Laatst bijgewerkt in augustus 2023
In Nederland wordt ongeveer 3,8 kopjes koffie per dag gedronken. Voor thee is dit ongeveer 2,9. Waterkokers worden dan ook vaak gebruikt. Maar wees eens eerlijk, wanneer heb je voor het laatst je waterkoker schoongemaakt?
Je kunt het beste elke 4 tot 8 weken je waterkoker grondig schoonmaken en ontkalken. Dit zorgt voor een langere levensduur van het apparaat en betere gezondheid.
In dit artikel leggen we je alles uit wat je moet weten over een waterkoker ontkalken.
Hoe ontkalk je een waterkoker?
Er zijn verschillende manieren om je waterkoker te ontkalken. Het maakt niet uit of je een grote, kleine waterkoker of waterkoker met temperatuurregeling hebt. We bespreken de goedkoopste manieren van schoonmaken:
Methode 1: nachtje laten weken
Vul je waterkoker half met natuurazijn en half met water. Laat het vervolgens een nacht weken.
Zorg dat de stekker uit het stopcontact is en dat je eventueel een briefje plakt, zodat niemand de waterkoker per ongeluk gebruikt.
In de ochtend zal de kalk er gemakkelijk van af gaan. Spoel vervolgens de waterkoker goed schoon, zodat de azijngeuren weggaan.
Methode 2: natuurazijn koken
Een snellere methode is je waterkoker voor de helft vullen met natuurazijn en water en het vervolgens laten koken. Herhaal dit twee tot drie keer en je ziet dat al de kalk verwijderd is.
Methode 3: citroensap koken
Voeg het sap van ongeveer twee citroenen in de waterkoker en vul de waterkoker aan met water. Zet vervolgens de waterkoker aan en spoel de waterkoker vervolgens met koud water.

Overige methodes
Je kunt uiteraard ook chemische middelen gebruiken. Ik ben daar zelf geen voorstander van. Ik houd het graag natuurlijk, goedkoop en simpel.
Hoe voorkom je kalk in een waterkoker?
Kalk zit in kraanwater. Als je dus je waterkoker vult met kraanwater, ontstaat kalkaanslag in je waterkoker. De oplossing is dus heel simpel: gebruik water zonder kalk. Dit kan bijvoorbeeld bronwater of gefilterd water zijn.
Hoe maak je de buitenkant van een waterkoker schoon?
Zorg dat de waterkoker afgekoeld is. Gebruik vervolgens een microvezeldoek en dompel het in wat warm water met sop. Neem nu de buitenkant af met het microvezeldoekje.
Voor hardnekkige vlekken kan je het beste een beetje natuurazijn gebruiken en aanbrengen op de plekken. Laat het vervolgens een aantal minuten inwerken, voordat je het schoonveegt.
Hoe ontstaat kalkontslag in een waterkoker?
Kalkaanslag in een waterkoker ontstaat doordat er calcium- en magnesiumionen in het water aanwezig zijn. Dit zijn mineralen die van nature in veel waterbronnen voorkomen, waaronder leidingwater.
Wanneer het water wordt gekookt, kunnen deze mineralen neerslaan en zich hechten aan de binnenkant van de waterkoker.
Dit proces wordt versneld wanneer het water langere tijd in de waterkoker blijft staan. Als het water afkoelt, kunnen de calcium- en magnesiumionen zich gemakkelijker aan de binnenkant van de waterkoker hechten.
Het is daarom belangrijk om regelmatig kalkaanslag uit de waterkoker te verwijderen, omdat dit goed voor jezelf en het apparaat is.
Mijn conclusie over het ontkalken van waterkokers
Het ontkalken van waterkokers is dus ontzettend makkelijk. Ik gebruik vaak methode 1: waterkoker vullen met natuurazijn en water en vervolgens laten koken.
Je kunt ook natuurlijk zorgen voor schoner water door bijvoorbeeld eerst je water te filteren. Maak in ieder geval geregeld je waterkoker schoon. Dat is goed voor jezelf en je waterkoker.
Veel succes!

Over de auteur
Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.