Suède impregneren: suède schoenen en jassen onderhouden

Laatst bijgewerkt in juli 2023

Suède is een opmerkelijk materiaal dat een vleugje verfijning toevoegt aan schoenen, jassen en riemen. Veel mannen – maar ook vrouwen – vermijden echter het dragen van suède vanwege de kwetsbaarheid.

Je hoeft echter niet langer meer je zorgen te maken. Er zijn tegenwoordig genoeg middelen om suède te behandelen, zodat het zijn natuurlijke looks behoudt en beschermd blijft. Een goede methode is suède te impregneren.  

Belangrijkste punten

 • 🧹 Regelmatig borstelen is essentieel om de schoonheid van suède te behouden.
 • 🧼 Gebruik de juiste borstels, zoals een suède draadborstel en een crepeborstel.
 • ✨ Een gum/blokje kan worden gebruikt om vlekken te verwijderen.
 • 🛡️ Impregneer je suède spullen regelmatig met een speciaal impregneermiddel.
 • 🧪 Test het impregneerproduct op een klein, onopvallend gebied.
 • 🔄 Herhaal het impregneren van suède om de bescherming te behouden.
 • 📅 De frequentie van suède impregneren wordt aanbevolen om elke twee tot vier maanden te zijn.

Video hoe je suède het beste behandelt

Wil je dit artikel niet helemaal doorlezen? Dat snappen we. Check de onderstaande video over hoe je het beste suède kan onderhouden.

Borstelen van suède

De beste manier om de schoonheid van suède te behouden, is door regelmatig te borstelen. Na intensief gebruik is het belangrijk om een momentje te nemen en je suède schoenen of andere spullen te borstelen met de juiste middelen. Laten we de drie essentiële hulpmiddelen voor het reinigen en borstelen van suède bespreken:

 1. Suède draadborstel: Deze messingborstel is ideaal voor kort suède. De borstelharen dringen effectief door in de vezels en verwijderen vuil en stof.

  Gebruik snelle en lichte bewegingen, vermijd overmatige druk die het suède kan beschadigen.

 2. Crepeborstel: De crepeborstel is zachter dan een draadborstel en daardoor geschikter voor suède. Hoewel het misschien niet zo diep reinigt, vermindert het het risico op beschadiging.

  Als je er iets ruwer mee omgaat, geen zorgen of paniek; het suède blok, vergelijkbaar met een normale gum, werkt ook goed om vlekken en vlekjes te verwijderen.

 3. Gum/Blokje: Het gum/blokje is zeer effectief bij het verwijderen van vlekken. Als je geen speciale suède gum hebt, kan een gewone gum ook als geschikt alternatief dienen.

Bij het reinigen of verwijderen van vlekken kun je dus het beste borstelen met een vloeiende beweging. Borstel echter voor de laatste keer in één richting om uniformiteit over de hele schoen of jas te krijgen.

Omgaan met vlekken bij suède

Als het suède er dof of plat uitziet, aarzel dan niet om een beetje stoom en een goede borstel te gebruiken. Suède komt dan zo weer tot leven. Let op dat je suède nooit hetzelfde behandelt als leer. Diverse conditioners en poetsmiddelen kan je dus het beste achterwege laten. Ze kunnen namelijk de vezels van suède verstoren. Dat wil je natuurlijk niet.

Bij water vlekken dep je snel het getroffen gebied met een stuk keukenrol om het vocht op te nemen. Laat het suède op natuurlijke wijze drogen zonder het bloot te stellen kachels of radiatoren. Meestal is dit voldoende.  

geimpregneerde suede schoen

Impregneermiddel voor suède

Je moet eigenlijk je schoenen vanaf het eerste moment impregneren. Mocht je dat niet hebben gedaan, dan kun je de voorgaande stappen eerst volgen. Daarna kan je alsnog met regelmaat suède impregneren.

Impregneerproducten, zoals NikWax, vormen een beschermende laag die ervoor zorgt dat water en vuil gemakkelijk van het suède afglijden. Het is belangrijk om deze producten regelmatig te gebruiken.

Naast speciale impregneersprays voor suède zijn er ook producten in verschillende kleuren met aanbrengsponzen voor allerlei soorten suède schoenen. Deze producten frissen de kleur op tijdens het impregneren.

Ben je nog op zoek naar een goed impregneermiddel voor suède? NikWax is ideaal voor het behandelen en beschermen van suède. Dit product is ontzettend goed beoordeeld en de moeite waard.

impregneermiddel voor suède

Stap 1: Testen

Dit is hoe het werkt: voordat je het impregneerproduct op het hele suède item aanbrengt, is het essentieel om het eerst op een klein, onopvallend gebied te testen. Breng een kleine hoeveelheid van het product aan en wacht tot het droog is. Controleer op eventuele verkleuring, veranderingen in textuur of nadelige effecten.

Stap 2: Impregneermiddel aanbrengen

Gebruik de impregneerspray altijd buiten. Spuit de suède schoenen gelijkmatig in vanaf een afstand van ongeveer 30 centimeter.

Als je te dichtbij spuit, kunnen er vlekken ontstaan. Als je deze vroegtijdig ontdekt, kunnen ze meestal nog uitgeborsteld worden. Let hierbij op de richting van de haartjes van het leer: borstel in dezelfde richting om het leer niet te beschadigen.

Wat je ook kunt doen is een beetje impregneerschuim aanbrengen op een spons en het gelijkmatig verdelen over het suède.

Stap 3: Herhalen

Suède impregneren is geen eenmalig proces. Na verloop van tijd kan de beschermende barrière slijten, vooral op veelgebruikte gebieden. Ik raad je aan om suède geregeld te behandelen. Voor mijn schoenen doe ik dat elke 2 maanden.

Mijn conclusie over schoonmaken en beschermen

Suède impregneren is een essentiële stap in het verzorgen en onderhouden ervan. Door het volgen van het juiste stappen kun je ervoor zorgen dat je suède schoenen, riemen, jassen en accessoires beschermd blijven. Ze zullen waterbestendig zijn en vrij van vlekken.

Vergeet niet om suède spullen eerst schoon te maken, voordat je ze impregneert en kies een hoogwaardig impregneerproduct dat speciaal is ontworpen voor suède.

Behandel je spullen van suède regelmatig om een optimale bescherming te behouden. Met de juiste zorg blijft suède er jarenlang goed eruitzien.

Wil je ook weten hoe je het beste je zonnescherm kan reinigen en beschermen? Ook daar hebben we een artikel over geschreven.

Veelgestelde vragen over suède onderhouden

Hoe vaak moet ik mijn suède spullen impregneren?

De frequentie van suède impregneren hangt af van verschillende factoren zoals het gebruik, blootstelling aan water en omgevingsomstandigheden. Als algemene richtlijn wordt aanbevolen om je suède items elke twee tot vier maanden te impregneren om optimale bescherming te behouden.

Kan ik gewone waterdichte sprays gebruiken op suède?

Nee, het wordt niet aanbevolen om gewone waterdichte sprays die bedoeld zijn voor andere materialen op suède te gebruiken. Suède vereist gespecialiseerde impregneerproducten die specifiek zijn geformuleerd voor dit materiaal. Het gebruik van het verkeerde product kan het suède beschadigen of de uitstraling veranderen.

Kan ik gekleurd suède impregneren?

Ja, je kunt gekleurd suède impregneren zonder de kleur of afwerking aan te tasten. Het is echter altijd een goed idee om het product eerst op een klein, onopvallend gebied te testen.

Kan impregneren alle vlekken van suède volledig voorkomen?

Hoewel suède impregnatie de kans op vlekken aanzienlijk verkleint, kan het geen volledige garantie bieden tegen vlekken. Verwijder eventuele vlekken onmiddellijk door voorzichtig te deppen met een schoon droge doek.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *