Beste houtgestookte pizzaoven

Als het gaat om het bereiden van de perfecte pizza, is er niets beter dan het gebruik van een houtgestookte pizzaoven. Deze ovens geven een onmiskenbare smaak en textuur aan de pizza’s. Het is daarnaast ook een leuke en gezellige manier om een pizza te bereiden en te delen met vrienden en familie.  

In dit artikel zullen we de beste houtgestookte pizzaovens bespreken die er momenteel op de markt zijn. We zullen de voor- en nadelen bespreken, onze ervaringen en die van anderen.

Of je nu een professionele chef-kok bent of gewoon houdt van koken, deze lijst zal je helpen de perfecte houtgestookte pizzaoven te vinden. Overigens een mooie verrijking van je tuin in de zomer!  

Een houtgestookte pizzaoven is een geweldige investering voor iedereen die van pizza houdt. Met de juiste oven kun je thuis heerlijke, authentieke pizza’s bereiden met een krokante korst en een smaakvolle topping. Bovendien zijn deze ovens een geweldige manier om je vrienden en familie te vermaken en van een gezellige avond in de zomer te genieten.

Top 3 beste houtgestookte pizzaovens

Het was een zoektocht, maar we hebben een mooi lijstje kunnen samenstellen. Zie hieronder de best beoordeelde pizzaovens op hout.

#1. STOOQ houtgestookte pizzaoven

houtgestookte pizzaoven van STOOQ

Beoordeling: 4,9/5

Wat we goed vinden:

 • Professioneel
 • Mooi ontwerp
 • Stevige uitvoering
 • Snelheid van pizza’s bakken
 • Makkelijk in gebruik
 • Grootte

Wat we minder vinden:

 • Geen

Belangrijkste punten

De pizzaoven van STOOQ staat bij ons op nummer 1. Het eerste wat mij opviel aan deze oven is het unieke ontwerp, wat niet alleen robuust is, maar ook een levenslang meegaat en een beschermende roestkleur krijgt. Het is een echte blikvanger in je tuin!

Maar het belangrijkste is natuurlijk de functionaliteit van de oven. Dankzij de stenen stookvloer en de dubbelwandige stalen stookruimte bakt de oven als een professionele oven. Het mooie is dat je met slechts 4 tot 5 minuten in de oven een krokante pizza kan bakken.

Een ander groot voordeel is dat de oven het hele jaar buiten kan blijven staan en in alle seizoenen te gebruiken is. Daarnaast wordt de oven geleverd met een pizzasteen van 30×32 cm, een dikwandige 1 meter lange rookafvoer inclusief regenkap, pizzaschep en borstel.

Eenmaal in de oven, hoef je nog maar weinig aan je pizza te doen. Je pizza is zo gebakken. Deze pizzaoven is een perfecte combinatie van een mooi ontwerp en goede functionaliteiten. Een echte aanrader!

#2. Fikki houtgestookte pizzaoven

houtgestookte pizzaoven van fikki

Beoordeling: 4,9/5

Wat we goed vinden:

 • Mooi ontwerp
 • Makkelijk in gebruik
 • Prijs
 • Stevigheid
 • Snelheid van pizza’s bakken
 • Grootte
 • Thermometer

Wat we minder vinden:

 • Relatief zwaar

Belangrijkste punten

Ook de pizzaoven van Fikkie staat in ons lijstje; namelijk op pek 2. Het is een alles-in-één apparaat waarmee je kunt barbecueën, koken, roken én pizza’s kunt bakken.

Het is geweldig om de pizza’s direct op de pizzasteen te bakken, omdat dit zorgt voor een heerlijke knapperige korst en een perfecte garing van de topping.

Het ontwerp van de Fikki Outdoor Oven is authentiek en praktisch. Het is gemakkelijk om de oven van de ene naar de andere functie te schakelen. Bovendien zorgt de thermometer ervoor dat je altijd de juiste temperatuur hebt om je gerechten perfect te bereiden.

Deze oven is duurzaam en stevig gemaakt en gaat jarenlang mee. Het was mooi om te zien dat het cortenstaal na verloop van tijd begint te roesten en zo een unieke uitstraling krijgt.

Het enige nadeel dat ik kan bedenken, is dat de oven vrij groot en zwaar is. Dit kan het lastig maken om te verplaatsen als dat nodig is. Maar aan de andere kant is het gewicht van de oven juist wat zorgt voor de duurzaamheid en stevigheid.

#3. MaxxGarden houtgestookte pizzaoven

houtgestookte pizzaoven van Maxx

Beoordeling: 4,7/5

Wat we goed vinden:

 • Thermometer
 • Prijs
 • Grootte
 • Zwarte coating
 • Stevig materiaal
 • Makkelijk te verplaatsen
 • Deurtje

Wat we minder vinden:

 • Onduidelijke handleiding

Belangrijkste punten

Op plek 3 staat de houtgestookte pizzaoven van MaxxGarden. Dit is niet alleen een oven, maar ook een barbecue!

Het is gemaakt van stevig metaal en heeft een mooie zwarte coating. Bovendien is het voorzien van handige wieltjes en een handvat, waardoor je het gemakkelijk kunt verplaatsen.

Een groot voordeel van deze pizzaoven is de ingebouwde thermometer. Hierdoor weet je precies wanneer de temperatuur optimaal is.

De afmeting van het rooster is ca. 49 x 35 cm en de afmetingen van de barbecue zelf zijn ca. 45 x 65 x 158 cm (hoogte). Hierdoor biedt het genoeg ruimte om verschillende soorten pizza’s tegelijkertijd te bakken.

Enige nadeel wat ik kan bedenken is de handleiding. Deze was vrij onduidelijk. Dit gaven anderen ook al aan. Neemt niet weg dat je zonder handleiding er ook wel uitkomt.  

Hoe hebben we de pizzaovens getest?

Na veel onderzoek en testen heb ik een top 3 samengesteld van de beste houtgestookte pizzaovens die momenteel op de markt zijn. We hebben niet alleen onze eigen ervaring meegenomen, maar ook die van anderen. Om je een beter beeld te geven hebben we onder andere naar de volgende punten gekeken.

 • Temperatuurbeheersing: een goede houtgestookte pizzaoven moet in staat zijn om een constante en hoge temperatuur te handhaven. Dit is cruciaal voor het creëren van de perfecte krokante korst.
 • Snelheid: de oven moet in staat zijn om de pizza snel te bereiden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de pizza.
 • Gemak: het moet gemakkelijk zijn om de oven te gebruiken en te onderhouden, zonder ingewikkelde procedures of veel werk.

 • Grootte: er moet uiteraard met gemak een standaardformaat pizza in de oven passen.
 • Veiligheid: het werken met een houtgestookte oven brengt enige risico’s met zich mee. Daarom moet de oven veilig zijn om te gebruiken. Denk daarbij aan een deurtje met handvat.
 • Mobiliteit: sommige ovens zijn ontworpen om gemakkelijk te verplaatsen, terwijl andere beter op één plek kunnen blijven staan.
 • Kosten: de prijs van een houtgestookte pizzaoven kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s. We hebben geprobeerd zo goed mogelijk te kijken naar de prijs-kwaliteitsverhouding.
 • Accessoires: sommige ovens worden geleverd met accessoires, zoals gereedschap of kookboeken. Het is altijd handig als dit soort accessoires worden meegeleverd. Anders moet je ze alsnog zelf gaan aanschaffen.

Waarom een houtgestookte pizzaoven?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een houtgestookte pizzaoven in plaats van een conventionele oven. Ten eerste zorgt het gebruik van hout voor een unieke en rokerige smaak die niet kan worden gerepliceerd met een gas- of elektrische oven.

Bovendien bereikt een houtgestookte oven hogere temperaturen dan een conventionele oven, wat resulteert in een krokante korst en perfect gegaarde toppings.

Een ander voordeel van een houtgestookte pizzaoven is het sociale aspect. Het bereiden van een pizza in een houtgestookte oven is een leuke en gezellige bezigheid die perfect is voor feestjes en borrelavonden. Het biedt een geweldige manier om tijd door te brengen met vrienden en familie terwijl je geniet van heerlijk eten en drinken.

Nog even de voornaamste voordelen op een rij.

 • Rokerige en authentieke smaak.
 • Bakken op hogere temperaturen.
 • Beleving van koken.
 • Eyecatcher in de tuin.
 • Gemakkelijk te gebruiken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een houtgestookte pizzaoven?

We hebben je al onze top 3 houtgestookte pizzaovens gegeven, maar we gegeven je graag nog wat tips, zodat je de beste keuze kan maken. Hieronder zijn een aantal punten om rekening mee te houden.

 • Grootte. Over het algemeen kan je maar 1 pizza in een oven doen. We gaan ervan uit dat je particulier bent.

  Vaak worden de ovens ook gekocht als eyecatcher in de tuin. Bekijk eerst goed waar je de oven kan neerzetten. Sommige ovens kan je makkelijker verplaatsen dan andere. Overweeg ook de ruimte die je nodig hebt om de oven eventueel op te bergen.

  Verder is de opening van de oven belangrijk. Je wilt natuurlijk wel een hele pizza erin kunnen schuiven. Over het algemeen passen de standaardpizza’s gemakkelijk in de oven. Als je zelf je pizza maakt, let dan extra goed op de breedte van de opening.  
 • Materiaal. De meeste houtgestookte pizzaovens zijn gemaakt van steen of staal. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Ik vind persoonlijk staal er altijd mooier uitzien, maar dit is natuurlijk ook afhankelijk van de stijl in je tuin.

  Pizzaliefhebbers zweren bij stenen ovens. Maar een mobiele oven kan je natuurlijk makkelijker verplaatsen in je tuin. Iets om rekening mee te houden.
 • Prijs. Houtgestookte pizzaovens variëren sterk in prijs, dus het is belangrijk om te bepalen wat je bereid bent te betalen. Dit soort type ovens kan je niet vergelijken andere soorten pizzaovens. Voor een goede houtgestookte pizzaoven ben je toch wel minimaal 600 euro kwijt.

Mijn conclusie over houtgestookte pizzaovens

Een houtgestookte pizzaoven is een geweldige manier om thuis heerlijke pizza’s te bereiden met een unieke smaak en textuur. Bij het kiezen van een oven is het belangrijk om te letten op factoren zoals grootte, materiaal en prijs.

Onze keuze zou vallen op de ovens van STOOQ en Fiki, aangezien ze ontzettend mooi zijn, maar vooral omdat ze doen wat ze moeten doen: heerlijke pizza’s bakken.

Het blijft altijd lastig om zo een grote investering te doen. Hopelijk ben je met dit artikel een beetje geholpen met je zoektocht naar de perfecte pizzaoven op hout.

Succes en buon appetito!

Veelgestelde vragen over pizzaovens op hout

Kan ik andere gerechten bereiden in een houtgestookte pizzaoven?

Ja, veel houtgestookte pizzaovens zijn ook geschikt voor het bereiden van andere gerechten, zoals vlees.

Is het moeilijk om een houtgestookte pizzaoven te gebruiken?

Het vergt enige oefening om de oven op de juiste temperatuur te krijgen en de pizza’s perfect te bakken, maar met wat oefening en geduld kan iedereen het leren. Ook het soort hout speelt een rol bij het op temperatuur brengen van de oven.

Moet ik altijd hout als brandstof gebruiken in een houtgestookte pizzaoven?

Nee, sommige houtgestookte pizzaovens kunnen ook op gas werken, maar het gebruik van hout zorgt wel voor een unieke smaak.

Moet ik een speciale plek in mijn tuin hebben voor een houtgestookte pizzaoven?

Het is belangrijk om een stabiele en vlakke ondergrond te hebben voor de oven, maar verder is het niet nodig om een speciale plek te hebben. Veel houtgestookte pizzaovens zijn ook draagbaar en kunnen gemakkelijk worden verplaatst.

Hoe kan ik mijn houtgestookte pizzaoven schoonmaken?

Laat de oven afkoelen en verwijder dan de as en eventuele overgebleven resten met een borstel. Gebruik geen water of schoonmaakmiddelen aan de binnenkant van de oven. Stoffer en blik is voldoende.


Ron van Straten - Voedingsexpert

Over de auteur

Ron van Straten. Voedingsdeskundige met meer dan 15 jaar ervaring. Heeft ontzettend veel passie over de werking van voeding op ons lichaam. Ron heeft vele onderzoeken mogen uitvoeren en doet dat op eigen houtje nog steeds. Hij helpt mensen met hun voeding en gezondheid. Hij probeert ook vaak nieuwe recepten uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *