Witlof koken

Witlof, een veelzijdige groente die zowel rauw als gekookt een heerlijke toevoeging aan je maaltijden kan zijn. Van de klassieke witlof met ham en kaas tot creatieve salades en bijgerechten, de mogelijkheden zijn eindeloos.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het koken van witlof.

Hoe kook je witlof?

Wanneer je witlof op een minder bittere manier wilt bereiden, is koken een uitstekende optie. Hiermee verzacht je de natuurlijke bitterheid en creëer je een mildere smaak. Volg de onderstaande stappen om witlof perfect te koken:

 1. Voorbereiding: Begin met het schoonmaken van de witlof. Verwijder eventuele bruine bladeren door ze voorzichtig van de witlof af te trekken. Spoel de stronken vervolgens af en snijd een klein stukje van het bruine voetje af. Snijd vanaf onderaf de harde kern weg en verwijder eventueel de groene punt.
 2. Koken: Breng een pan water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Snijd de witlof in reepjes en voeg ze voorzichtig toe aan het kokende water. Laat de witlof koken met de deksel op de pan gedurende 12 tot 15 minuten. Om de bitterheid verder te verminderen, kun je een scheutje melk aan het water toevoegen.
 3. Gaarheid testen: Controleer of de witlof gaar is door er met een vork in te prikken. Als de vork gemakkelijk door de witlof glijdt, is deze klaar om af te gieten.
 4. Afgieten: Giet de gekookte witlof af in een vergiet. Zorg ervoor dat je het goed afgiet, omdat gekookte witlof nog veel vocht kan verliezen na het afgieten.

Andere manieren van witlof bereiden

Hoewel koken een geweldige manier is om witlof te bereiden, zijn er ook andere manieren:

 1. Bakken, Roerbakken en Wokken: Voor wie de bitterheid wil behouden en extra smaak wil creëren, zijn deze methoden ideaal. Snijd de witlof in grove reepjes en bak ze kort op hoog vuur met olie of boter tot ze beetgaar zijn. Voeg voor extra smaak honing toe voor gekaramelliseerde witlof.
 2. Stomen: Stomen houdt de witlof knapperig en vol van smaak. Stoom de witlof gedurende 13-16 minuten tot deze beetgaar is en gebruik het als basis voor gegrilde witlof of als een gezonde zijde.
 3. Stoven: Gestoofde witlof is een heerlijk bijgerecht naast vleesgerechten. Snijd de stronken doormidden, bak ze kort aan met boter en voeg water, peper en zout toe. Laat het geheel sudderen tot de witlof zacht en smaakvol is.
 4. Smoren of braden: Deze bereiding creëert een unieke, rijke smaak. Karamelliseer de witlof in boter en voeg bouillon, kruiden en optioneel suiker toe. Laat de witlof zachtjes sudderen tot hij heerlijk bruin en zacht is.

Tips voor witlof koken

 • Een portiegrootte van 250-300 gram per persoon is ideaal, of 75-100 gram voor rauwe witlof in salades.
 • Bewaar witlof in de koelkast zonder plastic, voor een maximale houdbaarheid van 7 tot 10 dagen.
 • Witlofbladeren zijn prachtig als alternatief voor tortilla’s, wraps of als verpakking voor vullingen zoals gehakt en paté.

Mijn conclusie over witlof koken

Witlof biedt een wereld aan mogelijkheden, van zachte, gekookte varianten tot verrassend knapperige creaties.

De verscheidenheid aan bereidingsmethoden stelt je in staat om telkens weer nieuwe gerechten te ontdekken. Of je nu gaat voor de traditionele witlof met ham en kaas of een gestoomde variant, witlof biedt altijd een lekkere toevoeging aan je gerecht.

Eetsmakelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *