Beton impregneren

Beton impregneren is een essentiële behandeling om betonnen wanden en vloeren waterafstotend te maken en te beschermen tegen vocht en vuil. Deze procedure zorgt ervoor dat beton langer meegaat en zijn oorspronkelijke uitstraling behoudt.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op het proces van beton impregneren, de voordelen ervan en hoe je het zelf kan uitvoeren. Lees verder snel verder!

Hoe werkt het impregneren van beton?

Beton impregneren is een proces waarbij een beschermende laag wordt aangebracht op betonnen oppervlakken om ze waterafstotend te maken. Het impregneermiddel dringt diep in het beton door en vult de poriën, waardoor er een barrière ontstaat tegen water, vuil en andere verontreinigingen.

Beton impregneren is vooral geschikt voor (betonnen) vloeren, wanden en gevels.

geimpregneerd beton

Waarom is beton behandelen zo belangrijk?

Het impregneren van beton biedt verschillende voordelen en is belangrijk voor het behoud van de kwaliteit en duurzaamheid. Enkele belangrijke redenen om beton te impregneren zijn:

 • Waterafstoting: Beton impregneren zorgt ervoor dat betonnen oppervlakken waterafstotend worden. Dit voorkomt dat water in het beton dringt en schade veroorzaakt, zoals vorstschade, vlekken en afbrokkeling.

 • Vuilafstoting: Door beton te impregneren, worden oppervlakken ook vuilafstotend. Dit betekent dat vuil en andere verontreinigingen minder hechten aan het betonoppervlak, waardoor het gemakkelijker schoon te maken is.

 • Langdurige bescherming: Beton impregneren zorgt voor langdurige bescherming. Het impregneermiddel vormt een duurzame barrière die bestand is tegen de tand des tijds en de invloeden van het weer.

 • Verlengde levensduur: Door beton te impregneren, wordt de levensduur verlengd. Het voorkomt vroegtijdige slijtage en veroudering. Je bespaart dus kosten.

 • Behoud van esthetiek: Beton impregneren behoudt de oorspronkelijke uitstraling van betonnen oppervlakken. Het verbetert de kleur en textuur van het beton, waardoor het er als nieuw uitziet.

Beton zelf impregneren

Beton impregneren kan zowel door professionals als door doe-het-zelvers worden uitgevoerd. Als je handig bent en de juiste instructies volgt, kun je beton gemakkelijk zelf behandelen. Hier zijn enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat het betonnen oppervlak grondig gereinigd is en vrij van vuil, olie en andere verontreinigingen. Repareer eventuele schade of scheuren voordat je begint.

 • Geschikte impregneermiddelen: Kies een hoogwaardig impregneermiddel dat geschikt is voor betonnen oppervlakken. Je kunt bijvoorbeeld het onderstaande product gebruiken.

  Dit product heb ik zelf ook gebruikt en ben zeer tevreden. Het is makkelijk aan te brengen en het resultaat perfect.
impregneermiddel voor beton

 • Methode: Gebruik een roller of een drukspuit om het impregneermiddel gelijkmatig op het beton aan te brengen. Zorg ervoor dat het beton volledig bevochtigd is en dat er geen plekken worden overgeslagen.

 • Droogtijd: Laat het geïmpregneerde beton voldoende drogen en uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Dit zorgt ervoor dat het impregneermiddel zijn maximale bescherming biedt.

 • Regelmatig onderhoud: Hoewel geïmpregneerd beton langdurige bescherming biedt, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Reinig het oppervlak indien nodig en breng indien nodig een nieuwe laag impregneermiddel aan.

Stappen voor het zelf impregneren van beton

Hier zijn de stappen die je kunt volgen als je zelf aan de slag gaat met het behandelen van beton.

Reinigen

Zorg ervoor dat het betonnen oppervlak grondig gereinigd is. Verwijder vuil, vet, olie en andere verontreinigingen met behulp van geschikte reinigingsmiddelen.

Bescherming van omliggende delen

Bedek en bescherm alle omliggende delen die niet geïmpregneerd moeten worden, zoals planten, meubels.

Gebruik van een drukspuit

Vul een drukspuit met het juiste impregneermiddel volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, zoals handschoenen en een veiligheidsbril.

Gehele oppervlakte

Spuit het impregneermiddel gelijkmatig over het beton. Zorg ervoor dat het beton volledig bevochtigd is en dat er geen plekken worden overgeslagen.

Droogtijd en langdurige bescherming

Laat het geïmpregneerde beton voldoende drogen en uitharden volgens de instructies van de fabrikant. Dit kan enkele uren tot enkele dagen duren, afhankelijk van het type impregneermiddel.

Mijn conclusie over beton impregneren

Beton impregneren is een belangrijke behandeling om betonnen oppervlakken te beschermen en te onderhouden. Het zorgt voor waterafstoting, vuilafstoting en langdurige bescherming, waardoor beton langer meegaat en er als nieuw uitziet.

Of je nu een professional bent of een doe-het-zelver, je kunt beton zelf impregneren door de juiste stappen te volgen. Zorg ervoor dat je geschikte impregneermiddelen gebruikt en regelmatig onderhoud uitvoert.

Veelgestelde vragen over beton impregneren

Hoe vaak moet je beton impregneren?

De frequentie van impregneren varieert afhankelijk van het type impregneermiddel en de omstandigheden waaraan het beton wordt blootgesteld. Over het algemeen gaat de nano coating meerdere jaren mee, voordat een nieuwe behandeling nodig is.

Kan ik beton impregneren bij lage temperaturen?

Het wordt aanbevolen om betonimpregnatie uit te voeren bij temperaturen boven 5°C. Lagere temperaturen kunnen de droogtijd en uitharding van het impregneermiddel beïnvloeden.

Kan ik beton impregneren zonder professionele hulp?

Ja, beton impregneren kan worden gedaan zonder professionele hulp, maar het is belangrijk om de juiste instructies te volgen en geschikte impregneermiddelen te gebruiken.

Welke producten zijn geschikt voor beton impregneren?

Er zijn verschillende impregneermiddelen beschikbaar voor betonimpregnatie, zoals silaan-, siloxaan- en acrylgebaseerde producten. Kies een product dat geschikt is voor jouw specifieke behoeften.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *