Waarom een dementieklok?

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Dementie is een ziekte die veel oudere mensen treft en die hun cognitieve functies en geheugen verstoort. Dit kan het moeilijk maken om dagelijkse taken uit te voeren, waardoor het leven van zowel de persoon als de verzorger uitdagend kan worden.

Een hulpmiddel dat kan helpen in deze situatie is een dementieklok. Je hebt er vast weleens wat over gehoord. In dit artikel bespreken we wat een dementieklok precies is, hoe het werkt en waarom het een handig hulpmiddel kan zijn voor mensen met dementie.

Belangrijkste punten

 • 🕒 Een dementieklok is een speciaal ontworpen klok die het dagelijkse leven van mensen met dementie makkelijker maakt. Het helpt hen grip te houden op hun dagelijkse leven en taken.
 • 🌟 Dementieklokken hebben extra functionaliteiten, zoals extra grote letters en cijfers, en bieden structuur en overzicht.
 • 💡 Een dementieklok kan de stress en angst die gepaard gaan met dementie verminderen, doordat het helpt een routine te behouden en belangrijke taken te herinneren.
 • 🕰️ Er zijn verschillende soorten dementieklokken, waaronder kalenderklokken, analoge klokken en digitale klokken, die elk hun eigen voordelen hebben.
 • 🤔 Bij het kiezen van een dementieklok moet je letten op de grootte en helderheid van het scherm, eenvoudige bediening, aanwezigheid van een alarmfunctie en het voorkeurstype van de persoon met dementie.
 • 🤝 Een dementieklok kan de verzorging van mensen met dementie ondersteunen door te helpen bij medicatie, routines, mantelzorg en het behoud van zelfstandigheid.

Wat is dementieklok?

Een dementieklok is een speciaal ontworpen klok die het dagelijkse leven van mensen met dementie makkelijker maakt. De klok heeft extra functionaliteiten, weergeeft extra grote letters en cijfers en geeft structuur en overzicht. Een dementieklok wordt ook vaak Alzheimerklok, seniorenklok of kalenderklok genoemd. 

Het belangrijkste doel van deze klok is om mensen met dementie te helpen grip te houden op hun dagelijkse leven en taken, zoals het innemen van medicatie en het uitvoeren van dagelijkse routines.

dementieklok op tafel

Hoe werkt dementieklok?

Dementieklokken werken op dezelfde manier als traditionele klokken, maar zijn vaak ontworpen met extra functies om mensen met dementie te helpen. Sommige dementieklokken hebben bijvoorbeeld grote letters en cijfers om het lezen van de tijd gemakkelijker te maken, terwijl andere klokken ontworpen zijn om visuele berichten door te geven voor de dagelijkse routines.

Waarom is dementieklok handig voor mensen met dementie?

Een dementieklok kan helpen om de stress en angst die gepaard gaat met dementie te verminderen. Dit komt omdat de klok helpt om een ​​routine te behouden en de persoon te helpen bij het onthouden van belangrijke taken, zoals innemen van medicatie en afspraken met artsen of geliefdes.

Soorten dementieklokken

Er zijn verschillende soorten dementieklokken, waaronder kalenderklokken, analoge klokken en digitale klokken. We bespreken ze alle drie even in het kort.

Kalenderklokken

Een kalenderklok geeft niet alleen de tijd aan, maar ook de dag van de week en de datum. Dit kan nuttig zijn voor mensen met dementie die moeite hebben om te onthouden welke dag het is. Dit is de meest simpele klok.

Analoge klokken

Analoge klokken zijn klokken met wijzers en zijn vaak eenvoudiger te lezen dan digitale klokken. Sommige analoge klokken hebben extra functies, zoals een dag- en nachtindicator.

Digitale klokken

Digitale klokken tonen de tijd in numerieke vorm en zijn vaak uitgerust met extra functies, zoals een alarm- en herinneringsfunctie. Luxemodellen bevatten ook de optie tot beeldbellen. Zo kan iemand met dementie beeldbellen met familie en vrienden.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een dementieklok?

Bij het kiezen van een dementieklok zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Check ook ons artikel over de beste dementieklokken.

 1. Grootte en helderheid van het scherm. Zorg ervoor dat het scherm groot genoeg is en dat de cijfers duidelijk leesbaar zijn voor de persoon met dementie. Sommige dementieklokken hebben ook verlichting waardoor het scherm goed zichtbaar blijft, zelfs bij weinig licht.

 2. Eenvoudige bediening. Kies een klok die gemakkelijk in te stellen is en weinig knoppen heeft. Zo voorkom je dat de persoon met dementie in de war raakt door te veel knoppen of ingewikkelde instellingen.

 3. Alarmfunctie. Sommige dementieklokken hebben alarmen die ingesteld kunnen worden voor medicatie, afspraken of andere belangrijke gebeurtenissen. Dit kan de persoon met dementie helpen om zelfstandig te blijven en zijn of haar dagelijkse routine te behouden.

 4. Soort dementieklok. Het is ook belangrijk om te overwegen wat voor soort klok het beste bij de persoon met dementie past. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld prettig om een analoge klok te hebben, terwijl anderen de voorkeur geven aan een digitale klok.

Hoe dementieklok kan helpen bij de verzorging van mensen met dementie

Een dementieklok kan een waardevol hulpmiddel zijn bij de verzorging van mensen met dementie. Hier zijn enkele manieren waarop het kan helpen:

Medicatie

Een dementieklok kan helpen bij het innemen van medicatie door herinneringen te geven aan de persoon om op bepaalde tijden medicijnen in te nemen.

Routine

Een dementieklok kan helpen bij de dagelijkse routines van de persoon, zoals wanneer het tijd is om te eten, te slapen en te douchen. Het kan dus voor structuur zorgen.

Mantelzorg

Mantelzorgers kunnen het druk hebben met het bijhouden van de planning en medicatie van de persoon met dementie. Een dementieklok kan helpen om deze taken te verlichten, waardoor mantelzorgers meer tijd hebben om zich te concentreren op andere taken.

Zelfstandigheid

Door gebruik te maken van een dementieklok kunnen mensen met dementie hun zelfstandigheid langer behouden. Ze kunnen zelf controleren welke dag het is en wat er op de planning staat, wat kan helpen om hun zelfvertrouwen te vergroten.

Tips voor het gebruik van dementieklok

Hier zijn enkele tips voor het gebruik van een dementieklok:

 • Plaats de klok op een goed zichtbare plek, zoals een tafel of nachtkastje.
 • Zorg ervoor dat de persoon begrijpt hoe de klok werkt.
 • Stel herinneringen in voor belangrijke taken en afspraken.
 • Controleer regelmatig of de batterijen nog goed werken.

Mijn conclusie over dementieklokken

Een dementieklok kan een nuttig hulpmiddel zijn voor mensen met dementie en hun verzorgers. Door te helpen bij medicatie, routine en tijd, kan een dementieklok de kwaliteit van leven van de persoon verbeteren en de zorglast voor de verzorger verminderen.

Een dementieklok zorgt voornamelijk voor structuur, zelfstandigheid en minder stress. Er zijn heel wat verschillende dementieklokken op de markt. Het is altijd belangrijk te kijken naar de situatie van iemand met dementie.

Tegenwoordig kan je met een aantal dementieklokken ook beeldbellen en foto’s sturen. Naar mijn mening super handig om vanuit vakantie even wat foto’s door te sturen.

Veelgestelde vragen over dementieklok

Zijn dementieklokken duur?

Dementieklokken zijn verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, afhankelijk van het type en de kwaliteit. Voor een goede dementieklok ben je ongeveer €60,- kwijt.

Kunnen dementieklokken helpen bij slaapproblemen bij mensen met dementie?

Ja, dementieklokken kunnen helpen bij slaapproblemen bij mensen met dementie. Door de persoon te helpen bij het beheren van hun dagelijkse routine en hen te helpen op tijd naar bed te gaan, kan een dementieklok helpen om slaapproblemen te verminderen.

Zijn er dementieklokken beschikbaar in verschillende talen?

Ja, er zijn dementieklokken beschikbaar in verschillende talen, afhankelijk van het model. Dit kan vooral handig zijn voor personen die hun moedertaal niet spreken.

Kan een dementieklok helpen bij het verminderen van angst bij mensen met dementie?

Ja, een dementieklok kan helpen bij het verminderen van angst bij mensen met dementie door hen te helpen bij het beheren van hun dagelijkse routine en hen eraan te herinneren wanneer bepaalde taken moeten worden uitgevoerd. Dit kan hen helpen zich meer op hun gemak te voelen.

Kan een dementieklok helpen bij het verminderen van de zorglast voor mantelzorgers?

Ja, een dementieklok kan helpen bij het verminderen van de zorglast voor mantelzorgers. Mantelzorgers hebben vaak veel verantwoordelijkheden en taken, zoals het bijhouden van de planning en het herinneren aan medicatie. Een dementieklok kan helpen om deze taken te verlichten, waardoor mantelzorgers meer tijd en energie hebben om zich te concentreren op andere aspecten van de zorg.


Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *