Cabrio impregneren

Laatst bijgewerkt in juli 2023

Als je de eigenaar bent van een cabriolet, weet je dat het hebben van een open dak een fantastische rijervaring is. Je kunt genieten van de frisse lucht en het gevoel van vrijheid terwijl je over de weg zoeft.

Een cabrio vereist echter ook de nodige zorg en onderhoud, waaronder het impregneren van het dak.

In dit artikel zullen we je alles vertellen wat je moet weten over het impregneren van een cabriolet.

Hoe werkt het impregneren van je cabrio?

Het behandelen van je cabrio verwijst naar het aanbrengen van een speciale coating op het dak van een cabriolet om het waterdicht en beschermd te maken.

Deze coating, ook bekend als een impregneermiddel, vormt een beschermende barrière die voorkomt dat water doordringt in het dak en dus het interieur van de auto.

cabriodak met impregneermiddel

Waarom is het impregneren van een cabriolet belangrijk?

Het impregneren van een cabriolet is essentieel om verschillende redenen:

 • Waterdichtheid: Door het impregneren van het dak blijft het interieur van de cabriolet droog, zelfs tijdens hevige regenbuien.

 • Langere levensduur: Het impregneermiddel beschermt het dakmateriaal tegen schade door water, UV-straling en andere weersomstandigheden, waardoor de levensduur van het dak wordt verlengd.

 • Behoud van uiterlijk: Een goed geïmpregneerd dak behoudt zijn kleur en ziet er langer als nieuw uit.

 • Schimmelpreventie: Het impregneermiddel voorkomt dat vocht binnendringt en helpt zo de vorming van schimmel te voorkomen.

 • Waardebehoud: Een cabriolet met een goed onderhouden en geïmpregneerd dak behoudt zijn waarde beter dan een cabriolet met een versleten en beschadigd dak.

Wanneer moet je een cabriodak impregneren?

Het is aan te raden om je cabriodak minstens één keer per jaar te impregneren. De frequentie kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het klimaat waarin je woont en hoe vaak je de cabrio gebruikt.

Als vuistregel geldt dat je het dak moet behandelen zodra het water niet langer parelt en op het dak blijft liggen in plaats van eraf te rollen.

Hoe impregneer je een cabriolet?

Een vraag die ik vraag krijg is hoe je een cabriodak het beste kan behandelen. Hiervoor kan je de onderstaande stappen volgen.

Stap 1: Reinig het dak grondig

Voordat je begint met het impregneren, moet je ervoor zorgen dat het dak grondig schoon is. Verwijder vuil, bladeren en ander afval om te voorkomen dat er vlekken of beschadigingen ontstaan tijdens het impregneren.

In de onderstaande video laat Harper duidelijk zien hoe je grondig een cabriodak schoonmaakt.

Stap 2: Breng het impregneermiddel aan

Breng het impregneermiddel gelijkmatig aan op het dak volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik een zachte borstel of spons om het middel gelijkmatig te verdelen en ervoor te zorgen dat het goed in het dakmateriaal wordt opgenomen.

Stap 3: Laat het impregneermiddel drogen

Laat het impregneermiddel volledig drogen voordat je het dak weer sluit of blootstelt aan water. De droogtijd kan variëren afhankelijk van het gebruikte product, dus raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de aanbevolen droogtijd.

Welke producten heb je nodig voor het impregneren van een cabriolet?

Voor het impregneren van een cabriolet heb je de volgende producten nodig:

 • Cabrio impregneermiddel: Kies een hoogwaardig impregneermiddel dat geschikt is voor het materiaal van jouw cabriodak. Je kunt bijvoorbeeld de onderstaande nano coating gebruiken speciaal voor dit soort auto´s.
impregneermiddel voor een cabriodak

 • Zachte borstel of spons: Gebruik een zachte borstel of spons om het impregneermiddel gelijkmatig aan te brengen en te verdelen.

Tips voor het onderhoud van een cabriodak

Naast het impregneren van het dak zijn er nog enkele tips voor het algemene onderhoud van een cabriolet:

 • Parkeer de cabriolet bij voorkeur in een garage of onder een carport om blootstelling aan extreme weersomstandigheden te beperken.

 • Reinig het dak regelmatig met milde zeep en water om vuil en vlekken te verwijderen.

 • Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, schurende borstels of hogedrukreinigers, omdat deze het dakmateriaal kunnen beschadigen.

 • Controleer regelmatig op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of losse naden, en laat deze indien nodig repareren om verdere schade te voorkomen.

Mijn conclusie over het impregneren van cabriodaken

Met deze informatie ben je nu goed geïnformeerd over het impregneren van een cabriolet. Door regelmatig het dak van je cabrio te impregneren, kun je ervoor zorgen dat het dak waterdicht en beschermd blijft, waardoor je langer kunt genieten van je auto.

Vergeet niet om het impregneermiddel volgens de instructies van de fabrikant toe te passen en regelmatig het dak te controleren op beschadigingen.

Veel plezier en veilige ritten met je cabrio!

Veelgestelde vragen over het impregneren van een cabriodak

Wat is het beste impregneermiddel voor een cabriolet?

Het beste impregneermiddel voor een cabriolet hangt af van het materiaal van het dak en persoonlijke voorkeuren. Er zijn verschillende gerenommeerde merken op de markt die speciale impregneermiddelen aanbieden voor verschillende soorten cabrioletdaken.

In dit artikel staat niet voor niets het impregneermiddel MP+ Dit middel blijkt zeer goed te werken en heeft daarom ook veel positieve reviews ontvangen.

Hoe vaak moet je een cabriolet impregneren?

Over het algemeen wordt aanbevolen om een cabriolet minstens één keer per jaar te impregneren. Echter, afhankelijk van het gebruik en de weersomstandigheden kan het nodig zijn om vaker te impregneren.

Controleer regelmatig de waterafstotende eigenschappen van het dak en impregneer indien nodig.

Kan ik mijn cabriolet impregneren in de regen?

Het wordt afgeraden om je cabriolet te impregneren tijdens regenachtige omstandigheden. Het impregneermiddel heeft tijd nodig om goed te drogen en in het dakmateriaal te trekken. Regen kan dit proces verstoren. Kies een droge dag met geschikte temperaturen om je auto te impregneren.

Kan ik een cabriolet impregneren met gewone autowas?

Nee, het gebruik van gewone autowas voor het impregneren van een cabriolet wordt niet aanbevolen. Gewone autowas is niet ontworpen om waterdichtheid te bieden aan het dakmateriaal van een cabriolet. Gebruik altijd een speciaal cabrio impregneermiddel voor de beste resultaten.

Hoe lang duurt het voordat het impregneermiddel volledig droog is?

De droogtijd van het impregneermiddel kan variëren afhankelijk van het product en de omstandigheden. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de aanbevolen droogtijd. Over het algemeen duurt het enkele uren tot een dag voordat het impregneermiddel volledig droog is.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *