Meal preppen voor drukke moeders: meer tijd voor gezin en minder stress‍

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Het leven van drukke moeders zit vaak vol met uitdagingen. Tussen werk, het runnen van het huishouden en zorgen voor de kinderen is er weinig tijd over voor jezelf. Een oplossing om tijd te besparen en stress te verminderen is meal preppen.

In dit artikel ontdek je hoe meal prepping kan helpen om meer tijd te hebben voor je gezin en minder stress te ervaren in je dagelijkse leven. Lees verder en ontdek hoe jij als drukke moeder je leven kunt vergemakkelijken met het slim voorbereiden van maaltijden.

Belangrijkste punten

 • 🍽️ Meal preppen is het voorbereiden en koken van maaltijden vooraf, meestal voor een hele week.
 • 🕒 Voordelen van meal preppen voor drukke moeders zijn onder andere meer tijd voor het gezin, minder stress, gezonder eten, geldbesparing en meer structuur in het eetpatroon.
 • 📝 Stappen voor het beginnen met meal preppen: bepaal je doel, kies je maaltijden, maak een boodschappenlijst, zorg voor goede vershoudbakjes en varieer in maaltijden.
 • 💡 Praktische tips voor het meal preppen zijn onder andere gerechten invriezen, het eten laten afkoelen voor opslag, labelen van bakjes, maaltijden de avond ervoor ontdooien en voedselverspilling voorkomen.

Wat is meal prepping?

Meal prepping is het voorbereiden en koken van maaltijden vooraf, meestal voor een hele week. Het idee is om je maaltijden op voorhand te plannen, te koken en in aparte vershoudbakjes te bewaren. Op die manier hoef je gedurende de week geen tijd te besteden aan het bedenken en bereiden van elke maaltijd afzonderlijk. Zo houd je meer tijd over voor je gezin en ervaar je minder stress. Iets wat altijd welkom is als drukke moeder of (hoog)zwangere!

meal preppen voor moeders

Voordelen van meal preppen voor drukke moeders

Er zijn tal van voordelen aan het preppen van maaltijden voor drukke moeders. We bespreken de belangrijkste:

 • Meer tijd voor je gezin. Door maaltijden vooraf te bereiden, bespaar je tijd tijdens de drukke dagen en houd je meer tijd over voor je gezin.

 • Minder stress. Het plannen en voorbereiden van maaltijden zorgt voor minder stress. Je hoeft niet elke dag te bedenken wat je gaat koken en hebt altijd een gezonde maaltijd klaarstaan.

 • Gezonder eten. Met het preppen kun je gezonde maaltijden plannen en bereiden voor jezelf en je gezin. Je hebt volledige controle over de ingrediënten en kunt gezondere opties kiezen. Op drukke dagen kies je al snel voor iets makkelijks en ongezonds.

 • Geldbesparing. Door maaltijden vooraf te bereiden, kun je je boodschappen efficiënter plannen en verspilling verminderen. Hierdoor kan je weer wat geld besparen.

 • Structuur. Het stelt je in staat om controle te hebben over wat je eet en wanneer je eet, waardoor je minder geneigd bent om naar ongezonde en gemakkelijke opties te grijpen.

Hoe begin je als drukke moeder met preppen?

Voordat je begint met meal prepping, is het belangrijk om een plan te hebben. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Doel. Denk na over waarom je wilt beginnen met meal prepping. Wil je tijd besparen, gezonder eten of gewicht verliezen?

 2. Kies je maaltijden. Bedenk welke maaltijden je wilt preppen. Dit kan ontbijt, lunch of avondeten zijn.

 3. Boodschappenlijst. Noteer alle ingrediënten die je nodig hebt voor je prep maaltijden. Zorg ervoor dat je alles in huis hebt, voordat je begint met koken. Kijk ook altijd nog even in de koelkast en de voorraadkast. Vaak staan daar nog dingen die je kan gebruiken voor het preppen.

 4. Vershoudbakjes. Zorg ervoor dat je ook in bezit bent van goede vershoudbakjes. Een set van minimaal 5 bakjes is vaak het handigst. Dit is uiteraard afhankelijk van hoeveel je wilt preppen en hoe groot je gezin is.

 5. Flexibel en divers. Probeer gevarieerd te eten. Het is niet per se nodig om 5 keer dezelfde lunch te preppen. Dit kan gaan vervelen. Probeer daarom zoveel mogelijk te variëren, zodat je voedingspatroon in balans blijft.

Praktische tips voor het preppen van maaltijden

Hier zijn enkele handige tips om het meal preppen gemakkelijker te maken:

 • Invriezen. Kook grote hoeveelheden van bepaalde gerechten en vries ze in porties in. Op die manier hoef je alleen maar een maaltijd te ontdooien en op te warmen wanneer je er zin in hebt.

 • Afkoelen. Laat het eten eerst even afkoelen, na het preppen, voordat je het in de vriezer of koelkast doet.

 • Labelen. Plak eventueel stickers op prep bakjes. Op die manier weet je wat je bereid had. In de vriezer is het namelijk (bijna) niet meer te zien.

 • Ontdooien. Haal de avond van tevoren je maaltijd uit de vriezer en leg het in de koelkast. Op deze manier kan het eten langzaam ontdooien.

 • Variatie. Zorg voor genoeg variatie in je maaltijden. Je kunt als standaard altijd iets van pasta en rijst klaarmaken. Vervolgens kun je dat variëren met elke keer verschillende groenten. Elke dag of week hetzelfde eten, gaat na een tijdje tegenzitten.

 • Voedselverspilling. Voordat je begint met preppen, is het handig om nog even in de koelkast te kijken. Zijn er nog dingen in huis die je op kan maken? Zo voorkom je voedselverspilling.

Geschikte vershoudbakjes voor het gezin

Het kiezen van de juiste vershoudbakjes is essentieel voor het succesvol preppen van maaltijden. Hier zijn enkele aanbevelingen voor vershoudbakjes die geschikt zijn:

 1. KitchenBrothers Meal Prep Bakjes: Deze glazen bakjes zijn duurzaam, multifunctioneel en lekvrij. Ze zijn geschikt voor gebruik in de oven, magnetron, vriezer en vaatwasser.

 2. Vershoudbakjes van Stosh: Deze BPA-vrije plastic bakjes zijn licht van gewicht en gemakkelijk te stapelen. Ze zijn ideaal voor onderweg en geschikt voor gebruik in de magnetron en vriezer.

 3. E-ZLock Bewaarbakjes: Deze bakjes zijn gemaakt van BPA-vrij plastic en zijn geschikt voor gebruik in de magnetron, vriezer en vaatwasser. Ze zijn voorzien van speciale inkepingen voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Mijn conclusie over meal preppen door moeders

Meal prepping is een uitstekende oplossing voor drukke moeders die op zoek zijn naar een manier om tijd te besparen en stress te verminderen. Door het voorbereiden van maaltijden, bespaar je tijd tijdens de week en houd je meer tijd over voor je gezin.

Bovendien zorgt het ervoor dat je gezonder eet en minder snel naar ongezonde, kant-en-klare opties grijpt.

Ervaar zelf de voordelen van je maaltijden preppen. Aan het begin is het misschien even wennen, maar je zult al snel het verschil merken.

Gebruik de tips in dit artikel en maak van meal prepping een vast onderdeel van je drukke leven als moeder.

Eetsmakelijk!


Julia Matic - Gezondheidsexpert

Over de auteur

Julia Matic. Houdt zich voornamelijk bezig met gezondheid, voeding, het lichaam en de natuur. Julia heeft een passie voor onderzoeken en nieuwe dingen leren. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring met het begeleiden en adviseren van mensen met gezondheidsproblemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *