Verschil tussen Eau de Toilette en Eau de Parfum

Laatst bijgewerkt in september 2023

Als je ooit hebt gewinkeld voor een nieuwe geur, ben je waarschijnlijk de termen ‘Eau de Toilette’ en ‘Eau de Parfum’ tegengekomen. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk en wat is het verschil tussen de twee?

In dit uitgebreide artikel beantwoorden we deze hoofdvraag en vertellen we je alles wat je moet weten.

Belangrijkste punten

 • 💧 Eau de Parfum heeft een hogere concentratie van 15% tot 20% parfumolie, terwijl Eau de Toilette meestal 5% tot 15% parfumolie bevat.
 • 🕒 Eau de Parfum heeft een langere duur van 4 tot 5 uur, terwijl Eau de Toilette ongeveer 2 tot 3 uur meegaat.
 • 💰 Producten met een hogere concentratie parfumolie zijn over het algemeen duurder, dus pure parfum is het duurst, gevolgd door Eau de Parfum en dan Eau de Toilette.
 • 🌿 Natuurlijke geuren worden vaak als beter beschouwd dan synthetische geuren, dus het is de moeite waard om in natuurlijke geuren te investeren als je de keuze hebt.

Wat is Eau de Parfum?

Laten we beginnen met het ontwarren van een van de meest voorkomende misvattingen: het verschil tussen Eau de Parfum en Eau de Toilette is opmerkelijk eenvoudig. Het onderscheid ligt in de concentratie van parfumolie. Eau de Parfum heeft een hogere concentratie van 15% tot 20%. Dit betekent dat als je een algemene vuistregel wilt, Eau de Parfum altijd meer parfumolie zal bevatten dan Eau de Toilette.

Wat is Eau de Toilette?

Eau de Toilette bevat daarentegen meestal 5% tot 15% parfumolie. De term ‘Eau de Toilette’ is afgeleid van de Franse term ‘faire sa toilette’, wat vertaalt naar ‘zich klaarmaken’. Deze benaming past goed bij een geurtype dat perfect is voor casual dagkleding en dat meestal twee tot drie uur aanhoudt.

Verschillen tussen alle geuren

Soort GeurConcentratieDuurKenmerken
ParfumMeer dan 20%6 tot 8 uurHoogste concentratie, langste duur, duurst, laag alcoholgehalte, goed voor gevoelige huid
Eau de Parfum15% tot 20%4 tot 5 uurIntens, duidelijk merkbaar, vaak voor avonden maar ook goed voor overdag
Eau de Toilette5% tot 15%2 tot 3 uurIdeaal voor dagelijks gebruik, niet overweldigend, goedkoper dan Eau de Parfum
Eau de Cologne2% tot 4%Tot 2 uurLagere geurconcentratie, goedkoper, komt in grotere flessen
Eau Fraiche1% tot 3%Tot 2 uurVergelijkbaar met Eau de Cologne maar minder alcohol en meer water, goed voor gevoelige huid

Parfum

 • Concentratie van Parfumolie: Meer dan 20%
 • Duur: 6 tot 8 uur
 • Kenmerken: Parfums hebben de hoogste concentratie en blijven het langst hangen. Ze zijn ook het duurst en het beste voor mensen met een gevoelige huid vanwege het lage alcoholgehalte.

Eau de Parfum

 • Concentratie van Parfumolie: 15% tot 20%
 • Duur: 4 tot 5 uur
 • Kenmerken: Eau de Parfums zijn intens en duidelijk merkbaar. Ze zijn vaak gezien als avondgeuren maar zijn ook geweldig voor overdag als je van een meer onderscheidende geur houdt.

Eau de Toilette

 • Concentratie van Parfumolie: 5% tot 15%
 • Duur: 2 tot 3 uur
 • Kenmerken: Eau de Toilette is ideaal voor dagelijks gebruik en is niet overweldigend. Het is goedkoper dan Eau de Parfum en is een van de meest populaire soorten geuren.

Eau de Cologne

 • Concentratie van Parfumolie: 2% tot 4%
 • Duur: Tot 2 uur
 • Kenmerken: Eau de Cologne heeft een veel lagere geurconcentratie en is goedkoper. Het komt meestal in grotere flessen omdat je meer moet aanbrengen om de geur te behouden.

Eau Fraiche

 • Concentratie van Parfumolie: 1% tot 3%
 • Duur: Tot 2 uur
 • Kenmerken: Eau Fraiche is vergelijkbaar met Eau de Cologne maar bevat minder alcohol en meer water. Het is goed voor mensen met een gevoelige huid.

Sterkte van de geur

De concentratie van parfumolie bepaalt niet alleen de sterkte van een geur, maar ook hoe lang deze blijft hangen. Eau de Parfum kan bijvoorbeeld vier tot vijf uur meegaan zonder dat je het opnieuw hoeft aan te brengen, wat ideaal is voor lange avonden of drukke dagen.

Prijsverschillen van luchtjes

Parfumolie is het duurste ingrediënt in geuren. Daarom zullen producten met een hogere concentratie voor een hogere prijs verkocht worden. Over het algemeen kun je verwachten dat je het meest betaalt voor pure parfum, minder voor Eau de Parfum en nog minder voor Eau de Toilette.

Natuurlijke vs kunstmatige geuren

De kracht van geur is magisch. Terwijl natuurlijke noten lijken te versmelten tot een symfonie van complementaire geuren, kan een combinatie van synthetische noten vaak een beetje schokkend zijn. Als je de keuze hebt, is het de moeite waard om te investeren in natuurlijke geuren.

Check ook ons artikel over de beste herenparfums en hoe parfum wordt gemaakt.

Mijn conclusie over de verschillen tussen geuren

Het kiezen van de juiste geur kan een uitdaging zijn, vooral met zoveel verschillende soorten op de markt. Het belangrijkste verschil tussen deze soorten, zoals Eau de Toilette en Eau de Parfum, ligt in de concentratie van parfumolie.

Deze concentratie beïnvloedt niet alleen de intensiteit van de geur, maar ook hoe lang deze blijft hangen en de prijs. Door te begrijpen wat elk type geur uniek maakt, kun je een weloverwogen keuze maken die past bij je levensstijl, je huid en je budget.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *