Laatst bijgewerkt in september 2023
Er is altijd één bijgerecht dat bij een Surinaamsgerecht
nooit mag ontbreken: zoetzure komkommer! Het is eigenlijk gewoon komkommer in natuurazijn, maar oh zo lekker.

Ik heb altijd Surinaamse vrienden gehad en bij het avondeten
stond dit standaard op tafel. Het maakt niet uit welk gerecht het was, het
stond er altijd. Persoonlijk eet ik zoetzure komkommer graag op een broodje met
kipkerrie. Maar ook bij mijn nasi of bami is het echt heerlijk!
Zoetzure komkommer heb je binnen no time gemaakt. Het is
ontzettend snel en makkelijk te maken. Je hoeft alleen komkommer, suiker en
azijn in de supermarkt te halen en je kan beginnen. Meestal ben ik binnen een
klein kwartiertje klaar. Ik leg je het Surinaamse recept uit!
Zoetzure komkommer maken
Maak Surinaamse zoetzure komkommer volgens deze eenvoudige stappen, maar voel je vrij om te experimenteren tot je de smaak hebt die je wilt.
- Breng het water aan de kook met suiker en zout (laag vuur).
- Zodra de suiker opgelost is kan je de azijn toevoegen.
- Blijf ondertussen roeren en laat het afkoelen.
- Snijd de komkommer in kleine stukjes. Dit kan in halve maandjes zijn of schuin in de lengte.
- Meng de komkommer, het afgekoelde azijnmengsel, pimentbolletjes en kruidnagels in een afgesloten pot. Ik gebruik altijd een grote weckpot.
- De komkommer moet volledig ondergedompeld zijn.
- Roer alles nog even goed.
- Laat de Surinaamse zoetzure komkommer 1 dag intrekken in de koelkast, of buiten de koelkast als je de komkommer liever iets zachter wilt houden.
Extra tips om zoetzure komkommer klaar te maken
De zoetzure komkommer kan een extra smaakboost krijgen door kleine hoeveelheden peper toe te voegen. Citroensuiker is een andere optie om en iets andere smaak te krijgen. Bovendien kan je experimenteren met verschillende soorten azijn, zoals de zeer sterksmakende Azijn Zuur Essence, die altijd verdund dient te worden. Meestal is één eetlepel azijn al voldoende. Blijf vooral zelf experimenteren!
Wat heb je allemaal nodig voor een Surinaamse zoetzure komkommer?
- 1 komkommer
- 4 pimentbolletjes
- 2 kruidnagels
- Snufje zout
- 4,5 eetlepels suiker
- 200 ml water
- 200 ml biologische natuurazijn
Het recept dat we besproken hebben is voor ongeveer 4 personen. Je kan de Surinaamse zoetzure komkommer tot ongeveer een week bewaren. Zorg altijd dat je een goed afgesloten bakje hebt. Ik gebruik vaak een weckpot.
Geniet van je zoetzure komkommer!