Spinazie koken

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Spinazie is een groene groente boordevol smaak en gezondheidsvoordelen. Verder kan je het bij ontzettend veel gerecht eten. Of je het nu vers, uit pot, blik of diepvries haalt, spinazie biedt tal van mogelijkheden.

Laten we bekijken hoe je het beste spinazie kan koken en meer dingen die je moet weten over spinazie.

Hoe kook je spinazie?

Het koken van spinazie is ontzettend populair en makkelijk, maar kan sterk variëren van de soort spinazie. Als je voorverpakte spinazie hebt, zoals een pot, blik of diepvries, verwarm het dan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voor het koken van verse spinazie volg je deze stappen:

  • Breng een ruime pan met een laagje water en een snufje zout aan de kook.
  • Voeg de spinazie toe en roer regelmatig om alle bladeren gelijkmatig te garen.
  • Laat de spinazie 4 tot 6 minuten koken totdat het gaar is.
  • Giet de spinazie af in een vergiet en laat het goed uitlekken, zodat overtollig vocht wordt verwijderd.
spinazie om te koken

Soorten spinazie

Er zijn verschillende soorten spinazie, elk met hun eigen kenmerken. Bladspinazie, ook bekend als wilde spinazie, komt in drie belangrijke varianten:

  • Kleinbladige bladspinazie: Ideaal voor salades. Deze sappige en fijne blaadjes zijn beschikbaar in het voorjaar en het einde van het najaar.

  • Grootbladige spinazie: Grotere, grovere en stevigere bladeren die vaak worden gebruikt in warme gerechten en zijn meestal beschikbaar vanaf maart/april.

  • Wilde spinazie: Een grovere variant van grootbladige spinazie, geschikt om te koken of te wokken. Dit type wordt vaak als bosjes verkocht met de wortels er nog aan.

Bewaren van spinazie

Bij het kopen van verse spinazie, let erop dat de bladeren er frisgroen en stevig uitzien. Omdat spinazie snel zijn voedingsstoffen kan verliezen, is het ideaal om het op de dag van aankoop te consumeren. Je kunt het echter 1-2 dagen in de koelkast bewaren in een goed vershoudbakje.

Hoeveelheid spinazie per persoon

Houd er rekening mee dat spinazie erg slinkt tijdens het koken. Voor het koken kun je rekenen op ongeveer 400-500 gram verse spinazie per persoon. Als je spinazie gebruikt voor salades, is 125 gram per persoon meestal voldoende.

Mijn conclusie over spinazie koken

Of je nu kiest voor verse spinazie of de voorverpakte opties, het koken van spinazie is een eenvoudige manier om iets gezondst op je bord te krijgen.

Of je het nu kookt, wokt, bakt of gebruikt als basis voor andere gerechten, spinazie biedt een wereld aan mogelijkheden. Door de juiste bereidingsmethode te kiezen, kun je genieten van de heerlijke smaak en gezondheidsvoordelen van deze groene krachtpatser.

Eetsmakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *