Outdoorkleding op de juiste manier wassen en impregneren

Om ervoor te zorgen dat jouw sportkleding in de beste conditie blijft, is regelmatig onderhoud essentieel. Kwalitatieve impregnatie- en reinigingsmiddelen verlengen de functionaliteit aanzienlijk, waardoor je je minder zorgen hoeft te maken en geld bespaart.

Wij hebben een handige lijst met tips samengesteld om je te helpen bij het correct wassen en impregneren van outdoorkleding.

Belangrijkste punten

  • 💡 Outdoorkleding, zoals skikleding, vereist speciale aandacht bij het wassen en impregneren vanwege de speciale materialen en eigenschappen.
  • 💦 Gebruik gespecialiseerde wasmiddelen voor outdoorkleding.
  • 🧼 Voor het wassen: leeg zakken, sluit ritsen, keer de kleding binnenstebuiten en was vergelijkbare kleding samen.
  • 🌧️ Waterdichte kleding en Gore-Tex-kleding moeten direct na het wassen worden geïmpregneerd.
  • 🔁 Regelmatig onderhoud en herhaling van impregnatie zijn belangrijk om de waterafstotende eigenschappen te behouden.
  • 🛒 Er zijn verschillende impregneerproducten voor outdoorkleding beschikbaar, zoals sprays en wasmiddel.

Waarom verdient outdoorkleding specifieke aandacht?

Outdoorkleding (en vaak sportkleding) is gemaakt van speciale materialen en vereisen daarom speciale zorg bij het wassen, impregneren en onderhouden. De methode varieert afhankelijk van het specifieke materiaal en de mate van vuil. Je kan het dus niet vergelijken met het impregneren van schoenen, leren jassen of het impregneren van suède.

Soms is het nodig om kleding te wassen en soms is impregneren voldoende. Bij voorkeur voer je deze twee activiteiten echter samen uit. Was de kleding eerst en impregneer daarna, anders is het resultaat mogelijk niet perfect.

Hoe was je outdoorkleding of sportkleding?

De basisregel voor het wassen van functionele kleding, zoals thermisch ondergoed, sportkleding, fleecejassen, softshelljassen en meer, is om ze te wassen met een gespecialiseerd wasmiddel.

Gewone waspoeders verstoren de structuur van de membranen en klitten de individuele vezels samen, waardoor de ademende eigenschappen van de stof verminderen en de waterafstotende functie verloren gaat.

Detergentia voor outdoorkleding en uitrusting hebben meestal een gelconsistentie en behouden en vernieuwen de structuur, in tegenstelling tot andere conventionele waspoeders. Dit verbetert de ademende werking en behoudt de waterbestendigheid van de kleding. De materialen behouden ook hun thermische isolatie-eigenschappen waar nodig.

Voor je de kleding in de wasmachine doet, leeg je de zakken en sluit je de ritsen, zodat ze de vezels niet beschadigen als ze openblijven. Bevestig klittenband met het bijbehorende deel en keer de kleding binnenstebuiten.

Was de kleding alleen samen met vergelijkbare kleding. Outdoor materialen van verschillende kleuren kunnen geen kleur opnemen, maar andere materialen kunnen wel kleur afgeven en zo de outdoorkleding verkleuren.

bergbeklimmer met geimpregneerde outdoorkleding

Hoe impregneer je outdoorkleding?

Waterdichte en waterafstotende kleding (jassen en broeken) en softshell- of Gore-Tex-kleding moeten direct na het wassen worden geïmpregneerd. Je kunt verschillende methoden gebruiken.

Waarschijnlijk is de makkelijkste en snelste manier om te impregneren in de wasmachine. Met deze methode giet je impregneermiddel direct na het wassen in de wasmachine en start je een nieuwe wasbeurt.

Je kunt kleding ook met de hand impregneren in de gootsteen of in de wasbak. Het nadeel van deze methode is dat je de isolerende eigenschappen moet activeren in de droger of door te strijken met een doek ertussen.

Je kunt kleding ook impregneren met een spray of een vernevelaar, maar dit moet alleen op droge kleding worden aangebracht. Dit kan helpen om de waterafstotende eigenschappen van kleding tussen wasbeurten door te verbeteren.

Impregneren bij de stomerij

Je kunt outdoorkleding en sportkleding echter ook in goede staat houden zonder al te veel moeite. Vooral grotere winterjassen, broeken of skikleding kunnen naar de stomerij worden gebracht.

Naast professioneel reinigen kan de stomerij ook helpen bij het impregneren van je sportkleding. Ze gebruiken speciale producten die aan het bad worden toegevoegd in de laatste fase van het wassen. Dit maakt de impregnatie veel effectiever. Het dringt door in de vezels en werkt rechtstreeks in de stof. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat slecht weer je onvoorbereid zal treffen.

De impregnatie moet echter regelmatig worden herhaald, anders verdwijnen de waterafstotende eigenschappen en voldoen de kledingstukken niet meer aan hun functies. Daarom wordt aanbevolen om dit soort kleding regelmatig naar de stomerij te brengen, afhankelijk van hoe vaak je het draagt. De membranen raken verstopt door stof, zweet en hun eigenschappen verminderen ook door slijtage, zoals het dragen van een rugzak.

Regelmatig onderhoud van je kleding helpt om ze in goede staat te houden, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Bovendien bespaar je geld omdat je minder vaak nieuwe kleding hoeft aan te schaffen.

Impregneerproducten voor outdoorkleding

Wil je zelf aan de slag met het behandelen van je outdoorkleding? Dan kun je de onderstaande producten gebruiken.

Voor de wasmachine (NikWax)

impregneermiddel voor de wasmachine

Beoordeling: 4,6/5

Impregneerspray

impregneermiddel voor outdoorkleding

Beoordeling: 4,8/5

Voor in de wasmachine

impregneermiddel voor skikleding

Beoordeling: 4,7/5

Mijn conclusie over outdoorkleding wassen en impregneren

Met deze eenvoudige tips kun je ervoor zorgen dat je sportkleding in topconditie blijft en blijft presteren zoals het hoort. Door de juiste zorg en aandacht te geven aan het wassen en impregneren, kun je zorgeloos genieten van je sportieve activiteiten, ongeacht het weer!

Lees ook ons artikel over glascoating en nano coating voor zonnepanelen, zodat je meer rendement behaalt.

Amir Bahar - Sportexpert

Over de auteur

Amir Bahar. Onze sportexpert op het gebied van voornamelijk fitness, krachttraining en vechtsporten. Amir heeft ontzettend veel passie voor sport en gezondheid. In zijn artikelen probeert hij altijd relevante en wetenschappelijke bronnen te verzamelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *