Tajine: wat is dat precies?

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

De tajine is een traditioneel Noord-Afrikaans stoofpot van aardewerk dat wordt gebruikt voor het bereiden van een ontzettend veel gerechten. Het is niet alleen functioneel, maar ook een prachtige toevoeging aan elke keuken en heeft de laatste jaren wereldwijd aan populariteit gewonnen.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over een tajine.

Belangrijkste punten

  • 🍳 Een tajine is een traditionele Noord-Afrikaanse stoofpot van aardewerk, die wordt gebruikt voor het bereiden van diverse gerechten.
  • 🌬️ De tajine werkt door de stoom en het vocht dat wordt vastgehouden onder het kegelvormige deksel, waardoor het eten langzaam gaar wordt.
  • 👪 Tajine is populair vanwege de mogelijkheid om gezonde en smakelijke maaltijden te bereiden, de veelzijdigheid in het koken van verschillende gerechten en de symbolische waarde binnen de Noord-Afrikaanse keuken en cultuur.
  • 🍽️ Er zijn verschillende soorten tajines verkrijgbaar, zoals keramieken tajines (ongeglazuurd en geglazuurd), roestvrijstalen tajines en gietijzeren tajines.
  • 🛠️ Het gebruik van een tajine vereist enige voorbereiding, zoals het weken van de tajine in water voor gebruik en het langzaam laten opwarmen om barsten te voorkomen.

Wat is een tajine?

Tajine is een stoofpot van aardewerk dat oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Afrika. Vooral Marokko staat bekend om het gebruik van een tajine.

Een tajine bestaat uit twee delen: een platte, ronde schaal en een kegelvormig deksel. De schaal is breed en ondiep en het deksel is hoog en puntig.

De traditionele tajines worden gemaakt van aardewerk, maar er zijn ook tegenwoordig tajines van gietijzer en keramiek verkrijgbaar.

Hoe werkt een tajine?

De tajine werkt door de stoom en het vocht dat wordt vastgehouden onder het deksel. Op deze manier wordt het eten langzaam gaar.

De kegelvormige deksel zorgt ervoor dat de condensatie terug druppelt op het voedsel, waardoor het vochtig en mals blijft. Het is dus eigenlijk een soort slowcooker die het voedsel een rijke smaak en textuur geeft. Toch is er een verschil tussen een tajine en slowcooker.

Waarom zijn tajines zo populair geworden?

Tajine is een geweldige stoofpot om gezonde en smakelijke maaltijden te bereiden. De langzame kookmethode zorgt ervoor dat de smaken van de ingrediënten zich vermengen en dat het vlees en de groenten mals blijven. Bovendien is tajine erg veelzijdig en kan het worden gebruikt om allerlei soorten gerechten te bereiden, van stoofschotels tot vegetarische gerechten en desserts.

Daarnaast is tajine een belangrijk onderdeel van de Noord-Afrikaanse-keuken en cultuur. Het is een symbool van gastvrijheid en wordt vaak geassocieerd met familiebijeenkomsten en feesten. Het is niet ongebruikelijk dat mensen hun tajine doorgeven van generatie op generatie en het als een waardevol familiestuk beschouwen.

Ten slotte staat zo een tajine natuurlijk prachtig in een keuken. Het geeft je keuken iets extra’s.

kipgerecht in een tajine

Wat voor soorten tajines zijn er?

Er zijn tegenwoordig verschillende tajines op de markt. De meest traditionele wordt gemaakt van aardewerk. Je kan de tajines in vier varianten krijgen: geglazuurd, ongeglazuurd, rvs en gietijzer. We bespreken ze allemaal.

We hebben ook een artikel geschreven over de beste tajines. In dat artikel vind je onze top 5 tajines.

Keramieken tajines, ongeglazuurd

De ongeglazuurde tajine is de meest authentieke variant van de tajines, maar ook de meest kwetsbare. Vaak wordt deze variant op markten aangeboden.

Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van deze tajine zeer intensief is. Als je het voor het eerst gebruikt, moet de tajine 24 uur in een waterbad weken. Vervolgens moet de tajine voor ieder gebruik nog eens een uur weken. Dit is essentieel om de warmtegeleiding beter te laten verlopen, anders is de kans groot dat de tajine kapot springt.

Deze keramieken tajine is geschikt voor het gebruik op een gasfornuis in combinatie met een sudderplaatje of in de oven. Het is echter belangrijk om te weten dat deze tajine variant niet geschikt is voor inductie. Andere warmtebronnen worden vanwege de matige kwaliteit van de keramiek ook niet aangeraden.

Voor- en nadelen

Het gebruik van de keramieken tajine ongeglazuurd biedt verschillende voordelen, maar kent ook nadelen. Zo is deze variant van de tajine de meest authentieke vorm en vaak voordeliger qua prijs.

Het intensieve voorbehandelingsproces bij gebruik is echter een nadeel. Daarnaast is de tajine zeer breekbaar en alleen geschikt voor gebruik op een gasfornuis en in de oven.

Keramieken tajines, geglazuurd

De keramieken tajine met glazuur ziet er niet alleen authentiek uit, maar is ook erg handig in gebruik. Deze tajine hoeft namelijk niet voorbehandeld te worden en kan dus direct worden gebruikt. Wel is het aan te raden om de tajine vooraf in te koken om breken te voorkomen.

Deze tajine kan op een gasfornuis worden gebruikt in combinatie met een sudderplaatje of in de oven (maximaal 180 graden).

Naast gas zijn de tajines ook geschikt voor halogeen, keramisch en elektrisch koken, maar gas blijft de meest optimale warmtebron. Wees echter voorzichtig met temperatuurverschillen, omdat de thermische schok de tajine kan beschadigen. Het sudderplaatje biedt hier uitkomst en voorkomt dat de pan te snel warm wordt.

Voor- en nadelen

De voordelen van deze tajine zijn de authentieke vorm en het feit dat deze direct klaar is voor gebruik. Daarnaast is deze geschikt voor de meeste warmtebronnen.

Het nadeel is dat deze niet geschikt is voor inductie en dat er voorzichtig moet worden omgegaan met temperatuurverschillen.

Rvs tajines

De moderne roestvrijstalen tajine is de perfecte combinatie van traditionele smaak en hedendaagse technologie. In tegenstelling tot de authentieke versie heeft deze tajine een strakke en moderne uitstraling, maar biedt nog steeds alle voordelen van de traditionele tajine.

Gemaakt van hoogwaardig rvs-materiaal en voorzien van een geglazuurd keramieken deksel, is deze tajine geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie, en is ovenbestendig tot 180 graden.

Of je nu wilt aanbraden, sudderen of stomen, een roestvrijstalen tajine kan je direct gebruiken. Houd er wel rekening mee dat het deksel breekbaar is bij temperatuurverschillen.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van deze tajine is dus dat je het direct kunt gebruiken en dat je deze tajine dus ook voor inductie geschikt is.

Helaas is het deksel van de tajine breekbaar bij temperatuurverschillen, dus je moet hier voorzichtig mee omgaan.

Gietijzeren tajine

Ook de gietijzeren tajine is een prachtige pot voor in de keuken. Het is een duurzame en veelzijdige optie voor alle warmtebronnen. Dit geldt dus ook voor inductie.  

Met de moderne varianten van de tajine moet je wel rekening houden met grote temperatuurverschillen. En hoewel de gietijzeren tajine niet zo authentiek is als de traditionele, biedt deze wel de voordelen van duurzaamheid en een langere levensduur. Daarbij is het wel belangrijk om te vermelden dat de gietijzeren tajine zwaar in gewicht is, maar dat is het enige nadeel wat je kan bedenken.

Voor- en nadelen

De duurzaamheid van is een groot voordeel van een gietijzeren tajine. Deze variant gaat vaak langer mee.

Het enige nadeel is het gewicht. Deze is namelijk vaak zwaarder dan de overige varianten.

Hoe gebruik je een tajine?

Wil je optimaal genieten van je tajine gerechten? Dan is het belangrijk om te weten hoe je deze traditionele stoofpot het beste kunt gebruiken. Voordat je aan de slag gaat, is het aan te raden om de tajine eerst een dag in een emmer met water te laten weken. Hierdoor kan het aardewerk het vocht opnemen en ontstaan er bij verhitting minder snel barsten. Herhaal dit af en toe, vooral als je de tajine een tijdje niet hebt gebruikt.

Wanneer je de tajine gaat gebruiken, is het belangrijk om deze langzaam te laten opwarmen. Zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling van de warmte, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een vlamverdeler op gas. Op deze manier voorkom je dat de tajine barst en kan je optimaal genieten van je gerechten.

In de video hieronder laat Alia haar kiprecept in een tajine zien.

Mijn conclusie over tajines

Tajine is een geweldige stoofpot, die niet alleen functioneel is, maar prachtig in de keuken staat. Het langzame kookproces zorgt voor heerlijke en gezonde maaltijden. Ik kan je een tajine van harte aanbevelen.

Ik heb zelf een gietijzeren tajine van het merk Le Creuset en ben super tevreden. Het is een aardige uitgaven, maar voor degene die houden van koken is het meer dan waard. Wil je hier meer over weten? Check dan het artikel ‘Le Creuset tajine review‘.

Veelgestelde vragen over tajines

Kan ik tajine op elk type fornuis gebruiken?

Nee, tajine kan niet op alle soorten fornuizen worden gebruikt. Dit ligt echt aan de soort tajine. Voor een rvs of gietijzeren tajine hoef je je geen zorgen te maken.

Hoe maak ik mijn tajine schoon?

Was je tajine met de hand in warm zeepwater en gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen of staalwol. Droog het goed af voordat je het opbergt.

Is tajine geschikt voor vegetarische gerechten?

Ja, tajine kan worden gebruikt voor allerlei soorten gerechten, inclusief vegetarische gerechten.

Kan ik mijn tajine in de oven gebruiken?

Ja, tajine kan in de oven worden gebruikt, maar controleer altijd de maximale temperatuur die de tajine kan verdragen. Het wordt echter afgeraden om een tajine in de oven te gebruiken.

Hoe weet ik wanneer mijn tajine gerecht klaar is?

Je kunt de tajine controleren door voorzichtig het deksel op te tillen en te kijken of het eten gaar is. Als het vlees zacht en mals is en de groenten zacht zijn, is het gerecht klaar.


Ron van Straten - Voedingsexpert

Over de auteur

Ron van Straten. Voedingsdeskundige met meer dan 15 jaar ervaring. Heeft ontzettend veel passie over de werking van voeding op ons lichaam. Ron heeft vele onderzoeken mogen uitvoeren en doet dat op eigen houtje nog steeds. Hij helpt mensen met hun voeding en gezondheid. Hij probeert ook vaak nieuwe recepten uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *