddel op een klein deel van de schoen en het vermijden van binnenshuis impregneren.

Waarom nieuwe schoenen impregneren?

Nieuwe schoenen zijn vaak gemaakt van materialen zoals leer, su├Ęde of textiel. Deze materialen zijn nature poreus en kunnen gemakkelijk vocht en vuil kunnen opnemen.

Door je schoenen te impregneren, cre├źer je een beschermende barri├Ęre op het materiaal. Dit voorkomt dat water en vuil doordringen en de schoenen beschadigen. Bovendien helpt impregneren om vlekken te voorkomen en kan je veel langer van je schoenen genieten.

geimpregneerde schoenen

Het impregneerproces voor je schoenen

Het impregneren van nieuwe schoenen is een eenvoudig proces dat je zelf kunt uitvoeren. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 • Kies het juiste impregneermiddel:┬áEr zijn verschillende soorten impregneersprays beschikbaar. Kies een middel dat geschikt is voor het materiaal van je schoenen en de bescherming biedt die je nodig hebt. Het gaat vaak om leer, su├Ęde of textiel.

  Ik heb hieronder een splitsing gemaakt van het beste impregneermiddel voor je schoen, per materiaal.
 • Bereid de schoenen voor: Zorg ervoor dat je schoenen schoon en droog zijn voordat je ze gaat impregneren. Verwijder eventueel vuil of stof met een zachte borstel.

  Wil je weten hoe je het beste je schoenen schoon kan maken? Check dan de video hieronder voor het beste resultaat.
 • Spuit gelijkmatig: Houd de impregneerspray op ongeveer 20 cm afstand van de schoenen en spray gelijkmatig over de schoen. Zorg ervoor dat je alle delen van de schoenen bedekt met het middel.

 • Laat drogen: Laat de schoenen volledig drogen voordat je ze draagt. Dit duurt meestal enkele uren. Plaats de schoenen op een goed geventileerde plaats, maar vermijd direct zonlicht of de verwarming.

 • Herhaal regelmatig: Het impregneren van je schoenen is geen eenmalige klus. Herhaal het proces elke 2 tot 3 weken, vooral als je je schoenen regelmatig draagt of blootstelt aan natte omstandigheden. Op deze manier blijven je schoenen goed beschermd.

Tips voor het beschermen van je nieuwe schoen

 • Impregneer je nieuwe schoenen meteen vanaf het begin en herhaal dit regelmatig om de bescherming te behouden.

 • Test het impregneermiddel altijd op een klein onopvallend deel van de schoen, voordat je het op de gehele schoen aanbrengt. Zo voorkom je onnodig verkleuring of beschadiging.

 • Volg altijd de instructies op de verpakking van het impregneermiddel voor het beste resultaat.

 • Vermijd het impregneren van schoenen binnenshuis om de inademing te voorkomen. Doe dit bij voorkeur buiten of in een goed geventileerde ruimte.

Wil je weten hoe je jouw leren jas kunt impregneren? Bekijk ook ons artikel: leren jas impregneren. Lees ook meer over su├Ęde impregneren.

Veelgestelde vragen over het impregneren van schoenen

Kan ik mijn schoenen impregneren als ze al vlekken hebben? 

Ja, je kunt je schoenen impregneren als ze al vlekken hebben. Het impregneermiddel zal helpen om de vlekken te verminderen en te voorkomen dat nieuwe vlekken ontstaan. Het is echter raadzaam om de vlekken vooraf schoon te maken.

Is het impregneren van schoenen schadelijk voor het milieu? 

Sommige impregneermiddelen kunnen schadelijke chemicali├źn bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Kies indien mogelijk voor ecologische of milieuvriendelijke impregneersprays die veiliger zijn.

Kan ik mijn schoenen impregneren als ze nat zijn? 

Het is het beste om je schoenen eerst volledig te laten drogen voordat je ze impregneert. Hierdoor kan het impregneermiddel beter in het materiaal trekken en een effectievere bescherming bieden.

Moet ik mijn schoenen opnieuw impregneren na het reinigen ervan? 

Ja, na het reinigen van je schoenen is het belangrijk om ze opnieuw te impregneren. Het reinigen kan de beschermende laag van het impregneermiddel verwijderen, dus het is verstandig om deze opnieuw aan te brengen om je schoenen te beschermen.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *