Beste dementieklok

Dementie is een aandoening die steeds vaker voorkomt, vooral onder ouderen. Het is een aandoening waarbij het geheugen en andere cognitieve functies worden aangetast. Mensen met dementie hebben vaak moeite met het herinneren van belangrijke informatie zoals afspraken en medicijnen. Een goede dementieklok kan hierbij helpen.

Een dementieklok is een klok die speciaal is ontworpen voor mensen met dementie. Deze klokken hebben een aantal functies die het gemakkelijker maken om de tijd en datum te begrijpen.

De beste dementieklokken hebben ook andere functies die kunnen helpen bij het dagelijks leven van mensen met dementie. Tijdens ons onderzoek naar een goede dementieklok zijn we op 3 klokken gestuit die het overwegen waard zijn. Lees snel meer.

Top 3 beste dementieklokken

Een dementieklok kan dus bij verschillende dingen helpen. Maar wat zijn de beste dementieklokken? Wij hebben op basis van research een top 3 klokken samengesteld. We bespreken de voor- nadelen.

#1. Dementieklok van LuhrGoods

dementieklok van luhr goods

Beoordeling: 4,5/5

Wat we goed vinden:

 • Installatieproces
 • Beeldkwaliteit
 • Alarmfunctie
 • Afstandsbediening
 • Verschillende schermopties
 • Plaatsing van de klok
 • Hoeveelheid talen
 • Schermgrootte

Wat we minder vinden:

 • Alarmknop aan de achterkant
 • Handleiding niet meerdere talen

Belangrijkste punten

Op plek 1 staat de dementieklok van LuhrGoods. Deze klok is gemakkelijk te installeren en is voorzien van een duidelijk en rustgevend beeld.

Ik vind het erg handig dat de klok aangeeft of de ochtend, middag of avond is en dat je er een wekker op kunt zetten voor bijvoorbeeld het innemen van medicatie.

Deze dementieklok heeft meerdere voordelen, zoals de afstandsbediening waarmee je de klok kunt bedienen, de mogelijkheid om de klok op te hangen of neer te zetten en de keuze uit verschillende talen.

Het nadeel dat ik kan noemen is dat de handleiding alleen in het Nederlands en Engels wordt geleverd en niet in de andere talen die beschikbaar zijn op de klok. Let op dat je deze klok het alarm aan de achterkant kan uitzetten. Dat is misschien niet erg handig voor sommigen.

De klok heeft ook de mogelijkheid om verschillende schermopties te kiezen, zoals een zwart scherm met een grote witte klok of een rood/wit/blauw scherm met dag, tijd en datum weergave. Daarnaast kan de lichtsterkte van de klok worden ingesteld op automatisch, normaal, gemiddeld en lage lichtsterkte.

#2. Dementieklok van BBrain

dementieklok van bbrain

Beoordeling: 4,5/5

Wat we goed vinden:

 • Kleurcontrasten
 • Geluidsnotificaties
 • Hoeveelheid talen
 • Beeldkwaliteit
 • Alarmfunctie
 • Schermgrootte
 • Verschillende schermopties

Wat we minder vinden:

 • Aanpassing van zomer- en wintertijd
 • Installatieproces

Belangrijkste punten

De BBrain dementieklok is een geweldige klok voor mensen met dementie en staat op plek 2. Het grote scherm van 10 inch maakt de weergave van datum, tijd en dagdeel gemakkelijk leesbaar. De klok biedt verschillende kleurcontrasten, waaronder een thema met zwart en geel voor een hoog contrast dat goed werkt bij slechtzienden.

De klok beschikt ook over geluidsnotificaties bij herinneringen en de mogelijkheid om een ​​wekker op drie verschillende momenten in te stellen. Dit is vooral handig voor medicijnherinneringen.

Een groot voordeel van deze klok is dat het speciaal is ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Daarnaast beschikt de klok over 8 talen en wordt geleverd met een stroomkabel en een standaard.

Het enige nadeel is dat er geen analoge klokweergave is en dat de zomertijd en wintertijd handmatig moeten worden aangepast. Ook het van instellen van de klok kan soms lastig zijn.

#3. dementieklok van OER

dementieklok van oer

Beoordeling: 4,4/5

Wat we goed vinden:

 • Schermkwaliteit
 • Alarmfunctie
 • Verschillende schermopties
 • Plaatsing van klok
 • Veel instellingen

Wat we minder vinden:

 • Afstandsbediening
 • Prijs

Belangrijkste punten

De OER-dementieklok is een handig hulpmiddel voor mensen met dementie of beginnende geheugenproblemen en staat bij ons op plek 3.

Het biedt structuur, rust en houvast in het dagelijks leven en stimuleert de zelfstandigheid van de persoon met dementie. De klok beschikt over zowel digitale als analoge weergaves van de tijd. Ook beschikt de klok over verschillende alarmen en medicijnherinneringen.

Het scherm is 17,8 cm (7 Inch) groot en het lichtniveau wordt ’s avonds automatisch gedimd voor optimaal comfort.

Een nadeel van de OER-dementieklok is dat het gebruik van de afstandsbediening voor sommige mensen misschien wat ingewikkeld kan zijn. Je moet ook best hard drukken op de knopjes.

Vergelijking van de top 3 dementieklokken

MerkPrijsSchermgrootteKleurTaal NLAlarm
LuhrGoods€55,-20 cmWitJaJa
BBrain€59,-27 cmZwart/GrijsJaJa
OER€69,-18 cm/27 cmZwart/WitJaJa

Waar moet je op letten bij het kiezen van een goede dementieklok?

Bij het kiezen van een dementieklok zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden.

 1. Grootte en helderheid van het scherm. Zorg ervoor dat het scherm groot genoeg is en dat de cijfers duidelijk leesbaar zijn voor de persoon met dementie. Sommige dementieklokken hebben ook verlichting waardoor het scherm goed zichtbaar blijft, zelfs bij weinig licht.

 2. Gebruikersgemak. Kies een klok die gemakkelijk in te stellen is en weinig knoppen heeft. Zo voorkom je dat de persoon met dementie in de war raakt door te veel knoppen of ingewikkelde instellingen.

 3. Alarmfunctie. Sommige dementieklokken hebben alarmen die ingesteld kunnen worden voor medicatie, afspraken of andere belangrijke gebeurtenissen. Dit kan de persoon met dementie helpen om zelfstandig te blijven en zijn of haar dagelijkse routine te behouden.

 4. Prijs. De prijs van een dementieklok kan variëren, afhankelijk van de functies en eigenschappen. Je bent vaak ongeveer €60,- kwijt aan een goede dementieklok.

 5. Soort dementieklok. Het is ook belangrijk om te overwegen wat voor soort klok het beste bij de persoon met dementie past. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld prettig om een analoge klok te hebben, terwijl anderen de voorkeur geven aan een digitale klok.

 6. Taal een weergave. Het is belangrijk om te kijken naar de beschikbare talen en de manier waarop de tijd en datum worden weergegeven. Sommige klokken kunnen bijvoorbeeld de datum en dag van de week weergeven, terwijl andere alleen de tijd weergeven.

Mijn conclusie over de beste dementieklokken

Een dementieklok kan een belangrijk hulpmiddel zijn voor mensen met dementie. Waarom een dementieklok? Het kan helpen bij het behouden van een gevoel van tijd en structuur en kan ook helpen bij het herinneren van belangrijke afspraken.

Bij het kiezen van een dementieklok is het belangrijk om rekening te houden met de functies en eigenschappen van de klok zelf, evenals andere factoren zoals prijs, gebruiksgemak, aanpasbaarheid, grootte en locatie, en taal en weergave.

Volgens ons onderzoek zijn we tot een top 3 dementieklokken gekomen. Deze klokken zijn momenteel het beste beoordeeld. Wij proberen dit lijstje altijd te updaten.

Hopelijk heb je een juiste keuze kunnen maken met behulp van dit artikel.

Veelgestelde vragen over dementieklokken

Zijn dementieklokken alleen voor mensen met dementie?

Hoewel dementieklokken in eerste instantie zijn ontworpen voor mensen met dementie, kunnen ze ook nuttig zijn voor mensen met andere cognitieve beperkingen.

Is het mogelijk om de helderheid van het scherm aan te passen?

Ja, veel dementieklokken hebben de optie om de helderheid van het scherm aan te passen, zodat het scherm gemakkelijker leesbaar is.

Is het gemakkelijk om een dementieklok te installeren en te bedienen?

Ja, de meeste dementieklokken zijn ontworpen met gebruiksgemak in gedachten en worden geleverd met eenvoudige instructies.

Kunnen dementieklokken ook foto’s weergeven?

Ja, sommige dementieklokken hebben de optie om foto’s toe te voegen, wat kan helpen bij het herkennen van belangrijke personen en gebeurtenissen. Met sommige varianten kan je zelfs beeldbellen en foto’s sturen.

Hoeveel kost een dementieklok gemiddeld?

De prijs van een dementieklok kan variëren, afhankelijk van de functies en eigenschappen. Over het algemeen variëren de prijzen van €40 tot €70.


Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *