Gladde vlonder stroef maken

Laatst bijgewerkt in juli 2023

Als je een houten vlonder hebt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet glad wordt. Een gladde vlonder kan namelijk gevaarlijk zijn en het risico op ongelukken verhogen. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om je vlonder minder glad te maken.

In dit artikel geven we je handige tips en adviezen om ervoor te zorgen dat je vlonder veilig en slipvrij blijft.

Belangrijkste punten

 • 🌱 Een gladde houten vlonder kan gevaarlijk zijn en het risico op ongelukken vergroten.
 • 🧹 Regelmatig schoonmaken van de vlonder is essentieel om gladheid te verminderen en de veiligheid te waarborgen.
 • 💦 Vochtig weer en groene algen zijn veelvoorkomende oorzaken van gladheid op een vlonder.
 • 🧽 Schoonmaken met water, azijn en een bezem of hogedrukreiniger helpt om vuil en algen te verwijderen.
 • ⚠️ Agressieve schoonmaakmiddelen moeten vermeden worden.
 • 🌿 Algen en andere organismen op de vlonder kunnen voorkomen worden door voldoende zonlicht en regelmatig verwijderen van gevallen bladeren.

Waarom wordt een houten vlonder glad?

Een houten vlonder kan glad worden door verschillende factoren, zoals vochtig weer, de aanwezigheid van groene algen en andere verontreinigingen.

Vooral bij vochtig weer kan het oppervlak van de vlonder glad worden, waardoor het risico op uitglijden toeneemt.

Groene algen zijn een veelvoorkomende oorzaak van gladheid op een vlonder, vooral op plekken waar weinig zonlicht komt en weinig gelopen wordt. Het is daarom belangrijk om regelmatig en grondig je vlonder schoon te maken om de grip te behouden en ongelukken te voorkomen.

houten vlonder zonder algen

Hoe maak je een houten vlonder schoon?

Het regelmatig schoonmaken van je houten vlonder is essentieel om deze minder glad te maken en de veiligheid te waarborgen. Hier zijn enkele tips voor het schoonmaken van je vlonder:

 1. Verwijder vuil en algen: Zorg ervoor dat je direct je vlonder schoonmaakt bij vuil en tekenen van algen. Verwijder vuil en bladeren regelmatig met een bezem of een hogedrukreiniger. Gebruik een borstel met stevige haren om hardnekkige vlekken te verwijderen.

 2. Reinig met water en azijn: Maak je vlonder regelmatig schoon met water en een beetje azijn om algen en ander vuil te verwijderen. Gebruik een tuinslang of emmer water en een bezem om het oppervlak schoon te maken. Je kan het beste warm water gebruiken.

 3. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen: Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, zoals bleekmiddel of sterke chemicaliën, omdat deze schade kunnen veroorzaken aan het hout en de vlonder nog gladder kunnen maken. Gebruik in plaats daarvan milde zeep of een speciaal reinigingsmiddel voor houten vlonders.

Het regelmatig schoonmaken van je vlonder helpt niet alleen om de gladheid te verminderen, maar verlengt ook de levensduur van het hout en houdt het mooi.

Hoe maak je je vlonder stroef?

Een gladde (houten) vlonder kan gemakkelijk stroef gemaakt worden door de algen grondig te verwijderen. Een effectieve manier om dit te doen is met schoonmaakazijn.

Je hoeft simpelweg alleen te schrobben met een borstel en een oplossing van schoonmaakazijn. Hiermee kan je heel gemakkelijk algen verwijderen op je vlonder.

Spoel de vlonder vervolgens af met een tuinslang of hogedrukspuit, zodat alle algen weg zijn. Je zult direct merken dat je vlonder stroef is.

Een houten vlonder is dus van nature niet glad en vormt geen gevaarlijke situaties, tenzij het vuil en vochtig wordt. Vochtige weersomstandigheden zorgen ervoor dat een dunne laag groene aanslag en andere vervuilingen zich op de vlonder hechten, waardoor deze glad en gevaarlijk wordt.

Om risico’s te vermijden is het essentieel om je vlonder altijd schoon te houden. Hoe schoner de vlonder is, hoe stroever het oppervlak en hoe minder kans op ongelukken.

Hoe voorkom je algen en groei op je vlonder?

Om de groei van algen en andere organismen op je vlonder te voorkomen, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 1. Zorg voor voldoende zonlicht: Algen gedijen goed in donkere en vochtige omgevingen. Zorg ervoor dat je vlonder voldoende zonlicht krijgt door bomen en andere schaduwrijke struiken te snoeien.

 2. Verwijder gevallen bladeren: Verwijder regelmatig gevallen bladeren van je vlonder, omdat deze vocht vasthouden en een glad oppervlak kunnen creëren.

 3. Gebruik anti-algenmiddelen: Overweeg het gebruik van speciale anti-algenmiddelen of reinigingsmiddelen die de groei van algen op je vlonder kunnen voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld je vlonder behandelen (impregneren) met het onderstaande product. Dit product is ontzettend goed beoordeeld en wordt gebruikt door de meesten.
impregneermiddel voor houten vlonders

Mijn conclusie over een gladde vlonder

Het behouden van een veilige en stroeve vlonder is essentieel om ongelukken te voorkomen. Door regelmatig schoon te maken, algen en groei te voorkomen en eventueel te kiezen voor alternatieve materialen, kun je ervoor zorgen dat je vlonder minder glad wordt en een veilige ondergrond biedt.

Neem de tijd om je vlonder goed te onderhouden en te reinigen, zodat je er optimaal van kunt genieten zonder zorgen over gladheid. Dat is de oplossing voor een stroeve vlonder!

Lees ook ons artikel over zwarte schimmel bestrijden of hoe je het beste suède impregneert!

Veelgestelde vragen gladde vlonders

Hoe vaak moet ik mijn vlonder schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om je vlonder minstens één keer per jaar grondig schoon te maken. Afhankelijk van de omstandigheden en de mate van vervuiling, kan je natuurlijk vaker je vlonder schoonmaken.

Kan ik een hogedrukreiniger gebruiken om mijn vlonder schoon te maken?

Ja, een hogedrukreiniger kan effectief zijn bij het reinigen van een vlonder. Zorg er echter voor dat je de juiste drukinstellingen gebruikt en de reiniger op een geschikte afstand houdt om schade aan het hout te voorkomen.

Hoe kan ik vlekken verwijderen van mijn vlonder?

Voor hardnekkige vlekken kun je een mild reinigingsmiddel of een speciale vlekverwijderaar voor houten vlonders gebruiken. Volg de instructies op de verpakking en test het middel eerst op een klein, onopvallend deel van de vlonder.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *