Zelf je tapijt impregneren

Laatst bijgewerkt in juli 2023

Het hebben van een vloerkleed in je huis voegt warmte en sfeer toe, maar het is ook gevoelig voor slijtage en vuil. Gelukkig is er een effectieve methode om je vloerkleed te beschermen en de levensduur ervan te verlengen: je tapijt impregneren.

In dit artikel zullen we bespreken wat het impregneren van een vloerkleed inhoudt, hoe je dit zelf kunt doen en welke voordelen het biedt. Lees dus snel wat je allemaal kunt doen om zo lang mogelijk van je tapijt te genieten.

Belangrijkste punten

 • šŸ’¦ Het impregneren van een vloerkleed vormt een beschermende laag tegen vuil en vlekken, waardoor het er langer als nieuw uitziet.
 • šŸ’° Zelf je tapijt impregneren kan kosten besparen op professionele reiniging en vervanging van het vloerkleed.
 • šŸ§¹ Een geĆÆmpregneerd tapijt is gemakkelijker te onderhouden, omdat vuil zich minder snel hecht aan de vezels.
 • ā³ Door je vloerkleed te impregneren, verleng je de levensduur en kun je er langer van genieten.
 • šŸ“ Het impregneerproces omvat grondige reiniging, het kiezen van het juiste impregneermiddel, testen op een klein deel, gelijkmatig aanbrengen en volledig laten drogen.
 • šŸ” De frequentie van het impregneren hangt af van factoren zoals het type tapijt, gebruik en blootstelling aan vuil. Over het algemeen wordt eens in de paar jaar aanbevolen.

Hoe werkt het behandelen van je vloerkleed?

Het impregneren van een vloerkleed is een preventieve behandeling die ervoor zorgt dat er een beschermende laag wordt gevormd op de vezels van het tapijt. Deze nano laag maakt de vezels water- en vuilafstotend, waardoor vlekken, geurtjes en verkleuring worden voorkomen.

Door het impregneren wordt het tapijt minder gevoelig voor vuilophoping en is het gemakkelijker te reinigen.

geimpregneerde vloerkleed in het rood

Voordelen van het zelf impregneren

Het zelf impregneren van een vloerkleed biedt verschillende voordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Bescherming tegen vuil en vlekken: Het impregneren van het tapijt vormt een beschermende barriĆØre tegen vuil en vlekken. Hierdoor blijft je vloerkleed langer schoon en ziet het er langer als nieuw uit.

 2. Kostenbesparing: Het inhuren van professionele reinigingsdiensten kan duur zijn. Door zelf je tapijt te impregneren, kun je geld besparen op vervanging en reiniging van het vloerkleed.

 3. Gemakkelijker onderhoud: Een geĆÆmpregneerd tapijt is gemakkelijker te onderhouden. Vuil hecht zich minder snel aan de vezels, waardoor je het tapijt eenvoudig kunt schoonmaken met een stofzuiger of een vochtige doek.

 4. Verlenging van de levensduur: Door je vloerkleed te impregneren, bescherm je de vezels tegen schade en voortijdige slijtage. Hierdoor gaat je tapijt langer mee en kun je er langer van genieten.

Hoe kun je zelf je tapijt impregneren?

 • Voorbereiding: Zorg ervoor dat je vloerkleed grondig reinigt en dat het volledig droog is, voordat je begint met het impregneren.

  Als je niet zo goed weet hoe je moet beginnen, check de onderstaande video voor het reinigen van je vloerkleed.
 • Kies het juiste impregneermiddel: Er zijn verschillende impregneermiddelen beschikbaar op de markt.

  Je kunt bijvoorbeeld het onderstaande impregneermiddel gebruiken. Dit product heb ik zelf ook gebruikt en het heeft tevens goede reviews. Het proberen waard!
impregneerspray voor tapijt en vloerkleden

 • Test op een klein gedeelte: Voordat je het hele tapijt impregneert, is het verstandig om het impregneermiddel eerst op een klein en onopvallend deel van het tapijt te testen. Hiermee kun je controleren of het middel geen ongewenste reacties veroorzaakt, zoals verkleuring of beschadiging.

 • Breng het impregneermiddel gelijkmatig aan: Volg de instructies op de verpakking van het impregneermiddel. Gebruik een spuitfles of wat anders om het middel gelijkmatig over het gehele tapijt aan te brengen. Zorg ervoor dat je elk deel van het tapijt bedekt, inclusief de randen.

 • Laat het impregneermiddel drogen: Nadat je het impregneermiddel hebt aangebracht, laat je het tapijt volledig drogen. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de omgeving en het soort product. Zorg ervoor dat het tapijt volledig droog is voordat je er weer op loopt of meubels terugplaatst.

 • Herhaal indien nodig: In sommige gevallen is het mogelijk dat je het impregneerproces moet herhalen om een optimale bescherming te bereiken. Dit komt best vaak voor en kan aan van alles liggen. Vaak is de vloerkleed niet goed gelijkmatig behandeld.

Ik hoop dat deze informatie je helpt bij het impregneren van je vloerkleed. Laat het me weten als je nog andere vragen hebt!

Wil je weten hoe je jouw bank het beste kunt beschermen? Lees ons artikel: bank optimaal impregneren en beschermen.

Veelgestelde vragen over het impregneren van een vloerkleed

Is het impregneren van een vloerkleed veilig?

Ja, het impregneren van een vloerkleed is over het algemeen veilig. Zorg er echter voor dat je de instructies van het impregneermiddel nauwkeurig opvolgt en het middel alleen gebruikt zoals voorgeschreven. Test het impregneermiddel altijd op een klein deel van het tapijt om mogelijke reacties te controleren voordat je het volledige tapijt behandelt.

Hoe vaak moet ik mijn tapijt impregneren?

De frequentie van het impregneren van je tapijt hangt af van verschillende factoren, zoals het type tapijt, de mate van gebruik en blootstelling aan vuil. Over het algemeen wordt aanbevolen om het tapijt eens in de paar jaar opnieuw te impregneren.

Kan ik mijn tapijt impregneren als het vlekken heeft?

Het is raadzaam om vlekken eerst te verwijderen voordat je het tapijt impregneert. Het impregneren van een vies tapijt kan ervoor zorgen dat de vlekken permanent worden ingesloten, waardoor het moeilijker wordt om ze later te verwijderen. Reinig het tapijt grondig en laat het volledig drogen voordat je het impregneermiddel aanbrengt.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *