Wat is nano coating?

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

Nano coating is een beschermlaag die wordt aangebracht op verschillende materialen, zodat water, stof, olie en vuil wordt afgestoten. Nano coating wordt vaak gebruik als impregneermiddel voor allerlei producten.

Belangrijkste punten

 • šŸ’” Nano coating is een beschermlaag die wordt aangebracht op verschillende materialen om water, stof, olie en vuil af te stoten.
 • šŸ’” Nano coating kan worden gebruikt als impregneermiddel voor diverse producten, zoals beton, voegen, vloerkleden, tenten, leren jassen en banken.
 • šŸ’” Voordelen van nano coating zijn optimale bescherming, duurzaamheid en eenvoudige toepassing, maar er zijn ook nadelen, zoals hogere kosten en de noodzaak van periodieke behandeling.
 • šŸ’” Nano coating wordt als een geweldige uitvinding beschouwd, met positieve ervaringen van gebruikers voor diverse toepassingen.

Had je ooit gehoord van nano coating?

Nano coating is onder het grote publiek nog vrij onbekend. Het is een revolutionaire technologie naar mijn mening. Het is namelijk een nieuwe manier van hoe we onze producten kunnen beschermen.

Nano coating is een dun beschermende laag die je aan de oppervlakte van een product aanbrengt. Dit kan bijvoorbeeld je auto, tuinhuis, schoenen, broek, vlonder of camper zijn.

Ik gebruik zelf al jaren nano coating voor mijn auto, schoenen en jassen. Als ik een nieuwe jas heb gekocht, dan behandel ik het als eerste met een impregneermiddel. Je ziet dan de regendruppels gemakkelijk eraf glijden.

Je kent vast wel die filmpjes op het internet, waar mensen ketchup, wijn, olie en nog veel meer dingen expres op hun schoen laten vallen. Er gebeurt echter vrij weinig; alles druipt er gewoon vanaf. De schoen wordt dus helemaal niet vies!

Wat zijn de unieke eigenschappen van nano vloeistoffen?

Nano vloeistoffen hebben unieke eigenschappen. Hieronder vind je een lijst met de voornaamste eigenschappen.

 • De vloeistoffen zijn 100% onzichtbaar.
 • Nano vloeistof brengt een langdurige bescherming.
 • Het doodt bacteriĆ«n.
 • Het is makkelijk aan te brengen op producten.
 • Het is zuurbestendig.
 • Het is slijtvast.
 • Het is zeer vochtbestendig.

Soorten nano coatings

Nano coating kan op verschillende materialen worden aangebracht, waaronder hout, metaal, glas en textiel. Welk type nano coating je nodig hebt, hangt dus van het materiaal af.

Hieronder volgen de meest voorkomende soorten nano coatings.

Nano coating voor glas

Je kan dus je glazen laten impregneren, zodat het water- en vuil afstotend wordt. Denk bijvoorbeeld aan de ramen van je woning. Het water en vuil zal na een behandeling gewoon naar beneden lopen.

Maar je kan nano coating ook gebruiken voor je zonnepanelen voor een optimaal rendement. Zo zal er minder snel vuil of groene aanslag blijven liggen. Dit zorgt ervoor dat er minder energie kan worden omgezet.

Nano coating voor kleding (textiel)

Iedereen kent wel dat ongelukkig moment dat je eten of drinken op je kleding laat vallen. Ik ken het helaas maar al te goedā€¦ Extra vervelend als je op weg bent naar een afspraak. Gelukkig bestaat er ook nano coating voor textiel. Naar mijn mening onmisbaar!

Na een behandeling rolt het vocht of vuil zo van je kleding af. Maar een behandeling zorgt er ook voor dat je kleding beschermd is voor bijvoorbeeld Uv-straling in de zomer. De kleuren zullen dus langer mooi blijven. Je kan het overigens ook voor je parasol gebruiken; die verkleuren bij mij altijd zo snel.

Nano coating voor hout

Nano coating zorgt ervoor dat hout wordt beschermd tegen krassen, vuil en vocht. Je hebt dus geen chemisch oplosmiddel of verf nodig. Dat is weer goed voor het milieu.

Nano coating wordt niet alleen gebruikt voor meubels in huis. Het biedt ook bescherming voor tuinmeubelen. Tuinmeubelen zijn vaak extra kwetsbaar, omdat ze buiten staan en te maken krijgen met allerlei weersomstandigheden.

Nano coating voor voertuigen

Wil je je auto of motor in perfecte staat houden? Dan is het belangrijk om het regelmatig te reinigen en te onderhouden.

Door het aanbrengen van nano coating op je auto blijft het langer in de originele staat en is het beter beschermt tegen beschadigingen, rot en roest. Mijn Jaguar heeft al een nano coating, maar ik overweeg de ramen ook van een beschermlaag te voorzien.

Auto met nano coating

Voor- en nadelen van nano coating

Nano coating heeft vele voordelen, waaronder een optimale bescherming voor ontzettend veel materialen. Het is verder duurzaam en makkelijk aan te brengen. Je hoeft dus minder schoon te maken of onderhoud te plegen, waardoor je kosten ten tijd bespaart.

Er zijn echter ook enkele nadelen. Nano coating is vaak wat duurder dan andere beschermende coatings. Verder is nano coating niet permanent. Je zou dus na een tijdje het product weer met nano coating moeten behandelen.

Mijn conclusie over nano coating

Nano coating is een geweldige uitvinding. Ik merkte meteen verschil toen ik het voor het eerst gebruikte. Nu weet ik eigenlijk niet meer beter als ik nieuwe schoenen koop.

Het is nog wel een klus om de juiste producten te vinden, want er is gigantisch veel op de markt. Ik heb diverse impregneermiddelen gebruikt en heb inmiddels een favoriet gevonden.

In principe kan je nano coating voor alles wel gebruiken. Maar dat is uiteraard niet nodig. Check zelf altijd wat je nodig vindt om te impregneren. Ik ben een sneaker fan, dus ik doe er alles aan om ze mooi en netjes te houden. Nano coating is daarom voor mij echt een geweldig product!


Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *