Zonnescherm reinigen en waterdicht maken

Laatst bijgewerkt in juli 2023

Als je een winkelzonnescherm hebt of eentje thuis, dan weet je hoe belangrijk het is om het schoon en goed te houden.

Een schoon en waterdicht zonnescherm verbetert niet alleen het zicht, maar verlengt ook de levensduur ervan.

In dit artikel zullen we je begeleiden bij het proces van het effectief reinigen en waterdicht maken van je zonnescherm.

Belangrijkste punten

  • 🧹 Het reinigen van een zonnescherm moet idealiter eens per jaar worden gedaan, bij voorkeur in het voorjaar.
  • 🚿 Voordat je begint met het waterdicht maken van het zonnescherm, is het noodzakelijk om het scherm schoon te maken.
  • 🧽 Breng het impregneermiddel gelijkmatig aan op het zonnescherm door het te besproeien en te schrobben met een zachte spons bevestigd aan een bezemsteel.
  • 💦 Spoel het zonnescherm af met schoon water, vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger.
  • ☀️ Laat het zonnescherm volledig drogen voordat je het intrekt, en behandel het opnieuw indien nodig.
  • 🧴 Het impregneren van zonneschermen wordt aanbevolen om jaarlijks te herhalen.

Video om je zonnescherm te impregneren

Heb je geen zin om alles te lezen? Dan snappen we! Check de onderstaande video over hoe je het beste je zonnescherm waterdicht en schoon kunt maken.

Stap 1: Voorbereiding

Het reinigen van je zonnescherm moet idealiter eens per jaar worden gedaan, bij voorkeur in het voorjaar.

Voordat je begint met waterdicht maken van de stof zelf, is het noodzakelijk om te beginnen met het reinigen en schoonmaken van het scherm. Je kunt hiervoor een spons met water en zeep of een verdund huishoudelijk schoonmaakmiddel gebruiken. Hiermee voorkom je dat er vuil op de stof terechtkomt wanneer je deze later gaat impregneren.

Stap 2: Verwijderen van vuil

Om de stof van je zonweringdoek te reinigen, begin je met het verwijderen van grote ophopingen, zoals bladeren, vogelpoep of ander vuil. Dit kan je gemakkelijk doen met een borstel of bezem.

Let erop dat je dit voorzichtig doet, zodat de naden van de stof niet te beschadigen.

Stap 3: Het aanbrengen van het impregneermiddel

Begin met het besproeien van het impregneermiddel op het zonnescherm, waarbij je ervoor zorgt dat je je bewegingen in beide richtingen kruist om een gelijkmatige dekking over het hele oppervlak te krijgen.

Om het middel gemakkelijker in de stof te laten doordringen, gebruik je een zachte spons bevestigd aan een bezemsteel en schrob je voorzichtig het zonnescherm. Besteed extra aandacht aan sterk vervuilde gebieden.

Impregneermiddel voor zonneschermen

Als je nog op zoek bent naar een goed impregneermiddel voor jouw zonnescherm, dan kun je het onderstaande middel proberen.

impregneermiddel voor zonnescherm 5 liter

Stap 4: Het afspoelen van het zonnescherm

Spoel je zonweringdoek af met schoon water, maar vermijd hogedruk. Gebruik geen hogedrukreiniger, want dit kan de stof beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een tuinslang zonder druk en richt het water zo dat het zachtjes op het zonnescherm valt.

Let op dat het water naar de goot stroomt en zorg ervoor dat je terras of andere dingen niet onder het scherm zijn. Zorg dus voor vrije ruimte. Let natuurlijk ook op voorbijgangers.

Stap 5: Drogen en het opnieuw behandelen van je zonnescherm

Na het spoelen kan het zonnescherm lekker drogen in de buitenlucht. Het is essentieel om te wachten tot de stof volledig droog is, voordat je het intrekt.

Zodra het zonnescherm schoon en droog is, is het belangrijk om het zonnescherm eventueel nog een keer te behandelen.

Het proces is hierbij hetzelfde. Alleen hoef je geen vuil meer te verwijderen, want dat had je al bij stap 2 gedaan.

Na een dag zul je de effectiviteit van het middel zien. Bij regen zie je het water gemakkelijk afglijden naar beneden.

Als je niet tevreden bent, kan je het zonnescherm nog een keer behandelen. Wellicht heb je het middel niet gelijkmatig verdeeld of had het middel onvoldoende tijd om goed in te trekken.

geimpregneerd zonnescherm

Jaarlijks onderhoud

Om de kwaliteit en waterdichtheid van je zonnescherm te behouden, wordt aanbevolen om dit reinigings- en waterdichtingsproces jaarlijks te volgen.

Door dit te doen, zorg je ervoor dat je zonnescherm in uitstekende staat blijft en je winkel of terras altijd beschermd is tegen het weer en vuil.

Op zoek naar een effectieve oplossing om je tent te beschermen tegen vocht en schade? Ga naar ons artikel over tenten impregneren en ontdek hoe je jouw tent in topconditie kunt houden.

Mijn conclusie over het impregneren van zonneschermen

Het reinigen en waterdicht maken van je (winkel)zonnescherm is een essentiële onderhoudstaak die niet over het hoofd mag worden gezien. Door de stappen in dit artikel te volgen, kun je je zonnescherm in perfecte staat houden en de levensduur ervan maximaliseren.

Ricardo van Doorn - Auteur over woningartikelen

Over de auteur

Ricardo is een vaste schrijver bij Health Guide. Hij schrijft graag over alles wat met je huis te maken heeft. Ricardo heeft jaren ervaring in de woning- en interieurindustrie. Hij houdt zich nu voornamelijk bezig met het testen van producten voor in huis. Op zoek naar producten die je leven veel aangenamer kunnen maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *