Voegen impregneren: hoe maak je voegen waterdicht?

Laatst bijgewerkt in juli 2023

Ben je op zoek naar een effectieve manier om je voegen waterdicht te maken? Voegen impregneren is de oplossing die je nodig hebt.

Het impregneren van voegen is essentieel om ze te beschermen tegen water, vuil en schimmelvorming.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over voegen impregneren en hoe je dit zelf kunt doen. We zullen de stappen bespreken die je moet volgen, de benodigde materialen en enkele handige tips voor succesvolle resultaten.

Lees verder en leer hoe je je voegen waterdicht maakt!

Belangrijkste punten

 • ­čĺŽ Voegen impregneren is een proces waarbij een beschermende laag (nano coating) op de voegen wordt aangebracht om ze waterafstotend te maken.
 • ­čŤí´ŞĆ Voegen impregneren is belangrijk omdat het waterdichtheid biedt, schimmelbestendigheid bevordert, eenvoudig onderhoud mogelijk maakt en de levensduur van tegels verlengt.
 • ­čž╝ Om je voegen waterdicht te maken, moet je de voegen grondig reinigen, het juiste impregneermiddel kiezen en gelijkmatig aanbrengen.
 • ­čŤá´ŞĆ Materialen die je nodig hebt voor het impregneren van voegen zijn een reinigingsmiddel voor voegen, een borstel, hoogwaardig impregneermiddel, en een kwast of roller.

Hoe werkt het impregneren van je voegen?

Voegen impregneren is een proces waarbij een beschermende laag (nano coating) op de voegen wordt aangebracht om ze waterafstotend te maken. Het impregneermiddel dringt diep door in de voegen en vormt een barri├Ęre tegen water, vuil en schimmel. Hierdoor blijven de voegen langer schoon en vrij van problemen veroorzaakt door vocht.

Het impregneren van voegen is vooral belangrijk in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens, waar water veelvuldig in contact komt met de voegen.

geimpregneerde voegen in de badkamer

Waarom is voegen impregneren belangrijk?

Voegen impregneren biedt verschillende voordelen en is daarom een belangrijke stap in het onderhoud van je tegelwerk. Hier zijn enkele redenen waarom voegen impregneren belangrijk is:

 1. Waterdichtheid: Door je voegen te impregneren, maak je ze waterdicht. Dit voorkomt dat water in de voegen doordringt en schade veroorzaakt aan het tegelwerk en de onderliggende structuur.

 2. Schimmelbestendigheid: Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen. Het impregneermiddel vormt een beschermende barri├Ęre tegen vocht, waardoor de groei van schimmel wordt verminderd.

 3. Eenvoudig onderhoud: Geïmpregneerde voegen zijn gemakkelijker schoon te maken en te onderhouden. Ze zijn bestand tegen vuil en vereisen minder frequent reinigen.

 4. Verlengde levensduur: Door je voegen waterdicht te maken, verleng je de levensduur van je tegels. Vochtige plekken kan leiden tot loslatende tegels en beschadigde voegen, wat kostbare reparaties met zich meebrengt.

Hoe moet je je voegen behandelen met impregneermiddel?

Volg deze eenvoudige stappen om je voegen waterdicht te maken en optimaal te beschermen:

Stap 1: Reinig de voegen grondig

Voordat je begint met het impregneren van de voegen, is het essentieel om ze grondig te reinigen. Verwijder vuil, zeepresten en eventuele andere verontreinigingen.

Gebruik een mild reinigingsmiddel en een borstel om de voegen schoon te maken. Zorg ervoor dat de voegen volledig droog zijn voordat je verder gaat.

Je kan ook andere methodes gebruiken. In de onderstaande video laat Tom Silva heel makkelijk zien hoe je voegen weer schoon krijgt. Je hebt genoeg aan huishoudelijke producten. Check het hieronder.

Stap 2: Kies het juiste impregneermiddel

Er zijn verschillende impregneermiddelen op de markt verkrijgbaar. Het is belangrijk om een hoogwaardig impregneermiddel te kiezen dat geschikt is voor jouw type voegen en tegelwerk. Een van de betere merken is Tulipaint.

impregneermiddel voor voegen

Stap 3: Breng het impregneermiddel aan

Volg de instructies op het impregneermiddel om het correct aan te brengen. Gebruik een kwast of een roller om het impregneermiddel gelijkmatig op de voegen aan te brengen. Zorg ervoor dat alle voegen goed bedekt zijn.

Laat het impregneermiddel vervolgens voldoende drogen volgens de aanbevolen droogtijd.

Stap 4: Controleer en breng een tweede laag aan (optioneel)

Na het drogen van de eerste laag kun je controleren of de voegen volledig waterafstotend zijn. Als je nog steeds waterabsorptie opmerkt, breng dan een tweede laag impregneermiddel aan volgens dezelfde procedure als stap 3.

Stap 5: Onderhoud en periodieke reiniging

Om de waterdichtheid van de voegen te behouden, is regelmatig onderhoud belangrijk. Gebruik een milde reiniger die geschikt is voor geïmpregneerde voegen om ze schoon te houden.

Wat heb je nodig voor het impregneren van je voegen?

Om je voegen waterdicht te maken, heb je de volgende materialen nodig:

Zorg ervoor dat je hoogwaardige producten gebruikt die specifiek voor voegen ontworpen zijn. Dat is mijn ervaring, maar wees vrij in je keuzes.

Tips voor het behandelen van voegen

Hier zijn enkele handige tips om ervoor te zorgen dat je voegen optimaal beschermd zijn.

 1. Test op een klein oppervlak: Voordat je het volledige tegelwerk behandelt, is het raadzaam om het impregneermiddel op een klein, onopvallend plekje te testen om te controleren of het het gewenste resultaat oplevert.

 2. Breng gelijkmatig aan: Zorg ervoor dat je het impregneermiddel gelijkmatig op de voegen aanbrengt om volledige dekking te garanderen.

 3. Wees geduldig: Laat het impregneermiddel voldoende drogen volgens de aanbevolen droogtijd. Dit zorgt ervoor dat het zijn waterafstotende eigenschappen goed kan ontwikkelen.

 4. Onderhoud regelmatig: Voer regelmatig onderhoud uit volgens de instructies van het onderhoudsproduct. Dit helpt de waterdichtheid van de voegen te behouden en verlengt de levensduur van je tegelwerk.

Mijn conclusie over het beschermen van voegen

Voegen impregneren is een essenti├źle stap om je voegen waterdicht te maken en te beschermen tegen schade door water en schimmel.

Door de juiste materialen te gebruiken, kun je je voegen optimaal beschermen. Volg de stappen in dit artikel en gebruik de tips voor een mooi resultaat.

Ik heb zelf het impregneermiddel van Tulipaint gebruikt en ben zeer tevreden. Ik kan het iedereen aanraden!

Geniet van duurzame, schone en waterdichte voegen!

Heb je een betonnen vloer of wand die je wilt beschermen? Ontdek de voordelen van het impregneren van beton en hoe je het zelf kunt doen.

Veelgestelde vragen over voegen impregneren

Hoe vaak moet ik de voegen impregneren?

De frequentie van het impregneren van voegen hangt af van verschillende factoren, zoals de blootstelling aan water en vuil. Over het algemeen wordt aanbevolen om de voegen eens in de paar jaar opnieuw te impregneren.

Kan ik geïmpregneerde voegen nog steeds schoonmaken?

Ja, geïmpregneerde voegen kunnen nog steeds worden schoongemaakt. Gebruik een milde reiniger die geschikt is voor geïmpregneerde voegen om ze schoon en vrij van vuil te houden.

Is voegen impregneren een doe-het-zelf taakje?

Ja, voegen impregneren is een doe-het-zelf taak die je dus zelf kunt uitvoeren. Zorg ervoor dat je de juiste materialen gebruikt voor een optimaal resultaat.

Kan ik voegen impregneren in mijn badkamer?

Ja, voegen impregneren is zeer geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Het impregneermiddel beschermt de voegen tegen water en voorkomt schimmelvorming.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *