Waarom mag je geen parfum en deodorant meenemen naar festivals?

Laatst bijgewerkt in september 2023

Het is zomer, de zon schijnt, en je bent klaar voor een dag vol muziek, dans en plezier op je favoriete festival. Je hebt je outfit uitgekozen, je tas ingepakt, maar wacht even… mag je eigenlijk wel parfum of deodorant meenemen?

Belangrijkste punten

 • 🚫 Parfum en deodorant in spuitbussen zijn vaak verboden op festivals vanwege veiligheidsredenen, zoals het risico op brand en oogletsels.
 • 🙅‍♂️ Spuitbussen zijn niet toegestaan, maar deodorant in roller-vorm is meestal wel acceptabel.
 • 🌿 Alternatieven voor parfum en deodorant op festivals zijn onder andere reinigingsdoekjes, bakpoeder, etherische oliën, ademende kleding en voldoende hydratatie.
 • 🙏 Als je toch je favoriete herenparfum meeneemt, moet je mogelijk het flesje weggooien of vragen aan beveiligers om het voor je te bewaren, maar dit is niet gegarandeerd.
 • 👮‍♂️ De regels tegen parfum en deodorant zijn er voor ieders veiligheid op festivals.

De reden volgens festivals

Een van de voornaamste redenen waarom parfum en deodorant in spuitbussen vaak verboden zijn op festivals, is vanwege de veiligheid. In een grote menigte kunnen spuitbussen een potentieel gevaar vormen. Ze kunnen bijvoorbeeld brand veroorzaken, wat in een dichte menigte catastrofale gevolgen kan hebben. Maar het gevaar zit ook in het sprayen van mensen in de ogen.  

Wat mag wel en wat niet op een festival?

Hoewel spuitbussen met parfum en deodorant vaak niet zijn toegestaan, betekent dit niet dat je jezelf niet kunt opfrissen tijdens het festival.

Deodorant in roller-vorm is meestal wel toegestaan, vooral op de campingzones van festivals. Als je twijfelt over wat je wel of niet mag meenemen, is het een goede vuistregel om te denken: ´Als ik twijfel, laat ik het beter thuis´.

Alternatieven voor parfum en deodorant

Wil je toch fris blijven ruiken tijdens het festival? Geen zorgen, er zijn genoeg alternatieven:

 1. Reinigingsdoekjes: Hiermee kan je je gemakkelijk opfrissen. Ook handig voor make-up, je handen en gezicht.
 2. Bakpoeder: Een beetje bakpoeder onder je oksels kan geurtjes neutraliseren. Zorg wel dat je het in de verpakking meeneemt, anders krijg je weer hele andere problemen.
 3. Etherische oliën: Een paar druppels van je favoriete etherische olie kunnen als een natuurlijk parfum dienen.
 4. Ademende kleding: Kies voor kleding van natuurlijke materialen, zoals katoen of linnen om zweten te minimaliseren.
 5. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om je lichaamstemperatuur te reguleren en zweten te verminderen.
 6. Kleine handdoek: Handig om zweet gedurende de dag weg te vegen.

Heb je toevallig net de beste herenparfum gekocht en meegenomen naar het festival? Dan moet je het flesje vaak weggooien of weer meenemen naar huis. Erg zonde natuurlijk. Je kan nog een poging wagen door de beveiligers te vragen om je luchtje te bewaren. Hiermee moet je maar net geluk hebben.

Mijn conclusie over parfum en deo op festivals

Hoewel het misschien vervelend lijkt dat je je favoriete parfum of deodorant niet mag meenemen naar een festival, is het belangrijk om te onthouden dat deze regels er zijn voor ieders veiligheid.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om toch fris te blijven tijdens je festival!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *