Orzo koken

Orzo is een pastavariant die qua vorm en grootte sterk lijkt op rijst. Het is wellicht minder bekend, maar niet minder interessant of lekker.

Deze Italiaanse gedroogde pastasoort wordt vaak in diverse gerechten gebruikt, variërend van soepen tot salades en zelfs als risotto-alternatief.

In dit artikel leggen we je alles uit over het perfect bereiden van orzo. Lees snel verder!

Hoe lang moet je orzo koken?

De kooktijd van orzo ligt tussen de 10 en 12 minuten, vergelijkbaar met gewone pasta. Volg de onderstaande stappen om de perfecte orzo te koken.

 1. Portiehoeveelheid: Reken ongeveer 85 gram orzo per persoon.
 2. Bakken: Verhit een beetje olie of boter in een pan en bak de orzo kort; slechts 1 minuut. Dit voegt een lichte geroosterde smaak toe.
 3. Bouillon : Maak een bouillon met 1 bouillonblokje en 175 ml water. Voeg deze bouillon in één keer toe aan de pan met orzo.
 4. Koken: Laat de orzo gedurende 10 minuten op laag vuur koken. De korrels zullen de bouillon absorberen voor een heerlijke smaak.

Zorg ervoor dat je de orzo regelmatig omschept tijdens het koken. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en voorkomt plakken.

Hoeveel orzo heb je per persoon nodig?

De hoeveelheid orzo die je per persoon moet gebruiken, hangt af een beetje af van het gerecht en behoefte. Je kunt de volgende richtlijnen aanhouden.

 • Hoofdingrediënt: Voor gerechten waarin orzo centraal staat, is 75 gram per persoon aan te raden.
 • Aanvulling: Gebruik 30 tot 40 gram orzo per persoon wanneer je het als aanvulling in een gerecht gebruikt.

Tips voor het koken van orzo

 1. Risotto: Ben je dol op risotto, maar niet op de lange bereidingstijd? Gebruik dan orzo als een handig alternatief. De plakkerige textuur van orzo geeft hetzelfde smeuïge effect als risotto, maar dan in de helft van de tijd.
 2. Koud: Orzo is ook een uitstekende keuze voor koude gerechten, zoals salades. Spoel de gekookte orzo af onder koud water of zet het even in de koelkast.

Combineer het bijvoorbeeld met verse spinazie, sappige cherrytomaten en hartige kaas voor een verfrissende salade.

kom met orzo en pasta saus

Wat is orzo precies?

Hoewel orzo de vorm van rijstkorrels heeft, is het toch echt een pastasoort, gemaakt van harde tarwe. Dit veelzijdige pastasoort wordt veel gebruikt in diverse mediterrane keukens, zoals Italiaans, Grieks, Turks, Arabisch en Israëlisch.

Het wordt niet alleen gekookt als gewone pasta, maar kan ook worden toegevoegd aan bouillon voor extra smaak en textuur.

Waar kan je orzo nog meer voor gebruiken?

De veelzijdigheid van orzo strekt zich uit tot de culinaire veel mogelijkheden. Laat je hieronder inspireren.

 • Soepverrijker: In Italië wordt orzo vaak toegevoegd aan soepen om ze dikker te maken. Het absorbeert de smaak van de soep en voegt een extra bite toe.
 • Salade: Gebruik orzo voor je salades. De rijstachtige korrels voegen een nieuwe dimensie toe aan de textuur van je gerecht.
 • Alternatief voor risotto: Voor een snelle risotto-gerecht kun je orzo gebruiken. Door de plakkerige structuur wordt het net zo smeuïg als traditionele risottorijst, maar met een kortere kooktijd.

Mijn conclusie over het klaarmaken van orzo

Orzo, de pastavariant die op rijst lijkt, opent een wereld van mogelijkheden. Met een kooktijd van 10-12 minuten en veelzijdige mogelijkheden is het een geweldige aanvulling op vele gerechten.

Of je nu een snelle risotto wilt maken, een verfrissende salade wilt samenstellen of een nieuwe draai aan je soep wilt geven, orzo biedt genoeg opties.

Experimenteer en geniet van deze veelzijdige en heerlijke pastasoort!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *