Waterkoker of Quooker?

Laatst bijgewerkt in augustus 2023

In Nederland is het drinken van koffie en thee erg populair. Een kopje thee na een lange dag werken of op een koude winterdag herkennen we allemaal. Maar om een kopje thee te maken, heb je kokend water nodig. Sinds een tijdje is een Quooker ontzettend populair geworden. Maar wat is het verschil ten opzichte van een traditionele waterkoker?

Beide apparaten hebben hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel vergelijken we de Quooker en waterkoker met elkaar.

Belangrijkste punten

  • 🌡️ Een Quooker is een kraan waarmee je direct kokend water kunt tappen zonder een waterkoker nodig te hebben. Het water wordt constant op een temperatuur van 110 graden gehouden.
  • ⏰ Een Quooker is sneller dan een waterkoker.
  • 💡 Een Quooker is energiezuiniger en gebruiksvriendelijker dan een waterkoker.
  • 🔒 Qua veiligheid wint de Quooker omdat je geen heet water hoeft te dragen en de kraan is uitgerust met verschillende beveiligingsfuncties.
  • 💰 Een waterkoker is goedkoper dan een Quooker.
  • ℹ️ Het beste apparaat (Quooker of waterkoker) hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.

Wat is een Quooker?

Een Quooker is een waterkraan waarmee je kokend water kunt tappen uit zonder dat je hiervoor een waterkoker nodig hebt. Een Quooker bestaat uit een tank die onder de gootsteen is gemonteerd.

Als je de kraan opent, stroomt er direct kokend water uit. De tank die onder de kraan zit houdt het water constant op een temperatuur van 110 graden. Een Quooker kan ook worden gebruikt om koud, warm en gemengd water te tappen.

Wat is een waterkoker?

Een waterkoker is een apparaat dat wordt gebruikt om water te koken. Het apparaat bestaat uit een tank die is gevuld met water en een verwarmingselement dat het water verwarmt.

Wanneer het water kookt, schakelt het apparaat automatisch uit. Waterkokers zijn er in verschillende maten en modellen, van BPA-vrije waterkokers tot kleine waterkokers en camping waterkokers.

Verschillen tussen een waterkoker en Quooker

Snelheid van koken

Een Quooker wint het als het gaat om snelheid. Omdat het water al in de tank is opgeslagen en constant wordt verwarmd, is het water binnen enkele seconden klaar om te worden getapt.

Een waterkoker daarentegen moet eerst worden gevuld met water en vervolgens moet het water nog worden verwarmd. Dit duurt meestal langer dan een minuut.

Energiezuinig

Een Quooker is energiezuiniger dan een waterkoker. De Quooker verwarmt het water constant en is zo ontworpen dat het apparaat alleen warm water afgeeft wanneer dat nodig is. Dit betekent dat er geen water wordt verspild en dat er geen energie wordt verspild aan het verwarmen van onnodig water. Een waterkoker verwarmt daarentegen vaak meer water dan nodig is, wat resulteert in verspilling van energie.

Gebruikersgemak

Een Quooker is veel gemakkelijker te gebruiken dan een waterkoker. Met een Quooker hoef je niet langer te wachten tot het water kookt, het water is altijd klaar om te worden gebruikt.

Bovendien hoef je geen aparte ruimte op het aanrecht te reserveren voor een waterkoker, alleen onder je kraan.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid wint de Quooker. Met een Quooker hoef je nooit meer heet water te dragen van de keuken naar de eettafel. Dit verkleint het risico op ongelukken, vooral als er kinderen in de buurt zijn.

Bovendien is de Quooker uitgerust met verschillende beveiligingsfuncties, zoals een kindveilige bediening en een dubbelwandige kraan die ervoor zorgt dat de buitenkant van de kraan niet heet wordt. Waterkokers hebben ook beveiligingsfuncties, maar het risico op ongelukken is nog steeds hoger dan bij een Quooker.

Kosten

Op het gebied van kosten is een waterkoker veel goedkoper dan een Quooker. Een Quooker is een investering en kan aanzienlijk duurder zijn dan een waterkoker. Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met installatiekosten en eventuele kosten voor onderhoud en reparatie. Een waterkoker is daarentegen een relatief goedkoop apparaat.

Onderhoud

Een Quooker vereist meer onderhoud dan een waterkoker. De tank moet regelmatig worden ontkalkt en het filter moet worden vervangen om de kwaliteit van het water te behouden. Een waterkoker daarentegen hoeft alleen maar te worden schoongemaakt en ontkalkt. Dit is vaak binnen enkele minuten gedaan.

Ontwerp

Een Quooker is een stijlvolle toevoeging aan elke keuken en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs om bij elke stijl te passen. Een waterkoker daarentegen is vaak een functioneel apparaat waar niet veel aandacht aan het ontwerp wordt besteed.

Mijn conclusie over een waterkoker of Quooker

Dus, wat is beter: Quooker of waterkoker? Het antwoord hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Als je veel thee en koffiedrinkt en snel kokend water nodig hebt, dan is een Quooker de beste keuze.

Het is veiliger, efficiënter en stijlvoller dan een waterkoker. Maar als je alleen af en toe een kopje theedrinkt en geen extra investering wilt doen, dan is een waterkoker een goede keuze. Het is eenvoudig in gebruik, goedkoop en vereist weinig onderhoud.

Veelgestelde vragen

Hier zijn enkele veelgestelde vragen over Quookers en waterkokers:

Wat is een Quooker?

Een Quooker is een kraan die direct kokend water levert. Het is een veilige en snelle manier om kokend water te krijgen.

Is een Quooker duur?

Ja, een Quooker is duurder dan een waterkoker. Het is echter een investering die op de lange termijn geld kan besparen.

Is een Quooker veiliger dan een waterkoker?

Ja, een Quooker is veiliger dan een waterkoker. Met een Quooker hoef je geen heet water te dragen en is de kraan uitgerust met verschillende beveiligingsfuncties.

Moet ik een professional inhuren om een Quooker te installeren?

Ja, het is aanbevolen om een professional in te huren om een Quooker te installeren. Het vereist kennis van sanitair en elektriciteit.

Hoe onderhoud ik een Quooker?

Een Quooker vereist regelmatig onderhoud, zoals het ontkalken van de tank en het vervangen van het filter. Raadpleeg de handleiding voor specifieke instructies.


Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *