Wanneer moet je iets impregneren?

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Impregneren is een techniek die wordt gebruikt om materialen waterafstotend te maken en te beschermen tegen vocht, vuil en andere schadelijke elementen.

De grote vraag is vaak: wanneer moet je iets impregneren? In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over producten impregneren, zodat ze beschermd zijn tegen vuil en water. We zullen de voordelen van impregneren bespreken en de verschillende methodes.

Belangrijkste punten

 • šŸ›”ļø Impregneren is een techniek om materialen waterafstotend te maken en te beschermen tegen vocht, vuil en andere schadelijke elementen.
 • šŸ  Het impregneren van materialen kan op verschillende gebieden voordelig zijn, zoals het beschermen van gevels, muren, hout, textiel en andere materialen.
 • šŸ§Ŗ Er zijn verschillende impregneermethoden, zoals sprayen, aanbrengen met een penseel, doekje of roller, dompelen en vacuĆ¼mimpregnatie.
 • ā° De frequentie van impregneren hangt af van het type materiaal en de blootstelling aan weersinvloeden.
 • ā“ Niet alle materialen zijn geschikt voor impregneren, dus raadpleeg de instructies van de fabrikant.
 • šŸ’” Impregneren is een persoonlijke keuze om materialen beter te beschermen en hun levensduur te verlengen.

Wat is impregneren?

Impregneren is het behandelen van een materiaal met een waterafstotende stof om het te beschermen tegen vocht en andere invloeden van buitenaf. Het impregneermiddel dringt diep in het materiaal door en vormt een beschermende laag (nano coating) die voorkomt dat water, vuil en schadelijke stoffen binnendringen. Zowel leren jassen, nieuwe schoenen, banken, tenten als voegen kunnen worden geĆÆmpregneerd.

geimpregneerd T-shirt

De voordelen van wanneer je iets impregneert

Het impregneren van materialen biedt verschillende voordelen:

 • Bescherming tegen vocht: Impregneren voorkomt dat water binnendringt in het materiaal, waardoor schimmelvorming en houtrot worden voorkomen.

 • Vuilafstotend: GeĆÆmpregneerde producten zijn beter bestand tegen vuil en kunnen gemakkelijker worden gereinigd.

 • Verlengde levensduur: Impregneren verlengt de levensduur van materialen en producten door ze te beschermen tegen vocht, UV-straling en andere invloeden.

 • Kostenbesparing: Het impregneren van materialen kan op lange termijn kostenbesparend zijn, omdat het eventuele reparaties en vervangingen vermindert.

 • Milieuvriendelijk: Impregneren draagt bij aan een duurzamere leefomgeving door materialen langer mee te laten gaan en afval te verminderen.

Diverse impregneermethodes

Er zijn verschillende methoden voor het impregneren van materialen. Enkele veelgebruikte methoden zijn:

 • Sprayen: Het impregneermiddel wordt met behulp van een spuitfles gelijkmatig aangebracht op het materiaal.

 • Penseel, doekje of roller: Het impregneermiddel wordt met een penseel, doekje of roller aangebracht op het oppervlak. Dit gebeurt vaak bij het impregneren van voegen, cabriodaken en autostoelen.

 • Dompelen: Het materiaal wordt volledig ondergedompeld in een impregneerbad. Dit wordt vaak gedaan bij het impregneren van schoenen.

 • VacuĆ¼mimpregnatie: Het materiaal wordt in een vacuĆ¼momgeving geplaatst, waardoor het impregneermiddel diep in het materiaal kan doordringen. Dit wordt vaak gebruikt bij het impregneren van hout.

Wanneer is impregneren het beste om te doen?

Het impregneren van een materiaal is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal, de blootstelling aan vocht en vuil. Hier zijn enkele situaties waarin het impregneren van materialen aan te raden is:

 1. Gevels en muren: Als je vochtproblemen hebt, zoals vochtige plekken op muren, kan impregneren helpen om vochtinfiltratie te voorkomen en de levensduur van de gevel of muur te verlengen.

 2. Hout: Het impregneren van houten zoals bij terrassen, schuttingen en tuinmeubilair kan helpen om ze te beschermen tegen vocht, schimmel en houtrot. Producten blijven hierdoor langer goed.

 3. Textiel: Impregneren van textiel zoals kleding, schoenen en tenten maakt ze waterafstotend en beschermt ze tegen vuil.

 4. Buitenkleding: Als je regelmatig buiten bent, is het impregneren van je (leren) jassen en andere kleding een goede manier om ze waterdicht te maken en te beschermen tegen het weer.

 5. Daken: Impregneren van dakbedekking kan helpen om lekkages te voorkomen en de levensduur van het dak te verlengen.

Het is goed om altijd de specifieke instructies van de fabrikant van het impregneermiddel te volgen en indien nodig professioneel advies te vragen. Elk product werkt weer iets anders. Datzelfde geldt voor het soort materiaal dat je wilt behandelen.

Mijn conclusie over wanneer je iets moet impregneren

Impregneren is een effectieve manier om materialen waterafstotend te maken en te beschermen tegen vocht en andere schadelijke invloeden.

Door materialen te impregneren, kun je de levensduur ervan verlengen, schade voorkomen en kosten besparen op lange termijn.

Het impregneren van gevels, muren, hout, textiel en andere materialen biedt talloze voordelen en is de moeite waard om te overwegen.

Er zijn dus een aantal materialen en producten die je altijd kunt behandelen. Het is een persoonlijke keuze als je iets beter wilt beschermen, zodat je er langer van kan genieten.

Veelgestelde vragen over impregneren

Hoe lang duurt het voordat het impregneermiddel droog is? 

De droogtijd van het impregneermiddel varieert, maar het is aan te raden om minimaal 24 uur te wachten voordat het materiaal weer wordt blootgesteld aan vocht of vuil. Dit is overigens wel sterk afhankelijk van het soort impregneermiddel en het materiaal dat je wilt impregneren. Schoenen zijn vaak na een aantal uur droog, maar een bank minimaal een halve dag.

Kan ik zelf materialen impregneren? 

Ja, het is mogelijk om materialen zelf te impregneren. Zorg ervoor dat je de juiste impregneermiddelen en methoden gebruikt en volg de instructies op de verpakking. Je kan ook professioneel hulp inschakelen, maar dat is vaak niet nodig.

Hoe vaak moet ik een oppervlak opnieuw impregneren? 

De frequentie van impregneren hangt af van verschillende factoren, zoals het type materiaal en de blootstelling aan weersinvloeden. Schoenen zullen bijvoorbeeld om de 3 weken geĆÆmpregneerd moeten worden, terwijl banken volstaan aan 2 keer per jaar.

Kan ik elk materiaal impregneren? 

Nee, niet alle materialen zijn geschikt voor impregneren. Raadpleeg de instructies van de fabrikant om te controleren of het impregneermiddel geschikt is voor het specifieke materiaal.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *