Bulgur koken

Ben je nieuwsgierig naar bulgur, dat veelzijdige graanproduct dat zijn roots heeft in de keukens van Turkije, het Midden-Oosten en Noord-Afrika?

Hoewel bulgur nog niet heel bekend is in Nederland, is het een heerlijk alternatief voor rijst en couscous. Of je nu een salade, pilaf, gevulde groenten of zelfs een soep wilt maken, bulgur past overal goed bij.

In dit artikel bespreken we hoe je het beste bulgur kan klaarmaken.

Hoelang moet bulgur koken?

Een vraag die vaak opkomt bij het bereiden van bulgur: hoe lang moet je bulgur koken? Het antwoord is verrassend eenvoudig. Over het algemeen duurt het koken van bulgur slechts 10 tot 15 minuten.

Wat is bulgur?

Bulgur is een graanproduct gemaakt van durum tarwe. Het wordt verkregen door tarwekorrels te stomen, te drogen en vervolgens te breken en malen tot korrels van diverse groottes.

Deze kleine korrels liggen tussen rijst en couscous in qua grootte. Vooral in keukens van het Midden-Oosten en Noord-Afrika is bulgur een onmisbaar ingrediënt dat de basis vormt voor heerlijke gerechten.

Bulgur koken of wellen?

Nu je weet hoe lang je bulgur moet koken, is het tijd om het verschil tussen koken en wellen te begrijpen. Het antwoord hangt af van de soort bulgur die je gebruikt. Grove bulgur vereist meestal koken, terwijl fijne bulgur vaak alleen even geweld hoeft te worden.

Hoeveel water gebruik je bij bulgur?

De sleutel tot perfect gegaarde bulgur is de juiste verhouding tussen water en graan. Gebruik ongeveer twee keer zoveel water als bulgur. Hiermee zorg je ervoor dat de korrels voldoende vocht kunnen opnemen en mooi zacht worden.

Als je klaar bent met het bereiden van bulgur, kun je het overtollige vocht eruit drukken voor een lichtere textuur.

Hoe kook je bulgur?

Bulgur bereiden is een fluitje van een cent en je hebt slechts 4 stappen nodig om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten:

  1. Meet ongeveer 75 gram bulgur per persoon af en doe het in een pan.
  2. Voeg 2 keer zoveel kokend water toe aan de pan en dek deze af.
  3. Laat de bulgur 10 minuten wellen.
  4. Giet de bulgur af in een zeef, druk het overtollige vocht eruit en breng op smaak met peper, zout en/of olijfolie.
bulgur salade

Gezondheidsvoordelen van bulgur

Bulgur is niet alleen heerlijk, maar ook gezond. In vergelijking met witte rijst en zelfs zilvervliesrijst, biedt bulgur een overvloed aan vezels en eiwitten. Het is een voedzame keuze die je dieet kan verrijken.

Je kan overigens bulgur een aantal dagen bewaren in een goed vershoudbakje.

Mijn conclusie over bulgur koken

Je weet nu alles over het koken van bulgur. Of je nu een snelle salade wilt maken of een hartige pilaf wilt bereiden, met bulgur kan je alle kanten op.

Eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *