Glascoating

Je ziet glas bijna overal. Alle gebouwen zijn voorzien van glazen ramen, auto’s bevatten glas en ga zo maar door. Hoewel glas esthetisch aantrekkelijk is, kan het onderhoud ervan een uitdaging zijn.

Hier komt glascoating in beeld, een innovatieve oplossing die tijd en moeite bespaart bij het onderhoud van glazen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op glascoating en bespreken we de belangrijkste informatie omtrent glascoating.

Belangrijkste punten

 • 😎 Glascoating is een innovatieve oplossing die tijd en moeite bespaart bij het onderhoud van glazen.
 • 🏢 Glascoating is een dunne beschermende laag die krassen en slijtage op het oppervlak voorkomt.
 • 🔬 Het geheim achter glascoating schuilt in het aanbrengen van een op silicium gebaseerd gas op het glasoppervlak.
 • 🌟 Glascoating biedt talloze voordelen, waaronder bescherming, verbeterde esthetiek, eenvoudig onderhoud, gebruik op diverse oppervlakken, UV-bescherming, warmtebescherming en waterafstotendheid.
 • 🚗 Glascoating kan zowel door professionals als door particulieren zelf worden aangebracht met behulp van coatingsprays.

Wat is glascoating?

Glascoatings bestaan al geruime tijd en hebben hun waarde bewezen, vooral in de auto-industrie. Verschillende namen, zoals nano-glas, vloeibaar glas, kwarts en keramische glascoating, verwijzen naar de diverse varianten.

Deze coatings zijn samengesteld uit deeltjes van siliciumdioxide (SiO2) die vuil afstoten en de helderheid vergroten. In eenvoudige woorden is glascoating een dunne beschermende laag die krassen en slijtage op het oppervlak voorkomt.

glas zonder coating
Raam zonder glascoating

Het proces van glascoating

Het geheim achter glascoating schuilt in het aanbrengen van een op silicium gebaseerd gas op het glasoppervlak. Dit gas reageert met zuurstofmoleculen in de lucht en vormt een dunne, onzichtbare laag op het glas, bestaande uit siliciumdioxide, kwartsilane en silica.

Zodra de coating is opgedroogd, wordt het glaslaagje gevormd, waardoor een duurzame en waterafstotende bescherming ontstaat. Met de toepassing van glascoating wordt het reinigen van het oppervlak aanzienlijk eenvoudiger, terwijl het ook de krasbestendigheid verhoogt.

Waarvoor wordt glascoating gebruikt?

Glascoating biedt talloze oplossingen en is het geld zeker waard. Het kan worden gebruikt op glas, roestvrijstaal, keramiek, acryl en nog veel meer materialen.

Maar de veelzijdigheid van glascoating beperkt zich niet tot auto’s; het kan ook worden gebruikt op zonnepanelen, spiegels en ramen.

De voordelen van glascoating

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor glascoating:

 1. Bescherming: Glascoating verlengt de levensduur van het glas en zorgt ervoor dat het veilig blijft.
 2. Verbeterde esthetiek: Het geeft het glas een prachtige glans en uitstraling.
 3. Eenvoudig onderhoud: Het maakt het schoonmaken veel gemakkelijker, aangezien vuil minder grip op het gecoate oppervlak heeft.
 4. Voor meerdere producten te gebruiken: Eén enkele glascoating kan voor diverse oppervlakken worden gebruikt.
 5. UV-bescherming: Sommige glascoatings bieden ook bescherming tegen schadelijke UV-straling.
 6. Warmtebescherming: Het zorgt voor een effectieve warmtebescherming van het glas.
 7. Waterafstotend: De coating stoot water af, waardoor vervelende watervlekken na regen worden voorkomen.

Glascoating aanbrengen

Het aanbrengen van glascoating vereist precisie en expertise. Om ervoor te zorgen dat de laag gelijkmatig wordt aangebracht, moeten zowel het glasoppervlak als de coating zorgvuldig worden voorbereid.

Bedrijven die vaak werken met glas maken gebruik van gespecialiseerde apparatuur, zoals meetinstrumenten voor contacthoeken en tensiometers, om het coatingproces zo goed mogelijk te laten verlopen

In de video hieronder zie je echter hoe een professional het aanpakt.

Zelf glascoating aanbrengen

Je kan uiteraard ook zelf aan de slag met glascoating. Op de markt zijn verschillende coatingsprays beschikbaar. Eentje die er echt uitspringt is het onderstaande product van Nanoglans.

Deze coatingspray voor auto’s is het beste beoordeeld. Op bol.com heeft het een beoordeling van 4,8 sterren (meer dan 240 reviews) op het moment van schrijven.

Je kan deze glascoating uiteraard ook voor zonnepanelen en ramen gebruiken. Dit product is dus niet alleen voor je auto bedoeld. Bekijk het product hieronder.

glascoating

Mijn conclusie over glascoating

Glascoating biedt een uitstekende manier om de schoonheid en bescherming van glas te verbeteren. Of het nu gaat om glasgevels van moderne gebouwen of autolak, glascoating heeft bewezen een gamechanger te zijn. Het biedt ontzettend veel voordelen!

Lees ook het artikel over het impregneren van tuinkussens of bekijk onze blog over autostoelen impregneren.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *