Le Creuset tajine review

Laatst bijgewerkt in april 2023

Ik ben al een tijdje op zoek naar een tajine die aan al mijn eisen voldoet en na het uitproberen van de tajine van Le Creuset kan ik met zekerheid zeggen dat ik eindelijk mijn perfecte tajine heb gevonden.

In dit artikel deel ik graag mijn ervaring met de tajine van Le Creuset. De tajines van Le Creuset zijn best prijzig, dus ik kan me voorstellen dat je eerst wat onderzoek doet, voordat je een van de tajines aanschaft.

Mijn ervaring met de tajine van Le Creuset

Mijn ervaring met de tajine van Le Creuset is uitstekend. Ik gebruik de 31 cm versie met een inhoud van 3,7 liter om te koken. Het is de perfecte grootte voor ons gezin van 5 personen.

Het koken gaat heel vlot en het gerecht wordt perfect gegaard. Aan het begin kan er een beetje te vocht in de stoofpot zitten. Dit kun je uit de pot halen en eventueel weer hergebruiken.

Wat de tajine van Le Creuset zo goed maakt, is de hoge kwaliteit van het materiaal. De tajine is gemaakt van duurzaam geëmailleerd gietijzer, wat zorgt voor een optimale warmteverdeling en een gelijkmatige garing van het gerecht. De tajine straalt kwaliteit uit, maar voelt wel een beetje zwaar aan.

Bovendien kan de tajine op alle soorten kookplaten worden gebruikt, inclusief inductie. Dat laatste is wel echt must voor ons. Wij koken alleen maar op inductie en veel tajines kunnen niet voor inductie gebruikt worden.

Al met al doet de tajine van Le Creuset wat het moet doen. Ze zijn niet voor niets het beste beoordeeld. Ik heb al ontzettend veel lekkere gerechten kunnen maken. Het is toch een andere manier om bijvoorbeeld een kipgerecht klaar te maken. Dat proefde wij direct.

Overigens is het design echt prachtig! Wij hebben kersrode tajine, zoals hieronder.

Le Creuset Tajine in het rood

Mijn beoordeling:

4,8/5

Wat ik goed vind:

  • Geen kans op barstende stukken
  • Eten bakt niet aan
  • Design
  • Stevig materiaal
  • Werkt ontzettend goed op inductie
  • Staat mooi op tafel tijdens het eten

Wat ik minder vind:

  • Best zwaar ten opzichte van andere varianten

Waar moet je op letten bij het kopen van een tajine?

Als je een tajine wilt kopen, waar moet je dan eigenlijk op letten? Het gebruik is natuurlijk een belangrijke factor. Hoe vaak denk je de tajine te gaan gebruiken en voor welke gerechten? Dit heeft allemaal invloed op het materiaal, de grootte en uiteraard ook op de prijs.

Als je de tajine slechts sporadisch gaat gebruiken, dan is een goedkope variant vaak al meer dan genoeg en hoef je niet meteen je portemonnee te laten lijden. Maar als je van plan bent om de tajine vaker gebruiken en voor verschillende gerechten, dan is het wellicht verstandig om wat meer te investeren.

De goedkope varianten heb je al vanaf 50 euro ongeveer. Wil je echt voor kwaliteit gaan, dan ben je minimaal 150 euro kwijt aan een tajine.

De inhoud is uiteraard ook belangrijk om rekening mee te houden. Het aantal personen waarvoor je gaat koken, bepaalt het formaat van de tajine. Ik adviseer altijd om voor een iets groter formaat te kiezen. Zo weet je zeker dat je genoeg ruimte hebt om de ingrediënten goed te kunnen mengen en dat alles natuurlijk goed gaar wordt.

Het materiaal van de tajine is ook van groot belang. Ongeglazuurde varianten worden afgeraden, maar geglazuurde, rvs en gietijzeren varianten zijn allemaal zeer geschikt. In het artikel ‘Tajine: wat is dat precies?’ gaan we dieper in op de soorten tajines.

Vervolgens is de prijs natuurlijk ook belangrijk. Voor 50 euro heb je al een prima tajine, maar als je op zoek bent naar topkwaliteit, dan kun je het beste gaan voor een duurdere variant, zoals een Le Creuset tajine.

Ten slotte is het goed om te weten dat veel tajines niet op inductie werken. Je kunt het beste gaan voor een tajine van rvs of gietijzer.

Waar kun je een tajine van het merk Le Creuset kopen?

Deze zijn verkrijgbaar bij verschillende keukenwinkels en online webwinkels. Ik heb de mijne gekocht op bol.com. Daar was het toentertijd het goedkoopst en het werd ook nog snel geleverd.

Ik heb hieronder een aantal varianten voor je opgesomd. De tajines van Le Creuset komen in verschillende kleuren en groottes.

Mijn conclusie over Le Creuset tajine

Mijn conclusie over de tajine van Le Creuset is dat het een ontzettend goed product is dat zijn geld meer dan waard is. Het is niet alleen een prachtige toevoeging aan mijn keuken, maar het koken met de tajine is ook nog eens erg leuk, gezellig en vooral lekker. Ik raad het zeker aan voor iedereen die graag kookt en op zoek is naar een kwalitatief hoogwaardige tajine.

Het is een flink bedrag dat je uitgeeft. Maar voor de mensen die houden van koken is dit het meer dan waard. Je merkt toch al snel het verschil in kwaliteit tussen goedkope tajines en duurdere. Tenminste, dat was mijn ervaring met tajines. Het hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Ik heb inmiddels 3 tajines gehad, dus ik weet wel een beetje waar ik het over heb.

Ben je op zoek naar een alternatief? Dan kan je ons artikel ‘Beste tajines‘ checken.

Veelgestelde vragen over de tajine van Le Creuset

Kan ik de tajine van Le Creuset ook in de oven gebruiken?

Ja, de tajine van Le Creuset is geschikt voor gebruik in de oven.

Moet ik de tajine van Le Creuset eerst voorbehandelen?

Nee, de tajine van Le Creuset is al voorbehandeld, zodat je de tajine direct kan gebruiken.

Kan ik de tajine van Le Creuset in de vaatwasser doen?

Ja, de tajine van Le Creuset kan in de vaatwasser worden gereinigd. Het is echter beter om ze met de hand af te wassen.

Hoe groot is de tajine van Le Creuset?

De tajine van Le Creuset is verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 27 cm tot 35 cm.

Is de tajine van Le Creuset geschikt voor alle soorten kookplaten?

Ja, de tajine van Le Creuset kan op alle soorten kookplaten worden gebruikt, inclusief inductie dus.


Ron van Straten - Voedingsexpert

Over de auteur

Ron van Straten. Voedingsdeskundige met meer dan 15 jaar ervaring. Heeft ontzettend veel passie over de werking van voeding op ons lichaam. Ron heeft vele onderzoeken mogen uitvoeren en doet dat op eigen houtje nog steeds. Hij helpt mensen met hun voeding en gezondheid. Hij probeert ook vaak nieuwe recepten uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *