Tips voor meal preppen

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Het voorbereiden van maaltijden, ook wel meal preppen genoemd, is een handige manier om tijd te besparen en gezonde eetgewoonten te bevorderen.

Meal preppen houdt in dat je maaltijden van tevoren klaarmaakt, zodat je gedurende de week snel en gemakkelijk gezonde maaltijden kunt hebben. Hier zijn zeven handige tips om je te helpen bij het meal preppen.

Tip 1: Maak een plan

Voordat je begint met meal preppen, is het belangrijk om een plan te maken. Bedenk voor hoeveel dagen je wilt preppen en maak een lijst van de maaltijden die je wilt bereiden. Maak ook een boodschappenlijstje met alle ingrediënten die je nodig hebt. Op deze manier kun je gestructureerd te werk gaan en voorkom je verspilling.

Tip 2: Kies de juiste ingrediënten

Bij het meal preppen is het belangrijk om de juiste maaltijden te kiezen. Kies voor gezonde ingrediënten, zoals magere eiwitten, volkoren granen, veel groenten en gezonde vetten. Deze voedingsmiddelen zorgen ervoor dat je maaltijden voedzaam en evenwichtig zijn.

Tip 3: Efficiënt inkopen

Om efficiënt te meal preppen, is het handig om slim in te kopen. Maak gebruik van aanbiedingen en koop voedingsmiddelen in bulk. Dit bespaart niet alleen geld, maar zorgt er ook voor dat je altijd voldoende ingrediënten in huis hebt voor het meal preppen.

Pasta en rijst kan je vaak in bulk inkopen. Verder hebben supermarkten elke week wel goede aanbiedingen, waarvan je kan profiteren. Koop meteen groot in voor de producten die je lang kan bewaren. Dit scheelt op lange termijn geld.

Tip 4: Gebruik geschikte opbergbakjes

Investeer in geschikte opbergbakjes om je maaltijden in te bewaren. Kies voor luchtdichte en lekvrije bakjes die geschikt zijn voor de koelkast en vriezer. Hierdoor blijven je maaltijden langer vers en kun je ze gemakkelijk meenemen naar je werk of onderweg. Lees meer over de beste meal prep bakjes.

Tip 5: Houd rekening met houdbaarheid

Bij het meal preppen is het belangrijk om rekening te houden met de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Bereide maaltijden kunnen meestal maximaal 4 dagen in de koelkast bewaard worden. Als je voor meer dan 4 dagen wilt preppen, kun je maaltijden invriezen.

Tip 6: Maak gebruik van vriesmogelijkheden

De vriezer is een handig hulpmiddel bij het meal preppen. Je kunt maaltijden in porties invriezen, zodat je ze op een later tijdstip kunt ontdooien en opwarmen. Op deze manier heb je altijd een gezonde maaltijd bij de hand.

Zorg ervoor dat je maaltijden labelt als je ze invriest. Doordat ze zijn ingevroren is het lastig te zien wat je ook alweer gemaakt had.

Tip 7: Bereid maaltijden in bulk voor

Om tijd te besparen, kun je ervoor kiezen om maaltijden in bulk voor te bereiden. Dit betekent dat je meerdere porties van dezelfde maaltijd maakt. Je kunt bijvoorbeeld een grote pan soep, een ovenschotel of een grote salade bereiden en deze in porties verdelen. Op deze manier hoef je maar één keer te koken en heb je meerdere gezonde maaltijden voor de komende dagen.

Mijn conclusie over de tips voor meal preppen

Meal preppen is een handige manier om tijd te besparen en gezond te eten. Door een plan te maken, de juiste voedingsmiddelen te kiezen en efficiënt in te kopen, kun je succesvol meal preppen.

Daarnaast zijn geschikte opbergbakjes, aandacht voor houdbaarheid, het gebruik van de vriezer en het bereiden van maaltijden in bulk handige tips om toe te passen. Probeer deze tips uit en ontdek hoe meal preppen jou kan helpen!

Veelgestelde over meal peppen

Hoe lang kunnen bereide maaltijden in de vriezer worden bewaard? 

Bereide maaltijden kunnen doorgaans 2 tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard, mits ze op de juiste manier zijn ingepakt en afgesloten.

Kan ik meal preppen als ik een drukke levensstijl heb? 

Zeker! Meal preppen is juist ideaal voor mensen met een drukke levensstijl. Door maaltijden van tevoren klaar te maken, hoef je minder tijd te besteden aan koken op drukke dagen.

Moet ik alle maaltijden voor de hele week in één keer bereiden? 

Nee, je kunt ervoor kiezen om een paar maaltijden voor te bereiden en deze later in de week aan te vullen. Meal preppen is flexibel en je kunt het aanpassen aan je behoeften.

Zijn er specifieke recepten die geschikt zijn voor meal preppen? 

Er zijn tal van recepten die geschikt zijn voor meal preppen. Denk aan stoofschotels, pastasalades, gevulde wraps en soepen. Kies gerechten die gemakkelijk te bereiden en te bewaren zijn.


Ron van Straten - Voedingsexpert

Over de auteur

Ron van Straten. Voedingsdeskundige met meer dan 15 jaar ervaring. Heeft ontzettend veel passie over de werking van voeding op ons lichaam. Ron heeft vele onderzoeken mogen uitvoeren en doet dat op eigen houtje nog steeds. Hij helpt mensen met hun voeding en gezondheid. Hij probeert ook vaak nieuwe recepten uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *