Voor- en nadelen van bamboekleding

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

De voor- en nadelen van bamboestof hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen. Het is vaak in het nieuws geweest en je hoort er steeds meer mensen over. Je ziet ook steeds meer winkels kleding van bamboe aanbieden.

De stof van bamboe wordt geprezen door zijn milieuvriendelijkheid en kwaliteit ten opzichte van katoen.

Ik gebruik zelf al jaren kleding van bamboe. Dit was al ver voordat het populair werd in de mainstream. Er zijn namelijk ontzettend veel voordelen voor het dragen van bamboekleding.

In dit artikel leg ik je alles uit wat je moet weten: de voor- en nadelen van bamboekleding.

Wat zijn de voordelen van bamboe?

Bamboe is een van de meest comfortabele stoffen die je ooit zult dragen. Het is niet alleen zachter dan zijde, maar ook antibacterieel, kreukvrij en wordt duurzaam geproduceerd. Ben je dus bewust bezig met het milieu, dan is bamboe een goede optie.

Je ziet tegenwoordig dat alles wel van bamboe gemaakt kan worden. Ik zie vaak lampen, kleding, meubels, vloeren, pennen, rolgordijnen, beddengoed, bankjes, kasten en nog veel meer online voorbij komen.

Laten we de 10 voornaamste voordelen van bamboe bespreken.

1. Bamboe is ongelooflijk zacht

Als je katoen gewend bent, dan zal bamboe je echt verbazen. Bamboe is ontzettend zacht en lijkt bijna te drijven op je huid. Dit komt allemaal door de structuur van bamboe. Die is namelijk glad en afgerond, zonder dus harde of puntige randen. Je huid zal daardoor minder geïrriteerd raken.

2. Bamboe ademt

De kleine openingen in bamboevezels zorgen voor een uitstekende luchtstroom. Je voelt je hierdoor langer fris en je hoeft je kleding minder vaak te wassen. Minder wasbeurten zorgen ervoor dat je kleding ook langer meegaat. Dit laatste is weer essentieel voor een duurzame kledingkast.

3. Bamboe is goed voor warm weer

Als het buiten warm is, helpen de eigenschappen van bamboe je koel te houden. Het ademend vermogen en de vocht afvoerende eigenschappen zorgen voor maximaal comfort. Bamboe houdt je koeler dan bijvoorbeeld katoen.

4. Bamboe is goed voor koud weer

Je leest het goed, andersom doet bamboe ook zijn werk. In koude omstandigheden zorgt bamboe ervoor dat je warmte beter kan vasthouden. Dit komt door de dwarsliggende vezels.

5. Bamboe voert vocht af

De stof bamboe zorgt ervoor dat je huid comfortabel en droog blijft, door dat vocht snel wordt afgevoerd. Bamboe ademt dus beter dan katoen, waardoor het meteen ideaal is voor sportkleding. Kleding van bamboe droogt in feite twee keer zo snel dan katoen.

6. Bamboe is bacteriebestendig

Volgens rapporten is bamboestof antibacterieel, waardoor je shirt langer schoon blijft en je niet zo snel vieze geurtjes krijgt.  

7. Bamboe is goed voor de gevoelige huid

Bamboe is hypoallergeen en daarmee ideaal voor mensen die een gevoelige huid hebben. Het versterkt verder je huidbarrière. Je bent dus beter bestand tegen bacteriën.

8. Bamboetextiel is kreukvrij

Bamboe is geweldig omdat het bestand is tegen kreuken, zelfs na herhaaldelijk wassen. Dit maakt het ideaal voor degenen onder ons die niet graag een strijkijzer gebruiken en het is ook milieuvriendelijker omdat het minder energie kost door het strijken.

9. Bamboe biedt UV-bescherming

Bamboe filtert tot 97,5% van de UV-straling en biedt een natuurlijke bescherming tegen de schadelijke zonnestralen.

10. Bamboe wordt duurzaam verbouwd

Let op dat het hier gaat om puur bamboe dat wordt verbouwd. De milieuvriendelijkheid van bamboekleding wordt vaak geprezen in artikelen, maar dit kan soms overdreven zijn. Hoewel het zeer milieuvriendelijk is om te kweken, kan het minder zijn om er stof van te maken. Daar zit dus wel een verschil in.

Bamboe dat wordt gebruikt voor kleding

Wat zijn de nadelen van bamboe?

Bamboe klinkt dus helemaal fantastisch, maar zijn er ook nadelen? Ja, die zijn er ook. Bamboe is relatief gezien duur en het vereist soms extra aandacht bij het wassen. We bespreken hieronder de voornaamste nadelen van bamboekleding.

  1. Bamboe is duur: helaas is bamboe duurder dan katoen. Dit vooral het geval als je echt duurzame bamboekleding koopt.
  2. Bamboe is invasief: bamboe kan snel groeien in ongunstige bodems, wat bijdraagt aan de duurzaamheid ervan. Vanwege zijn invasieve aard kan het snel inheemse planten verdringen.
  3. Bamboe krimpt: in vergelijking met linnen of ander sterke textielsoorten, kan bamboe krimpen tijdens het wassen. Het is daarom belangrijk bamboekleding te wassen op basis van het label.
  4. Duurzaamheid van bamboe: het kweken en oogsten van bamboe is zeer duurzaam, maar de meeste bamboekleding wordt gemaakt van speciale stoffen. Deze stoffen worden geproduceerd door middel van een chemisch proces. Als je dus op zoek bent naar milieuvriendelijke bamboe, zorg ervoor dat je onderzoekt waar de bamboestof vandaan komt.

Mijn conclusie over bamboekleding

Bamboe is zeer comfortabel om te dragen, het wordt duurzaam geproduceerd en heeft veel voordelen ten opzichte van katoen.

Bamboe is zacht, ademend, bacteriebestendig, goed voor warm en koud weer, voert vocht af en nog veel meer. Al met al een goed alternatief voor katoen.

Houd wel altijd rekening op welke manier de stof geproduceerd is. Dit kan nog eens verschillen.  Wat ik persoonlijk echt een goed merk vind, is Bamigo. Zij richten zich op mannen, dus ik heb er vrij weinig aan, maar mijn vriend weer wel. En jij misschien ook wel!

Julia Matic - Gezondheidsexpert

Over de auteur

Julia Matic. Houdt zich voornamelijk bezig met gezondheid, voeding, het lichaam en de natuur. Julia heeft een passie voor onderzoeken en nieuwe dingen leren. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring met het begeleiden en adviseren van mensen met gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *