Hardlopen met een gewichtsvest

Laatst bijgewerkt in juni 2023

Ben je altijd op zoek naar manieren om je training naar een hoger niveau te tillen? Dan is hardlopen met een gewichtsvest het overwegen waard. Het wordt vaak onderschat, maar hardlopen met een extra gewichten levert je ontzettend veel op. Je spieren worden extra aangesproken, je krijgt een betere lichaamshouding en je uithoudingsvermogen wordt aanzienlijk verbeterd.

In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over het hardlopen met een gewichtsvest.

Belangrijkste punten

 • 💪 Hardlopen met een gewichtsvest kan je training naar een hoger niveau tillen.
 • 🏋️‍♀️ Voordelen van hardlopen met een gewichtsvest zijn onder andere verhoogde belasting op je spieren, verbeterd uithoudingsvermogen, verhoogde calorieverbranding, verbeterde balans en coördinatie en verbeterde loopsnelheid.
 • 🎽 Het is belangrijk om het gewichtsvest op de juiste manier te dragen: strak en comfortabel, op je schouders rustend en met een goede houding.
 • 🏃‍♂️ Bij het trainen met een gewichtsvest is het belangrijk om langzaam te beginnen, de intensiteit geleidelijk op te bouwen, te variëren in je hardlooproutine en voldoende rust te nemen.
 • ⚖️ Het dragen van een gewichtsvest tijdens het hardlopen kan helpen bij het verbranden van calorieën en gewichtsverlies, maar een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn ook belangrijk.

Wat is een gewichtsvest?

wandelen met een gewichtsvest

Een gewichtsvest is een vest dat extra gewicht toevoegt aan je lichaam. Dit wordt vaak gebruikt bij sporten, zoals CrossFit, wandelen en hardlopen. Het gewicht kan variëren van enkele kilo’s tot wel 30 kilo. Dit is afhankelijk van het soort vest.

Voordelen van hardlopen met een gewichtsvest

Hardlopen met een gewichtsvest levert je ontzettend veel voordelen op. Hieronder staan enkele van de voordelen bij het gebruik van zo een vest:

 1. Verhoogde belasting op je spieren. Door het extra gewicht op je lichaam te dragen, moet je lichaam harder werken om te blijven bewegen. Dit leidt tot een verhoogde belasting op je spieren, wat resulteert in meer spiergroei en kracht.

 2. Verbeterde uithoudingsvermogen. Hardlopen met een gewichtsvest zorgt voor een verbetering van je uithoudingsvermogen. Je hartslag gaat omhoog en je zult merken dat ook je ademhaling versneld wordt.  Dit kan leiden tot een verbeterde cardiovasculaire gezondheid en een betere algehele prestatie tijdens het hardlopen.

 3. Verhoogde calorieverbranding. Het extra gewicht dat je tijdens het hardlopen draagt, verhoogt je calorieverbranding en helpt je om sneller af te vallen dan hardlopen zonder gewichtsvest.

 4. Verbeterde balans en coördinatie. Het dragen van een gewichtsvest tijdens het hardlopen helpt bij een betere balans en coördinatie. Je lichaam moet namelijk veel meer moeite doen om je houding te corrigeren. Dit komt door het extra gewicht.

 5. Verbeterde loopsnelheid. Volgens een onderzoek uit 2014 (bron) helpt het hardlopen met een gewichtsvest je loopsnelheid te verbeteren tot wel 9%.

Hoe gebruik je een gewichtsvest tijdens het hardlopen?

Het is belangrijk om het gewichtsvest op de juiste manier te dragen om blessures te voorkomen en zoveel mogelijk uit je training te halen. Hier zijn enkele tips voor het dragen van een gewichtsvest tijdens het hardlopen.

 • Het vest moet strak en comfortabel om je lichaam passen, zonder te schuren of te bewegen tijdens het hardlopen. Je moet je dus vrij kunnen bewegen. Hoe meer kilo’s, hoe groter het vest zal zijn. Houd daar rekening mee.

 • Als je nog niet eerder met een gewichtsvest gelopen hebt, begin dan met een lichter gewicht en werk langzaam omhoog naarmate je sterker wordt. Aan het begin is het altijd aftasten met hoeveel gewicht je kan hardlopen. Je kunt beter de eerste keer iets te licht gaan en wennen, dan meteen een te zwaar gewicht gebruiken.
 • Het vest moet op je schouders rusten, niet op je heupen. Dit zorgt voor een evenwichtige verdeling van het gewicht en voorkomt overbelasting van je rug. Dit soort fouten zien we nog te vaak bij hardlopers.

 • Het dragen van een gewichtsvest kan je houding beïnvloeden, dus let erop dat je rechtop blijft staan en je schouders naar achteren en omlaag trekt. Dit zul je uiteraard niet de gehele training volhouden, maar het is wel goed om hier bewust van te zijn.

Training voor hardlopen met een gewichtsvest

Als je nieuw bent met het hardlopen (inclusief een gewichtsvest), is het belangrijk om langzaam te beginnen en de intensiteit geleidelijk op te bouwen. Hieronder volgen enkele tips.

 • Begin met korte afstanden. Begin met het dragen van het vest tijdens korte afstanden en werk geleidelijk aan naar langere afstanden.

 • Bouw geleidelijk de intensiteit op. Begin met lichtere gewichten en werk geleidelijk aan naar zwaardere gewichten naarmate je sterker wordt.

 • Varieer je hardlooproutine. Varieer je hardlooptraining door andere routes te lopen of op een ander ondergrond, zoals in het zand of in het bos.

 • Rust voldoende uit. Het dragen van een gewichtsvest kan meer belasting op je lichaam leggen dan je gewend bent, dus zorg ervoor dat je voldoende rust tussen je trainingen krijgt. Zeker aan het begin zal het wennen zijn. Je kunt het beste eerst goed herstellen om vervolgens weer het maximale uit je training te halen.

Wil je meer weten over het trainen met een gewichtsvest? Ook daar hebben we een artikel over geschreven.

Kan je gewicht verliezen door hardlopen met een gewichtsvest?

Het dragen van een gewichtsvest tijdens het hardlopen kan je helpen meer calorieën te verbranden en sneller af te vallen. Het is echter belangrijk om een gezond dieet te blijven volgen en regelmatig te sporten om effectief gewicht te verliezen.

Mijn conclusie over het hardlopen met een gewichtsvest

Het dragen van een gewichtsvest tijdens het hardlopen kan je helpen je hardloopprestaties te verbeteren. Door het volgen van de bovenstaande tips, kun je het dragen van een gewichtsvest op een veilige en effectieve manier in je training gebruiken.

Vergeet niet om langzaam te beginnen en de intensiteit geleidelijk op te bouwen. Dit voorkomt onnodige blessures en je haalt op deze manier het beste uit je workout. Zorg ook voor een goed vest. Wij hadden eerder al de beste gewichtsvesten voor je op een rijtje gezet. Tijd om hard te lopen!

Veel succes en geniet van je nieuwe uitdaging!


Amir Bahar - Sportexpert

Over de auteur

Amir Bahar. Onze sportexpert op het gebied van voornamelijk fitness, krachttraining en vechtsporten. Amir heeft ontzettend veel passie voor sport en gezondheid. In zijn artikelen probeert hij altijd relevante en wetenschappelijke bronnen te verzamelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *