Bimi koken

Bimi, ook wel bekend als aspergebroccoli, is een verrassend smakelijke groente die voortkomt uit de kruising tussen broccoli en kailan.

Deze jonge groente heeft in korte tijd terrein gewonnen in Nederland, maar de kunst van het perfect koken ervan blijft soms een vraagteken.

De grote vraag is meestal: hoelang moet je bimi koken? Het antwoord in het kort: een optimale kooktijd van 4-7 minuten geeft je een knapperige, beetgare groente die de smaak en voedingsstoffen behoudt.

Hoe kook je bimi?

Hoewel koken de neiging heeft om de zachte smaak van bimi ietwat te verminderen, kan het nog steeds een handige optie zijn als je het wilt gebruiken in roerbakgerechten.

De voorkeur gaat echter uit naar stomen of roerbakken om zowel smaak als voedingsstoffen te behouden. Maar als koken je voorkeur heeft, kan je de volgende stappen volgen.

  • Snijd slechts een dun schijfje van de onderkant van de stelen om eventueel uitgedroogde delen te verwijderen. Schillen is niet nodig, in tegenstelling tot bij broccoli.
  • Spoel de bimi onder koud water af om eventueel vuil te verwijderen.
  • Gebruik weinig water, net genoeg om bimi te bedekken.
  • Voeg een snufje zout toe voor smaak.
  • Kook voor 4-7 minuten tot het beetgaar is.
  • Prik met een vork in het dikste deel van de steel om de garing te controleren.

Wat is bimi eigenlijk?

Bimi is visueel een kruising tussen broccoli en kailan. De slanke stengels van kailan combineren prachtig met de bloemhoofdjes van broccoli.

Hoewel de oorsprong een samensmelting is, heeft bimi een geheel eigen smaakprofiel. Waar kailan intens en enigszins bitter smaakt, biedt bimi een milde, zachte broccolismaak met een vleugje groene asperge. De textuur is fris, sappig en knapperig, zelfs na het koken.

klaargemaakte bimi in kom met kruiden

Hoe bewaar je bimi?

  • Bimi slinkt nauwelijks en alle delen zijn bruikbaar. Reken op 200-250 gram voor een hoofdgerecht.
  • Bewaar bimi in een gesloten bakje of plastic zak in de koelkast. Het blijft tot een week vers.
  • Invriezen kan, blancheer kort (2-3 minuten) en vries direct in voor tot wel zes maanden houdbaarheid.

Mijn conclusie over bimi koken

Bimi, de smakelijke kruising tussen broccoli en kailan, biedt een verrassende combinatie van smaak. Met een optimale kooktijd van 4-7 minuten behoudt bimi zijn knapperige, beetgare staat.

Of je nu kiest om te koken, stomen of roerbakken, deze groente voegt een unieke twist toe aan je aan je gerechten. Vergeet niet de tips te volgen voor het beste resultaat.

Smakelijk koken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *