Kikkererwten koken

Kikkererwten zijn herkenbaar aan hun onregelmatige, gedeukte oppervlak en nootachtige smaak. Ze zijn niet alleen heerlijk in diverse gerechten, maar ook voedzaam en veelzijdig.

Maar hoe kook je ze perfect? In dit artikel leggen we je uit hoe je de perfecte kikkererwten kookt, delen we handige tips en laten we je zien waarom kikkererwten een waardevolle toevoeging aan je dieet kunnen zijn.

Hoe lang moet je kikkererwten koken?

Het antwoord op deze prangende vraag: kikkererwten hebben doorgaans een kooktijd van 45 tot 60 minuten. Deze tijd zorgt ervoor dat ze een lichte bite behouden, wat vooral gewaardeerd wordt in gerechten zoals salades.

Als je echter kikkererwtenpuree of hummus wilt maken, kun je ze gerust één tot anderhalf uur laten koken voor een zachtere vorm.

Zorg ervoor dat kikkererwten niet overgaar worden. Dit verpest de smaak en textuur ervan.

Hoe kook je de perfecte kikkererwten?

Het koken van kikkererwten is gelukkig niet zo moeilijk. Je kan de onderstaande stappen volgen.

Weken van gedroogde kikkererwten

Doe de gedroogde kikkererwten in een ruime pan en voeg ongeveer drie keer zoveel water toe als de hoeveelheid kikkererwten. Laat ze 8 tot 12 uur weken in koud water.

Spoelen

Giet de geweekte kikkererwten in een vergiet en spoel ze grondig af. Controleer op eventuele steentjes die er tussendoor zijn geglipt.

Koken

Breng een ruime pan met vers water aan de kook. Voeg de kikkererwten toe zodra het water kookt. Laat ze gedurende 45 tot 60 minuten sudderen voor een lichte beet. Voor zachtere kikkererwten, zoals bij puree en hummus, kun je ze tot anderhalf uur laten koken.

Zout toevoegen

Voeg geen zout toe tijdens het koken, omdat dit de buitenkant van de kikkererwten taai kan maken. Voeg zout pas toe nadat de kikkererwten gaar zijn.

Optioneel: pellen

Sommige koks pellen kikkererwten na het koken voor een gladdere textuur, vooral bij hummus. Dit vergt echter meer tijd en moeite.

kikkererwten salade in kom

Bewaren van kikkererwten

Bewaar gedroogde kikkererwten in een luchtdichte pot op een koele, droge en donkere plaats. Dit houdt ze minstens een jaar goed.

Geweekte en gekookte kikkererwten blijven maximaal twee dagen goed in de koelkast. Zorg voor een goed vershoudbakje voor eten.

Je kan kikkererwten ook invriezen. Gekookte kikkererwten kun je invriezen voor een langere houdbaarheid van 3 tot 6 maanden.

Kikkererwten altijd weken

Het is noodzakelijk om kikkererwten altijd te weken en te koken voordat je ze eet. Dit komt doordat rauwe kikkererwten giftige stoffen bevatten, waaronder phasin. Het koken breekt deze stoffen af, waardoor kikkererwten veilig zijn om te eten.

Alternatieven voor kikkererwten bereiden

  • Koken zonder weken: Als je geen tijd hebt om te weken, kun je kikkererwten direct koken. Houd er rekening mee dat dit de kooktijd met ongeveer 30 minuten verlengt.
  • Voorgekookte kikkererwten: Voor snelheid en gemak kun je voorgekookte kikkererwten uit blik of glas gebruiken. Deze zijn direct klaar voor gebruik.

Mijn conclusie over kikkererwten koken

Kikkererwten zijn niet alleen heerlijk, maar ook uiterst gezond en veelzijdig. Met de juiste kooktijd en bereiding kun je genieten van de voordelen van deze peulvrucht in diverse gerechten.

Dit artikel is samengesteld om je te helpen bij het bereiden van perfect gekookte kikkererwten. Door deze stappen te volgen, kun je genieten van heerlijke gerechten.

Eetsmakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *