Is een houtgestookte pizzaoven het waard om te kopen?

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Houtgestookte pizza-ovens zijn steeds populairder aan het worden in Nederland. Maar is het de investering wel waard? Het pizzaoven koop je natuurlijk niet elke dag. Wat zijn dus de voordelen? En is het uiteindelijk wel waard om een pizzaoven op hout aan te schaffen? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten!

Belangrijkste punten

  • 🍕 Een houtgestookte pizzaoven kan zorgen voor heerlijke en traditionele pizza’s met een knapperige korst.
  • 🌡️ Een houtgestookte pizzaoven bereikt hoge temperaturen tot ongeveer 350 graden, waardoor de pizza snel klaar is en een rokerige smaak en geur krijgt.
  • 🌞 Het maken van je eigen pizza in een houtgestookte pizzaoven is een geweldige ervaring, vooral tijdens zomeravonden in de tuin.
  • 🔥 Houtgestookte pizzaovens zijn makkelijk in gebruik en vereisen slechts wat hout en aanmaakblokjes om het vuur aan te steken.
  • 💰 Als je van pizza houdt en graag buiten kookt, is een houtgestookte pizzaoven zeker de moeite waard om te overwegen.

Waarom een houtgestookte pizzaoven?

Er zijn veel redenen om een houtgestookte pizzaoven te kopen, maar een van de belangrijkste redenen is dat je de lekkerste pizza’s kunt maken.

Met een houtgestookte oven krijg je namelijk een authentieke smaak en textuur die je niet kunt evenaren met een standaardoven in je keuken. Dit komt door de enorme hitte in de oven en gelijkmatige verdeling ervan, waardoor de pizza’s snel en goed worden gebakken.

We bespreken hieronder nog meer voordelen van een houtgestookte pizzaoven.

Lekkere en traditionele pizza’s

Met een houtgestookte pizzaoven kun je de heerlijkste pizza’s maken, zoals de echte Italianen dat deden. Deze pizza’s hebben niet veel toppings nodig en kunnen snel worden bereid met verse ingrediënten, zoals tomaten, paprika, basilicum, olijfolie en mozzarella. De houtgestookte oven bakt de pizza’s zo dat de korst knapperig aan de bovenkant en onderkant is.

traditionele pizza uit de oven

Beter dan een bezorgde pizza

De meeste pizza’s die worden bezorgd, zijn al afgekoeld voordat ze bij je thuis zijn. Grote kans dat het vet en de kaas gelekt zij en dat het deeg zacht is.

Zo een soort pizza kan je weer deels tot leven brengen door het even in de pan op te warmen. Dat deed ik dan vroeger. Je zit daar uiteraard niet op te wachten. Als de deurbel gaat wil je meteen van je pizza kunnen genieten.

Je hebt extra pech als de pizzeria je bestelling ook nog verkeerd heeft doorgezet. Je wilde bijvoorbeeld extra tonijn, maar je kreeg olijven. Met een houtgestookte pizzaoven kun je jouw pizza’s op maat en smaak maken en krijg je de meest verse pizza.

Op hoge temperatuur bakken

Een houtgestookte pizzaoven kan een temperatuur van ongeveer 350 graden halen. Je pizza is dus binnen no-time klaar. Je krijgt ook nog dat rokerige smaak en geur van je pizza. Dat is met een normale oven niet te evenaren. Zelf krijg ik altijd beetje het gevoel alsof ik op vakantie ben.

Leuk voor de zomeravonden

Het maken van je eigen pizza, in de zomer, in de tuin en in een houtgestookte pizzaoven, is een geweldige ervaring samen met het gezin, familie of vrienden.

Houtgestookte pizzaovens zijn daarnaast een mooie aanvulling op je achtertuin. Je kan de sfeer eventueel extra versterken met lichtsnoeren voor buiten.  

Makkelijk in gebruik

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn houtgestookte pizzaovens eigenlijk heel gemakkelijk te gebruiken. Het enige wat je nodig hebt is wat hout en aanmaakblokjes om het vuur aan te steken en je bent klaar om te gaan.

Het is de eerste keer misschien wat wennen, maar na twee keer is het zo gepiept. Dat is uiteraard met alles zo.

Mijn conclusie over houtgestookte pizzaovens kopen of niet

Kortom, als je van pizza houdt en je graag buiten kookt, dan is een houtgestookte pizzaoven zeker de moeite waard om te overwegen. Het is een hele andere manier van pizza’s maken dan diepvriesmaaltijden.

Het is verder ontzettend leuk en gezellig in de zomermaanden en je proeft direct het verschil in smaak en textuur. En als je op zoek bent naar de beste houtgestookte pizzaovens, dan kan je ook dat artikel van ons lezen. Hopelijk ben je geholpen.  

Veel succes en eetsmakelijk!


Ron van Straten - Voedingsexpert

Over de auteur

Ron van Straten. Voedingsdeskundige met meer dan 15 jaar ervaring. Heeft ontzettend veel passie over de werking van voeding op ons lichaam. Ron heeft vele onderzoeken mogen uitvoeren en doet dat op eigen houtje nog steeds. Hij helpt mensen met hun voeding en gezondheid. Hij probeert ook vaak nieuwe recepten uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *