Wandelen met een gewichtsvest

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Als je op zoek bent naar een effectieve manier om meer uit het wandelen te halen, overweeg dan om een gewichtsvest te gebruiken!

Wandelen met een gewichtsvest is een geweldige manier om je kracht, uithoudingsvermogen en calorieverbranding te verbeteren. In dit artikel bespreken we de voordelen van wandelen met een gewichtsvest, hoe je veilig en effectief ermee wandelt en geven we je wat handige tips om het meeste uit je gewichtsvest te halen.

We gaan in dit artikel ervan uit dat je al een gewichtsvest hebt. Heb je die (nog) niet? Check dan ons artikel over de beste gewichtsvesten.

Voordelen van wandelen met een gewichtsvest

Verhoogt calorieverbranding

Wandelen met een gewichtsvest verhoogt de intensiteit van het wandelen en zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrandt. Door extra gewicht te dragen, moet je lichaam harder werken om vooruit te komen, wat resulteert in een hogere calorieverbranding.

Uit een onderzoek van 2013 (bron) bleek dat vrouwen 12% meer verbranden door te wandelen met een gewichtsvest ten opzichte van de vrouwen die dat niet deden.

Je kan ook een zware rugtas dragen, maar dit zal extra belastend voor je lichaam zijn. Het gewicht wordt namelijk ongelijk verdeeld en je neemt een verkeerd postuur aan. Het gevolg zijn blessures in de rug, schouders, onderrug, heupen en/of benen. Je kunt dus beter een gewichtsvest kopen.

wandelen met een zware tas in de bergen

Verbetering van het uithoudingsvermogen

Wandelen met een gewichtsvest is een uitdagende activiteit die je uithoudingsvermogen zal verbeteren. Door geleidelijk meer gewicht toe te voegen aan je gewichtsvest, kan je lichaam zich aanpassen aan de extra belasting en je uithoudingsvermogen daardoor verbeteren.

Je zal al snel merken dat je hartslag omhoogvliegt door te lopen met een gewichtsvest. Dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel gewichten je extra meedraagt.

Verbetert de spierkracht

Wandelen met een gewichtsvest helpt je spierkracht te verbeteren, vooral in je benen en core. De extra belasting van het gewichtsvest zorgt ervoor dat je benen harder moeten werken dan normaal. Dit zorgt uiteindelijk voor extra spierkracht.

Verbetering van de botdichtheid

Door te wandelen met een gewichtsvest wordt er extra druk uitgeoefend op je botten, wat kan helpen om de botdichtheid te verbeteren. Dit is vooral belangrijk voor oudere volwassenen die vatbaarder zijn.

Hoe wandel je met een gewichtsvest veilig en effectief?

Begin langzaam te wandelen met een gewichtsvest

Als je nieuw bent in het wandelen met een gewichtsvest, is het belangrijk om langzaam te beginnen en geleidelijk meer gewicht toe te voegen. Begin met een licht vest en voeg langzaam meer gewicht toe naarmate je lichaam zich aanpast.

Begin altijd met een gewichtsvest van 5 kg. Dit is een goed instapsgewicht om te kijken hoe je lichaam reageert. Als je nog nooit eerder met een gewichtsvest gewandeld hebt, raad ik je een gewichtsvest van 10 kg of meer af.

Een gewichtsvest wordt vaak onderschat. Het is de eerste keer een beetje aftasten wat het ideale gewicht is. Vervolgens kun je mettertijd extra gewicht toevoegen om je wandelroute uitdagender te maken.

Draag het gewichtsvest op de juiste manier

Om ervoor te zorgen dat je gewichtsvest veilig en effectief is, moet je ervoor zorgen dat je het vest op de juiste manier draagt. Je wilt natuurlijk onnodige blessures voorkomen.

Het vest moet goed passen en stevig op je lichaam zitten. Verstel de bandjes indien nodig om een goede pasvorm te garanderen. Het vest moet niet gemakkelijk kunnen verschuiven. Zorg ook voor genoeg bewegingsvrijheid.

Kies het juiste gewicht

Het gewicht dat je draagt, moet passen aan het niveau van jou. Begin met een lichter gewicht en voeg langzaam meer gewicht toe naarmate je sterker wordt.

Wandelen op een vlakke ondergrond

Wanneer je voor het eerst begint met gewichtsvest te wandelen, is het het beste om te beginnen op een vlakke ondergrond, zoals een loopband of een verharde weg. Vermijd wandelen op oneffen terrein, vooral als je nog niet gewend bent aan het dragen van het gewichtsvest.

Door op oneffen routes te lopen, ligt een ongelukje een stuk sneller op de loer. Wandelaars vergissen zich in het totaalgewicht dat ze extra meedragen. Je moet namelijk veel beter balanceren. Ik heb dit helaas moeten meemaken tijdens wandelworkout in Griekenland.

Zorg voor een goede houding tijdens het wandelen

Om ervoor te zorgen dat je lichaam niet wordt belast door het extra gewicht, is het belangrijk om een goede houding te behouden tijdens het wandelen. Houd je rug recht, je schouders naar achteren en kijk vooruit terwijl je loopt.

Bouw langzaam op

Begin met een licht gewicht en voeg geleidelijk meer gewicht toe naarmate je lichaam zich aanpast aan de extra belasting. Het is belangrijk om niet te snel te gaan en jezelf niet te overbelasten, vooral als je net begint met wandelen met een gewichtsvest.

wandelen met een gewichtsvest

Tips voor wandelen met een gewichtsvest

Train op regelmatige basis

Om de voordelen van wandelen met een gewichtsvest ook echt te zien, is het belangrijk om regelmatig te trainen. Plan ten minste twee tot drie wandelsessies per week in en verhoog geleidelijk de intensiteit en duur van je wandelingen.

Door constant te blijven trainen met een gewichtsvest, zul je veel sneller en beter resultaat zien. Dat is eigenlijk met alles zo.

Varieer je wandelroute

Om het wandelen met een gewichtsvest leuk en interessant te houden, is het belangrijk om regelmatig van wandelroute te veranderen. Probeer verschillende soorten terreinen en hellingen uit om je training uitdagender te maken.

Draag comfortabele schoenen

Het is belangrijk om comfortabele en ondersteunende schoenen te dragen tijdens het wandelen met een gewichtsvest. Zo voorkom je blessures en voel je je comfortabel tijdens je wandelsessies.

Mijn conclusie over het wandelen met een gewichtsvest

Wandelen met een gewichtsvest kan een effectieve manier zijn om je kracht, uithoudingsvermogen en calorieverbranding te verbeteren. Het is belangrijk om langzaam te beginnen, het juiste gewicht te kiezen en regelmatig te trainen.

Vergeet niet om comfortabele schoenen te dragen, een goede houding aan te houden en geleidelijk op te bouwen om blessures te voorkomen.

Veelgestelde vragen over wandelen met een gewichtsvest

Is wandelen met een gewichtsvest veilig?

Ja, wandelen met een gewichtsvest kan veilig zijn als je het op de juiste manier doet en langzaam opbouwt.

Hoeveel gewicht moet ik toevoegen aan mijn gewichtsvest?

Begin met een licht gewicht en voeg langzaam meer gewicht toe naarmate je sterker wordt. Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 10% van je lichaamsgewicht toe te voegen aan je gewichtsvest.

Kan wandelen met een gewichtsvest blessures veroorzaken?

Ja, als je niet op de juiste manier wandelt of als je te snel te veel gewicht toevoegt, kan wandelen met een gewichtsvest blessures veroorzaken. Het is belangrijk om een goede houding te behouden, geleidelijk op te bouwen en comfortabele schoenen te dragen.

Kan ik een gewichtsvest dragen tijdens het hardlopen?

Ja, het is mogelijk om een gewichtsvest te dragen tijdens het hardlopen, maar het wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege de extra belasting op de gewrichten. Als je wilt beginnen met hardlopen met een gewichtsvest, is het belangrijk om langzaam op te bouwen en te overleggen met een medische professional of een personal trainer.

Wat zijn de voordelen van wandelen met een gewichtsvest?

Wandelen met een gewichtsvest kan helpen bij het verbeteren van de kracht, uithoudingsvermogen en calorieverbranding. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de botdichtheid en het versterken van de spieren. Bovendien kan wandelen met een gewichtsvest een uitdaging zijn voor de geest en het lichaam, wat kan bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn.


Amir Bahar - Sportexpert

Over de auteur

Amir Bahar. Onze sportexpert op het gebied van voornamelijk fitness, krachttraining en vechtsporten. Amir heeft ontzettend veel passie voor sport en gezondheid. In zijn artikelen probeert hij altijd relevante en wetenschappelijke bronnen te verzamelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *