Tajine of Slowcooker

Laatst bijgewerkt in juni 2023

Koken is niet alleen een manier om voedsel te bereiden, maar ook een creatieve uitlaatklep. Je hebt vast gehoord van een tajine en slowcooker, maar wat is eigenlijk het verschil? En wat is beter?

In dit artikel zullen we de tajine en de slowcooker met elkaar vergelijken. Ze lijken namelijk erg veel op elkaar, maar verschillen toch op een aantal belangrijke vlakken. Beide zijn de laatste tijd erg populair. Lees hier meer over de verschillen tussen een tajine en slowcooker.

Belangrijkste punten

 • 🔥 Een tajine is een traditioneel Noord-Afrikaans stoofpotje dat bestaat uit een aardewerken schaal met een kegelvormig deksel.
 • ⚡️ Een slowcooker, ook wel bekend als een Crock-Pot, is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt voor langzaam koken op lage temperaturen.
 • 🔄 Belangrijke verschillen tussen een tajine en slowcooker zijn het design, de materialen, de warmtebron, de kooktijd en het gebruiksgemak.
 • 💡 Voordelen van een tajine zijn intense smaken, visuele aantrekkelijkheid en veelzijdigheid bij het bereiden van verschillende gerechten.
 • ⏰ Voordelen van een slowcooker zijn tijdsbesparing, malsheid van het vlees en energiezuinigheid.
 • 🛠️ De keuze tussen een tajine en slowcooker hangt af van persoonlijke voorkeuren, kookervaring, beschikbare tijd en keukenruimte.
 • 🍽️ Beide apparaten zijn ideaal voor het bereiden van heerlijke gerechten!

Wat is een Tajine?

Een tajine is een traditioneel Noord-Afrikaans stoofpot dat bestaat uit een aardewerken schaal met een kegelvormig deksel. Het wordt vaak gebruikt om stoofschotels en andere gerechten te bereiden.

De tajine zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, waardoor de smaken van de ingrediënten optimaal tot hun recht komen. Een bekend merk zijn de tajines van Le Creuset. Absoluut waard om te checken.

Het langzame kookproces bij een tajine zorgt ervoor dat de smaken zich goed vermengen en de gerechten heerlijk mals worden.

Lees hier meer over een tajine en wat het precies is.

Tajine van aardewerk en gegoten aluminium

Wat is een slowcooker?

Een slowcooker, ook wel bekend als een Crock-Pot, is een elektrisch apparaat dat wordt gebruikt voor langzaam koken op lage temperaturen. Het bestaat uit een metalen behuizing met een keramische binnenpot en vaak een glazen deksel.

De slowcooker is ontworpen om gerechten langzaam te garen, wat resulteert in zachte en smaakvolle maaltijden. Het is een handige optie voor mensen die weinig tijd hebben om in de keuken te staan, omdat je de ingrediënten ’s ochtends kunt voorbereiden en de slowcooker gedurende de dag zijn werk laat doen.

CrockPot Slowcooker

Verschillen tussen een tajine en slowcooker

Hoewel zowel de tajine als de slowcooker bekend staan om hun langzame bereiding, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide stoofapparaten.

 1. Design en materialen: Een tajine is gemaakt van aardewerk, terwijl een slowcooker een metalen behuizing en een keramische binnenpot heeft.

 2. Warmtebron: Een tajine wordt meestal op een gasfornuis of een houtskoolvuur gebruikt, terwijl een slowcooker elektrisch is en rechtstreeks op het stopcontact kan worden aangesloten.

 3. Kooktijd: Een tajine heeft over het algemeen een kortere kooktijd dan een slowcooker, omdat de hitte directer wordt overgedragen.

 4. Gebruiksgemak: Een slowcooker is eenvoudig in gebruik, je hoeft alleen maar de ingrediënten toe te voegen en de juiste temperatuur in te stellen. Een tajine vereist mogelijk wat meer aandacht, omdat het op een vuur of kookplaat moet worden geplaatst.

Hieronder vind je nogmaals de verschillen tussen een tajine en slowcooker in een tabel.

AspectenTajineSlowcooker
MateriaalAardewerkMetaal
WarmtebronGas (soms ook op inductie)Elektra
KooktijdKortLang
GebruiksgemakVereist wat meer aandachtEenvoudig
DesignKegelvormigRond of langwerpig
Prijs€30 – 250 euro€30 – 150

Voordelen van een tajine

 • Intense smaken: De tajine zorgt ervoor dat de smaken van de ingrediënten goed worden behouden en zich vermengen tijdens het langzame kookproces.

 • Visueel aantrekkelijk: De traditionele vorm en uitstraling van een tajine voegen een esthetisch element toe aan je keuken en eettafel.

 • Veelzijdigheid: Naast stoofschotels kun je ook andere gerechten bereiden, zoals rijst, groenten en zelfs desserts.

Voordelen van een slowcooker

 • Tijdsbesparing: Met een slowcooker kun je de ingrediënten ’s ochtends voorbereiden en gedurende de dag andere dingen doen, terwijl het gerecht langzaam gaart.

 • Malsheid van het vlees: De langzame bereiding in een slowcooker zorgt ervoor dat het vlees heerlijk mals wordt.

 • Energiezuinig: Een slowcooker gebruikt minder energie dan gas of elektra via inductie.

Een tajine of slowcooker kiezen?

De keuze tussen een tajine en een slowcooker hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeuren. Overweeg de volgende factoren.

 1. Kookervaring: Als je graag betrokken bent bij het kookproces en het leuk vindt om te experimenteren met verschillende kookmethoden, dan kan een tajine een goede keuze zijn.

 2. Tijd: Als je weinig tijd hebt om te koken en het handig vindt om ’s ochtends de ingrediënten voor te bereiden en gedurende de dag te laten garen, dan is een slowcooker een praktische optie.

 3. Keukenruimte: Als je beperkte ruimte in je keuken hebt, kan een slowcooker handiger zijn, omdat het een vrijstaand apparaat is dat weinig ruimte inneemt.

 4. Gerechten: Bedenk welke gerechten je het liefst wilt bereiden. Tajines zijn ideaal voor stoofschotels en Noord-Afrikaanse gerechten, terwijl slowcookers geschikt zijn voor een breed scala aan gerechten.

Mijn conclusie over het verschil tussen een tajine en slowcooker

Zowel de tajine als de slowcooker hebben hun eigen unieke voordelen en eigenschappen. Het is belangrijk om te bedenken welke kookervaring je zoekt en welke gerechten je het liefst wilt bereiden.

Als je graag actief betrokken bent bij het kookproces en geniet van de intense smaken die een tajine biedt, dan is dat de beste keuze voor jou. Gebruik altijd een goede tajine.

Als je daarentegen weinig tijd hebt en het gemak van een slowcooker waardeert, dan is dat de meest geschikte optie.

Beide zijn ideaal om heerlijke gerechten te bereiden. Eetsmakelijk!

Veelgestelde vragen

Kan ik een tajine op een inductiekookplaat gebruiken? 

Ja, er zijn speciale Tajines die geschikt zijn voor inductiekookplaten. Tegenwoordig worden er steeds meer van geproduceerd.

Kan ik een slowcooker gebruiken voor het bereiden van desserts? 

Absoluut! Slowcookers zijn zeer geschikt voor het maken van desserts, zoals appelmoes, rijstpudding en cake.

Is een tajine moeilijk schoon te maken? 

Nee, een Tajine is meestal gemakkelijk schoon te maken. Gebruik warm water en milde zeep om voedselresten te verwijderen.

Kan ik een slowcooker ’s nachts laten werken? 

Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om een slowcooker ’s nachts onbeheerd te laten werken, maar het kan wel.

Welke kookmethode is energiezuiniger: tajine of slowcooker? 

Over het algemeen is een slowcooker energiezuiniger, omdat het lang op lage temperaturen kan koken.


Ron van Straten - Voedingsexpert

Over de auteur

Ron van Straten. Voedingsdeskundige met meer dan 15 jaar ervaring. Heeft ontzettend veel passie over de werking van voeding op ons lichaam. Ron heeft vele onderzoeken mogen uitvoeren en doet dat op eigen houtje nog steeds. Hij helpt mensen met hun voeding en gezondheid. Hij probeert ook vaak nieuwe recepten uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *